Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
Aşağıdaki çoktan seçmeli soruları cevaplayınız.
- Cevap:
1. NaCN bileşiği ile ilgili;
I. İyonik bir bileşiktir.
II. Sistematik adı sodyum nitrürdür.
III. Yapısında iyonik ve kovalent bağ bulundurur.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: C
2. Aşağıda formülü verilen bileşiklerin hangisinin sistematik adı yanlış verilmiştir?
- Cevap: E
3. I. Üzüm suyundan sirke elde edilmesi
II. Etin çürümesi
III. Şekerin suda çözünmesi
Verilen değişimlerin fiziksel veya kimyasal olarak sınıflandırılması aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
- Cevap: D
4. I. H2O - HF
II. CH4 - CH4
III. OF2 - HCl
Yukarıdaki kimyasal tür çiftleri arasında etkin olan zayıf etkileşimler aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
- Cevap: E
5. CH3COONa bileşiği ile ilgili;
I. Sistematik adı sodyum asetattır.
II. Yapısında dört cins element bulunduran iyonik bir bileşiktir.
III. Metal katyonu formülün son elementidir.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
6. Atom numarası 7 olan azot (N) element atomunun kendi atomları ile oluşturduğu molekül ile ilgili;
I. Atomlar arasında güçlü etkileşimlerden apolar kovalent bağlar bulunur.
II. Yoğun fazda moleküller arasında indüklenmiş dipoller oluşabilir.
III. Molekülleri arasında dipol-dipol etkileşimleri bulunur.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: B
7. İyonik bileşiklerin genel özellikleri ile ilgili;
I. Sulu çözeltilerinde serbest iyonlar bulunur.
II. Katı, sıvı hâlleri ve sulu çözeltileri elektrik akımını iletir.
III. Tamamı oda koşullarında katı hâldedir.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: D
8. Aşağıda verilen kimyasal türlerin Lewis yapılarından hangisinin gösterimi yanlıştır?
- Cevap: D
9. Hidrojen element atomunun X, Y ve Z element atomları ile oluşturdukları bileşiklerin Lewis yapıları aşağıda verilmiştir.
Buna göre X, Y ve Z elementlerinin grup numaraları aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
- Cevap: E
10. Karbon(C), hidrojen(H) ve oksijen(O) element atomlarından oluşan bir bileşiğin Lewis yapısı aşağıda verilmiştir.
Buna göre verilen bileşik molekülü ile ilgili;
I. 5 tane polar kovalent bağ içerir.
II. Kendi molekülleri ile hidrojen bağı oluşturabilir.
III. Molekülleri arasında zayıf dipol-dipol etkileşimleri bulunur.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur? (1H, 6C, 8O)
A) Yalnız I
B) Yalnız III
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
11. I. CH4
II. H2O
III. H2S
Yukarıdaki numaralanmış türlerin kaynama noktalarının karşılaştırılması aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir (1H, 6C, 8O, 16S)?
A) II > I > III
B) III > II > I
C) II > III > I
D) III > I > II
E) I > III > II
- Cevap: C
12. Hidrojen bağları ile ilgili;
I. Molekülün dipol karakterinden kaynaklanan zayıf çekim kuvvetidir.
II. Hidrojen atomunun, elektronegatifli yüksek olan F, O, N element atomları ile bağ oluşturduğu bileşiklerde görülür.
III. Polar yapılı bütün moleküllerde bulunur.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: B
13. Kimyasal türler arası etkileşimler için;
I. Zayıf etkileşimlerin tamamı moleküller arasında oluşur.
II. Güçlü etkileşimlerin tamamı atomlar veya iyonlar arasında oluşur.
III. Hidrojen bağı atomlar arasında oluşan zayıf bir etkileşimdir.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: B
14. Aşağıda verilen bileşiklerden hangisinin sistematik adı veya formülü yanlış verilmiştir?
- Cevap: D
Elektron dizilimleri verilen X ve Y element atomlarından oluşan kararlı bileşik için;
I. Molekülleri arasında zayıf çekim kuvvetlerinden hidrojen bağı bulunur.
II. Dipol yapısından dolayı polar karakter gösterir.
III. Kaynama noktası NH3 bileşiğinden daha küçüktür.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur (1H, 7N)?
A) Yalnız II
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: D
16. Karbon (C) ve oksijen (O) element atomlarından oluşan üç atomlu bileşik için;
I. Molekülleri polar karakterlidir.
II. Lewis yapısı O C O olarak gösterilir.
III. İkili polar kovalent bağlar içerir.
Yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur (6C, 8O)?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: E
17. Yukarıda verilen bileşiklerin sistematik adlandırılması aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
- Cevap: A
I. CH3COO– II. NH4+ III. HNO3 18. Yukarıda verilen türlerin katyon, anyon ve molekül olarak sınıflandırması aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
- Cevap: C
19. Lewis yapıları verilen X ve Y bileşikleri ile ilgili;
I. Her ikisinin de kendi molekülleri arasında hidrojen bağı bulunur.
II. X ve Y molekülleri arasında hidrojen bağı oluşur.
III. X polar, Y apolar moleküllerden oluşmuştur.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: C
20. Yukarıda X ve Y element atomlarının elektron dizilimleri verilmiştir. Buna göre;
I. X atomları arasında güçlü metalik bağlar vardır.
II. Y atomları polar kovalent bağlar ile Y2 molekülünü oluşturur.
III. X ve Y element atomları X2Y iyonik bileşiğini oluşturur.
yargılarından hangisi ya da hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) I ve II
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: A
“9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Evrensel İletişim Yayınları Sayfa 135” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok