Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
- Cevap:
- 1.
- Akyuvar hücrelerinin antikor salgılaması
- Epidermis hücrelerinin yağ ve ter salgılaması
- Tükrük bezi hücrelerinin enzim salgılaması Yukarıdaki olayların gerçekleşmesi sırasında, hangi organelin etkinliği yoktur? A) Ribozom B) Golgi cisimciği C) Mitokondri D) Endoplazmik retikulum E) Sentrozom
- Cevap: E
2. U biçiminde bir boru ve sadece küçük moleküllü maddeleri geçirebilen yarı geçirgen zar kullanılarak yapılan deneyler ve sonuçları şöyledir
Deneyden elde edilen bulgulara dayalı olarak aşağıdaki yargılardan hangisine ulaşılamaz? A) 1. deneyin sonucunda, U borusunun her iki kolunda da glikoz bulunur. B) Kullanılan zardan sakkaroz molekülleri geçemez. C) 2. deneyin başlangıcında, B kolundaki sıvının osmotik basıncı A kolundaki sıvıdan büyüktür. D) 2. deneyin sonucunda, B kolundaki sıvının osmotik basıncı artmıştır. E) 1. deney bittiğinde, A ve B kollarındaki sıvılar izotonik duruma gelmiştir.
- Cevap: D
3. I. Çift katlı zarla çevrili olmaları
II. Kendilerine özgü proteinleri sentezleyebilmeleri
III. Kendilerini eşleyebilmeleri
IV. Ökaryot hücreye sahip olan tüm canlılarda bulunmaları
Yukarıdakilerden hangisi ya da hangileri, kloroplastın ve mitokondrinin ortak özelliği değildir?
- Cevap: B
4.Yukarıdaki tabloda bazı özellikleri verilen A, B, C hücreleriyle ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez? A) A hücresi çekirdek zarı bulundurmaz. B) C hücresi heterotroftur. C) C hücresi hayvanlara aittir. D) A hücresi organel olarak sadece ribozom bulundurur. E) B hücresi bitki kök hücresidir.
- Cevap: E
5. insülin hormonunun yeterince salgılanamaması durumunda, glikoz, hücrelere yeterli hızda giremediğinden, kandaki glikoz yoğunluğu artar (şeker hastalığı).
Buna göre, şeker hastalarında;
I. Kanın osmotik basıncının artması,
II. Dokulardan kana su geçişinin hızlanması,
III. Doku sıvısından kana glikozun geçmesi
olaylarından hangisinin ya da hangilerinin gerçekleşmesi beklenir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) II ve III
- Cevap: D
- 6.
- ATP sentezi
- Bölünerek çoğalma
- Enzim sentezi
- Protein sentezi Yukarıda verilen hayatsal olayların tümünü gerçekleştiren organel hangisidir? A) Mitokondri B) Golgi cisimciği C) Ribozom D) Çekirdekçik E) Lizozom
- Cevap: A
7. Koful öz suyundaki çözünmüş madde derişimi %0,3 olan bitki hücresi, %0,5 çözünmüş madde içeren ortama konulup bir süre bekletilince;
I. Hücrenin osmotik basıncın artması,
II. Hücrenin plazmolize uğraması,
III. Hücrenin hemoliz olması
olaylarından hangisi ya da hangileri gerçekleşir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve II
E) I, II ve III
- Cevap: D
8. Yandaki şekilde iki farklı koldaki glikoz yoğunlukları verilmiştir.
Bir süre sonra ;
I. Su, X kolundan Y koluna doğru geçer.
II. 1 yönüne doğru glikoz geçerken enerji harcanır.
III. X bölgesinde su oranı artarken Y bölgesinde su oranı azalır.
durumlarından hangisi veya hangileri gerçekleşir?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) II ve III
- Cevap: C
9. Hayvansal hücre ve hücrenin bulunduğu ortam ile madde alışverişi yandaki gibidir. Buna göre aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) C02 taşınırken enerji harcanmaz. B) C02 taşınması difüzyon ile gerçekleşir. C) Tuz taşınırken enerji harcanır. D) Glikoz taşınması aktif taşıma ile gerçekleşir. E) 02 taşınırken enerji harcanır.
- Cevap: E
10. Osmoz, su için özel bir geçiş olayıdır. Özdeş üç hücre, farklı yoğunluktaki çözeltilere bırakılınca hücrelerin son durumlarının şekli yukarıda verildiği gibidir.
Buna göre I, II ve III numaralı çözeltilerin yoğunluk durumları hangi seçenekte doğru verilmiştir.
- Cevap: A
11. I. Nişasta
II. Bakteri
III. Virüs
Endositoz olayı ile hücre içerisine, yukarıda verilenlerden hangisi veya hangileri alınabilir?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
Yukarıda hücre zarında gerçekleşen taşıma olayı verilmiştir. Buna göre aşağıdaki ifadelerden hangisi veya hangileri doğrudur? I. X taşıyıcı proteindir. II. Taşıma çok yoğun ortamdan az yoğun ortama doğrudur. III. A, maltoz şekeri olup taşınan maddedir. A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II, III
- Cevap: A
13. — Hücreye desteklik yapar.
— Üzerinde ribozom bulunabilir.
— Ca++ depo eder.
— Hücrede üretilen maddelerin iletiminde görev yapar.
Yukarıda özellikleri verilen organel aşağıdakilerden hangisidir?
A) Mitokondri
B) Endoplazmik retikulum
C) Ribozom
D) Sentrozom
E) Peroksizom
- Cevap: B
14. Kromozomun yapısında;
I. Protein
II. Nükleotit
III. DNA
IV. RNA
yapılarından hangisi veya hangileri bulunur?
A) Yalnız IV
B) I ve III
C) II ve III
D) I ve IV
E) I, II ve III
- Cevap: E
15.Yukarıda hücre zarında bulunan organik maddelerin oranları verilmiştir. Buna göre; I. A organik bileşiği tüm canlılarda bulunur. II. C organik bileşiği bitkiler tarafından üretilir. III. A ve B organik bileşikleri birleşerek hücre zarına özgüllük kazandırır, ifadelerinden hangisi veya hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III
- Cevap: E
16. Bitki ve hayvan hücrelerinde;
I. Hücre duvarı,
II. Protein sentezi,
III. Fotosentez,
IV. Glikojen sentezi,
V. RNA sentezi
verilenlerinden hangisi veya hangileri ortak olarak gözlenir?
A) Yalnız IV
B) II ve III
C) I ve II
D) II ve V
E) I, II ve III
- Cevap: D
17. Sitoplazma ile ilgili olarak;
I. Tüm canlı hücrelerde bulunur.
II. Büyük kısmını su oluşturur.
III. Yarı akışkan bir sıvıdır.
ifadelerinden hangisi veya hangileri doğrudur?
A) Yalnız I
B) Yalnız II
C) Yalnız III
D) I ve III
E) I, II ve III
- Cevap: E
Yukarıda X ve Y organellerinin aralarında gerçekleştirebildikleri faaliyetler verilmiştir. Buna göre; I. Y, oksijenli solunum yaparak ATP sentezler. II. Y’de, fotosentez ile organik besin üretimi olur. III. X ve Y, tüm canlılarda bulunur. IV. X ve Y, ihtiyaca göre bölünerek sayılarını artırabilir, ifadelerinden hangisi veya hangileri doğrudur? A) I ve II B) II ve III C) II ve IV D) I, II ve III E) I, II ve IV
- Cevap: C
19. I. Oksijen
II. Su
III. Sûkroz
Yukarıdaki moleküllerden hangisi veya hangileri hücre zarından enerji harcanmadan geçer?
A) Yalnız I
B) I ve II
C) I ve III
D) II ve III
E) I, II ve III
- Cevap: B
“9. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tutku Yayınları Sayfa 113” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok