“Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

Aşağıdaki çoktan seçmeli sorularda doğru seçeneği işaretleyiniz.

  • Cevap: 

1. Aşağıda verilenlerden hangisi, karışımların özelliği değildir? A) Bileşenlerin kütleleri arasında belirli bir oran vardır. B) Karışımların özellikleri, bileşenlerinin miktarına göre değişir. C) Fiziksel yöntemlerle bileşenlerine ayrılır. D) Bileşenler özelliklerini korur. E) Homojen ya da heterojen olabilir.

  • Cevap: A

2. Aşağıdakilerden hangisi heterojen madde örneğidir? A) Buz parçası B) Gazoz C) Sis kümesi D) Maden suyu E) Musluk suyu

  • Cevap: C

3. Birbiriyle karışmayan su ve benzin sıvılarından oluşan karışım hızlıca çalkalanıyor. Bu karışıma ne ad verilir? A) Homojen karışım B) Çözelti C) Süspansiyon D) Emülsiyon E) Aerosol

  • Cevap: D

4. I. Su + zeytinyağı II. Su + toprak III. Su + sofra tuzu IV. Su + etil alkol
Yukarıda verilen madde çiftlerinden hangilerinin oluşturduğu karışım çözelti olarak sınıflandırılabilir? A) I ve II B) I ve III C) II ve III D) II ve IV E) III ve IV

  • Cevap: E

A-C karışımı süspansiyondur. B-C karışımı emülsiyondur. Buna göre I. A katı, B ve C sıvıdır. II. A ve C karışımı heterojendir. III. B ve C karışımı çözeltidir.
ifadelerinden hangisi ya da hangileri doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: C

6. Çözeltilerle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Çözücüsü su olan çözeltiler sulu çözelti diye adlandırılır. B) Benzer molekül yapısına sahip maddeler birbiri içinde daha fazla çözünür. C) Homojendir. D) Belirli ayırt edici özellikleri yoktur. E) Bileşenleri arasında sabit bir oran vardır.

  • Cevap: E

7. Heterojen karışımlar için aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) İki katidan oluşanları, yoğunluk farkı ile bileşenlerine ayrılabilir. B) Mayonez emülsiyon örneğidir. C) Kan koloidal bir karışımdır. D) Süspansiyonlarda tanecik büyüklüğü koloitlerdekinden daha küçüktür. E) Koloitler santrifüj yöntemiyle bileşenlerine ayrılabilir.

  • Cevap: D

8. Aşağıdakilerden hangisinde, oda koşullarında çözücüsü ve çözüneni belirtilen çözelti örneği yanlıştır?

  • Cevap: E

9. 200 g kütlece %10’luk bir tuz çözeltisinden kaç gram su buharlaştırılırsa çözeltinin derişimi kütlece %40 olur? A) 50 B) 100 C) 125 D) 150 E) 175

  • Cevap: D

10. Tabloda belirtilen çözelti bileşenleri arasındaki etkileşimin türü aşağıdakilerden hangisi ya da hangilerinde yanlış verilmiştir? A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve II D) I ve III E) II ve III

  • Cevap: B

11. Aynı sıcaklıktaki saf suyla hazırlanan kütlece %30’luk ve %40’lık tuz çözeltileri için I. Çözünen tuz kütlesi %40’lık çözeltide daha fazladır. II. Kütlece %40'lık çözeltinin yoğunluğu daha fazladır. III. Elektrik akımı iletkenlikleri aynıdır.
ifadelerinden hangisi ya da hangileri kesinlikle doğrudur? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: B

12. Doymamış tuzlu su çözeltisine sabit sıcaklıkta ayrı ayrı uygulanan I. Saf su ekleme, II. Doymuş tuzlu su ekleme, III. Tuz ekleme
işlemlerinden hangisi ya da hangileri sonucunda çözeltinin kaynama noktasında yükselme görülür? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve III E) II ve III

  • Cevap: E

13. Bir çözeltinin kaynamaya başlama noktasının sayısal değeri; I. İçerdiği tanecik sayısı, II. Dış basınç, III. Isıtıcı gücü
niceliklerinden hangisi ya da hangilerine bağlı değildir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II

  • Cevap: C

14. X, Y, Z, L ve K maddeleri ile hazırlanan karışımlar; I. X ve Y sıvıları karışımı ayırma hunisi ile, II. Z ve X sıvıları karışımı ayrımsal damıtma ile, III. X, L karışımı süzme ile, IV. X, K karışımı basit damıtma ile bileşenlerine ayrılabiliyor.
Buna göre hangi karışım ya da karışımlar homojendir? A) Yalnız II B) II ve IV C) I ve III D) I, II ve IV E) I ve III E) I, III ve IV

  • Cevap: B

10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları SDR Dikey Yayınları Sayfa 113 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.