“Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

  • Cevap: 

1. I. Bireyin bunalımlarının ve toplumla çatışmasının anlatılması II. Geleneksel anlatım kalıplarının dışına çıkılması III. Romanlarda zaman içinde geriye dönüşlerin, ileriye sıçramaların görülebilmesi IV. Kişilerin toplumsal statülerinin oldukça önemsenmesi V. Bireyin iç dünyasına yönelinmesi
Yukarıdakilerden hangisi modernist romanlar için söylenemez? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

  • Cevap: D

2. Bu mektup, neden geldi beni buldu?” diye söyleniyordu hafifçe. Demek, hafifçe söylenme alışkanlığı, o zamana kadar uzanıyordu. Kendi kendine konuşma o gece çevresindeki eşyaya duyduğu öfkenin ifade edilemeyen sıkıntısıyla bunalıyordu. Selim, belki bu yaşantıyı, parasıyla orantılı olarak yararlandığı küçük burjuva nimetleri onu, nefes alamaz bir duruma getirmişti.
Tutunamayanlar romanından alınan yukarıdaki parçada başvurulan anlatım tekniği aşağıdakilerden hangisidir? A) İç çözümleme B) Geriye dönüş C) Gösterme D) Diyalog E) İç konuşma

  • Cevap: A

3. Turgut ertesi sabah çok erken uyandı. Güneşin ilk ışıkları odaya yeni doluyordu. Sıkıntılı rüyalar görmüştü. Neler gördüğünü toparlamaya çalıştı; Selim’le ilgili bir olay hatırlayamadı. Bütün gece uğraşmış olduğu bir konunun rüyasına girmemesi garip geldi ona. “Sersem gibiyim. Biraz daha uyusam.” diye düşündü.
Tutunamayanlar romanından alınan yukarıdaki bölümden aşağıdakilerin hangisine ulaşılmaz? A) İç çözümleme tekniğinden yararlanılmıştır. B) Anlatıcı III. tekil kişi, bakış açısı da ilahi bakış açısıdır. C) “Toparlama” kelimesi yanlış anlamda kullanılmıştır. D) Noktalı virgül ( ; ) yanlış kullanılmıştır. E) “Olduğu” yardımcı fiili gereksiz kullanılmıştır.

  • Cevap: C

4. I. Pınar Kür II. Ferit Edgü III. Nezihe Meriç IV. Yusuf Atılgan V. Kemal Tahir
Yukarıdaki sanatçılardan hangisi modernist anlayışta roman yazmamıştır? A) I. B) II. C) III. D) IV. E) V.

  • Cevap: E

5. Yukarıdaki roman kişileri, verilen romanlarla eşleştirilirse hangi roman dışta kalır? A) Yaban B) Tutunamayanlar C) Yaprak Dökümü D) Kara Kitap E) Yer Demir Gök Bakır

  • Cevap: D

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde anlatım bozukluğu vardır? A) Kimi zaman kitap okumak için sahil kıyısına inerim. B) Yol yorgunu olduğum için otelden çıkmak istemiyorum. C) Zaman zaman dostlarıma uğrar, onlarla zaman geçiririm. D) Roman okurken not almayı alışkanlık hâline getirdim. E) Güneş ortaya çıkınca kar erimiş, herkes sevinmişti.

  • Cevap: A

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde noktalama yanlışı vardır? A) Dereler, tepeler, ovalar geçtik ama kimseye rastlamadık. B) Son romanım “2017’de yayımlanan” yaşamın aynası olarak kurgulanmıştı. C) Başkan: Edebiyatımızın kötü romancıya da ihtiyacı var ki iyilerin kıymeti anlaşılsın. D) Evet, bu konunun önemine kimler değinmek ister? E) Öykü, eleştiri, köşe yazısı, Türkçe; hikâye, tenkit, fıkra da Türkçe değildir.

  • Cevap: B

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır? A) Bazı geceler hiçbir şey demeden saatlerce karşımda otururdu. B) Onun düşünceleri kasabalının üzerine bir karabasan gibi çökmüştü. C) Dilbilgisi konularına önem vermek de yazar olmanın koşullarındandır. D) Fark ettiğim ilk şey, onun ince bir ruha sahip oluşuydu. E) Karakolun kapısındaki listeden yakınlarını arıyordu insanlar.

  • Cevap: C

11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 212 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.