Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
“Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.
- Cevap:
1. Kanserden koruyucu bir diyetin en önemli özelliği, her gün en az iki porsiyon meyve ve üç porsiyon sebze içermesidir. Meyve ve sebzeler birçok vitamin, mineral, karotenoid ve lif içeren kompleks gıdalardır. Üç porsiyon sebze yaklaşık 400 g gelir. Bunun yaklaşık yarısı çiğ olarak tüketilmelidir (salata, sebze suyu). Taze mevsim sebzeleri yenmelidir. Ancak gerektiğinde dondurulmuş sebzeler de bir alternatiftir. İki porsiyon meyve yaklaşık 300 g’dır. Beş porsiyon meyve ve sebzenin bir’er porsiyonu sebze ya da meyve suyu olarak içilebilir. Meyve ve sebze tüketiminde dikkat edilmesi gereken diğer bir nokta, birkaç çeşit sebze çerçevesinde kalmamak, geniş bir yelpaze içerisinden her gün elden geldiğince değişik sebze ve meyve seçimi yapmaktır. Böylece çok çeşitli sebze ve meyve tüketimiyle 1000’e yakın çeşitli bitkisel kimyasallar alınır.
Yukarıdaki metin için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Altı çizili cümlede yazım yanlışı vardır. B) Metinde öznel bir anlatım benimsenmiştir. C) Görüşler, açıklama ve örneklemelerle desteklenmiştir. D) Dil, göndergesel işlevde kullanılmıştır. E) Anlatımda terimlerden yararlanılmıştır.
- Cevap: B
2. Mazmun, divan şiirinin temel yapı taşlarından biri olarak kabul edilir. Arapça “zımn” kökünden gelen mazmun, “anlam, kendine özgü simgesel anlamları olan nükteli ve cinaslı söz” (Parlatır, 2009: 1027) şeklinde tarif edilir. Hüseyin Kazım Kadri, Türk Lügati’nde mazmunu “bir şeyden zımnen anlaşılan mana, mefhum, meal”, “zımnen anlaşılabilen nükteli, cinaslı ve sanatlı söz” olarak açıklar. Divan şairleri tarafından çokça kullanılan fikr-i mazmun ise “ilk defa söylenmiş olan mazmun ve nükte”ye denir (H. Kazım Kadri, 1943: 369-370). Mazmun, “bazı kavramları dolaylı anlatmak için kullanılan nükteli ve sanatlı söz” (TDK, 2005: 1358), “bir mana veya mefhumu özelliklerini çağrıştırarak kelime grupları içinde gizleme sanatı” (Pala, 1995: 359; 1999: 400) şeklinde de tarif edilmiştir.
Yukarıdaki bilimsel metinde uygulanan alıntılama tekniği hakkında aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Doğrudan alıntılama yapılmıştır.
B) Alıntı yapılan kaynak, metin içinde yazarın soyadı, eserin basım yılı ve sayfası biçiminde belirtilmiştir.
C) Alıntı yapılan kısım orijinalinde olduğu gibi metne aktarılmıştır.
D) Alıntılar doğrudan yapıldığı için tırnak içinde gösterilmiştir.
E) Alıntı yapılan kaynağa sadık kalınıp yazarın üslubuyla yeniden kurgulanarak dolaylı alıntılama yapılmıştır.
- Cevap: E
3. (I) Arkeologlar yeni kalıntılar ortaya çıkarmak ve daha fazla bilgi elde etmek için teknolojik gelişmelerden yararlanıyorlar. (II) Ama geçmişte olup bitenler hakkındaki her şeyi tam olarak bilemeyecekler. (III) Zira eski kalıntıların önemli bir bölümünün, zamanın yok edici gücüne dayanamadığını görebiliyoruz. (IV) Geçmişe ait düşünceler ve inançlar gibi çok önemli şeyler, hemen hemen hiç iz bırakmadan yitip gidebiliyor. (V) Bu yüzden arkeologlar, buldukları en küçük parçalar üzerinde büyük bir dikkatle çalışıyorlar.
Bu parçadaki numaralanmış cümlelerin hangisinin öge sıralanışı “özne-zarf tümleci-yüklem” şeklindedir?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
- Cevap: D
4. Aşağıda verilenlerden hangisi münazara için söylenemez? A) Sadece bilimsel konular, tez ve antitez biçiminde tartışılır. B) Tartışmacılara konularını araştırmak için gerekli süre verilir. C) Doğruyu bulmaktan ziyade bir tezin güzel bir dil ve üslupla sunulması amaçlanır. D) Karşılıklı saygı, hoşgörü ve uzlaşma kültürü esasına göre uygulanır. E) Konu önceden belirlenir ve yarışmacı gruplara
- Cevap: A
5. Büyük İskender... Kimileri , onu insanlığın iyiliği uğruna zaferden zafere koşan bir ülkü adamı
olarak görmüştür. Kimileri de davranışlarının , nedeninin katıksız bencillik olduğunu , ateşli
tutkusunun onun yolunu aydınlattığını düşünmüştür. Bazıları, oynamış olduğu büyük oyunda sürdüğü her taşın , yaptığı her hamlenin ona muazzam bir zekâ tarafından dikte edildiği görüşündedir. Bazılarıysa onun, düşünmeden , kendine çok güvenerek talihini güle oynaya izlediğine inanmıştır.
Bu parçadaki numaralanmış virgüllerden hangisi yanlış kullanılmıştır?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
- Cevap: B
6. I. Ciddi bir üslupla yazılır.
II. Konu sınırlaması yoktur.
III. Öğretici metinlerdendir.
IV. Kelimelerin mecaz anlamlarından fazlaca yararlanılır.
V. Bilimsel kavramlara ve terimlere sıkça yer verilir.
Yukarıdakilerden hangisi makale türü için söylenemez?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
- Cevap: D
7. (I) Temel enerji kaynağı olan karbonhidratlar; monosakkaritler, disakkaritler, oligosakkaritler ve polisakkaritler şeklinde alt gruplara ayrılabilir. (II) Kanserden koruyucu besin tüketiminde günde en az bir kez baklagillerden (kuru fasulye, soya, nohut, mercimek, bezelye, barbunya) bir porsiyon ve tam tahıl ürünlerinden (kabuklu pirinç, bulgur, tam tahıl makarnası veya ekmeği) bir porsiyon tüketmek önerilmektedir. (III) Tam tahıllar, baklagiller, meyveler, sebzeler, kuruyemişler ve çekirdekler zengin lif kaynaklarıdır ve kanserden koruyucu diyetin başlıca bileşenleridir. (IV) Diyetteki lifin kolon mukozasının karsinojen ajanlar ile temasını özellikle kolorektal kanser riskini azalttığı düşünülmektedir ancak tahılların uygun saklanmasına ve uygun koşullarda saklanmış tahılların tüketimine dikkat edilmelidir. (V) Saklama koşulları sağlanmaz ise aflatoksin birikimi, kanserojen olarak ortaya çıkıp kanser riskini artırabilir.
Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde altı çizili kelimenin yazımı yanlıştır?
A) I.
B) II.
C) III.
D) IV.
E) V.
- Cevap: C
“11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayınları Sayfa 146” ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok