“Aşağıdaki çalışmaları “Kaşağı” adlı metni esas alarak yapınız.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıdaki çalışmaları “Kaşağı” adlı metni esas alarak yapınız.

Soru: Aşağıdaki çalışmaları “Kaşağı” adlı metni esas alarak yapınız.

  • Cevap: 

1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili kelimelerin anlamlarını bağlamdan hareketle tahmin ediniz. Tahmininizi TDK’nin Güncel Türkçe Sözlüsünden kontrol ediniz. At, ahır işlerinde yalnız tımarı beceremiyordum. Kaşağıyı ben kırmıştım, onu söyleyeceğim.
  • Cevap:
Tımar
Tahminim: Eskiden atları tarama işlemine verilen ad.
Sözlük Anlamı: yara bakımı, bakıp iyileştirme. Kaşağı
Tahminim: Eskiden atları taramak için kullanılan bir alet olduğunu düşünüyorum.
Sözlük Anlamı: Genellikle atların kıllarını temizlemek için kullanılan, saçtan yapılmış, dişli araç.
2. Hikâyenin konu ve teması nedir?
  • Cevap:

Konu: Kardeşine iftira atıp, onun ölümünden sonra vicdan azabıyla yanıp tutuşan bir çocuğun dramı anlatılmaktadır.
Tema: Yalan söylemek çok kötü bir şeydir.
3. Hikâyedeki şahıs kadrosunu, konuşmalardan yararlanarak tanıtınız.
  • Cevap:
KAHRAMAN ANLATICI: Atları çok seven ve otoriter babasından çok korkan bir çocuktur. Hasan'ın abisidir. Masum kardeşine attığı iftira büyük bir pişmanlık ve vicdan azabı  duymasına sebep olur. Hikayedeki olaylar onun ağzından anlatılmıştır. Hasan: Son derece masum ve iftiraya uğrayan küçük kardeştir. O da babasından çok korkar ve atları çok sever. Geçirdiği hastalık ölümüne sebep olur. Dadaruh: Evin seyisi olan yaşlı bir adamdır. Tüm günü çiftlik işleriyle geçer. İki çocuğu da çok sever. Pervin: Evin hizmetçisidir. Çok yumuşak kalplidir ve her şeyi açıkça söyler. Bir o kadar da duygusaldır. Baba: Çocuklarının üzerinde büyük bir otorite sahibidir. Çocukları onu çok sever ama ondan çok korkarlar.
Anne: Çocuklarıyla çok sık vakit geçirmese de onlara  güvenen bir kadındır. Büyük oğlunun kardeşine iftira atacağı aklının ucundan bile geçmez.

4. Hikâyede kullanılan bakış açısını yazarın olaylara olan uzaklığı, konumu, hâkimiyetine göre belirleyerek bunun anlatıma katkısını değerlendiriniz.
  • Cevap: Olaylar kahraman anlatıcının bakış açısıyla aktarılmıştır. 1. tekil şahsın ağzından anlatım vardır. Bu da hikayenin inandırıcılığını arttırmaktadır.

5. Yazar, hikâyesini hangi anlatım biçimlerine başvurarak anlatıyor? Hikâyede kullanılan anlatım biçimlerine hikâyeden örnekler bulunuz.
  • Cevap: Yazar betimleme ve öykülemeden çokça yararlanmıştır. Çünkü kişilerden tutun da mekanları okura en iyi şekilde özümsetmek için betimlemelerden faydalanırken olayı da etkili olsun diye öyküleme tekniğiyle sunar.

6. “Dürüst olduğun için kaybedebilirsin ama yalan söyleyip utanmaktan iyidir.” sözünü hikâye kahramanının davranışını dikkate alarak açıklayınız.
  • Cevap: Kahramanımız ne yazık ki yalan söylemiştir ve kardeşinin ölümünden kendini sorumlu tutarak utanmıştır. Oysa doğruyu söyleseydi belki azar işitecekti ama ömür boyu sürecek bu yükü taşımamış olacaktı.

7. Hikâyeyi, Millî Edebiyat Dönemi hikâyeciliğinin özellikleri bakımından değerlendiriniz.
  • Cevap:  Ömer Seyfettin, hikâyelerinin konularını çoğunlukla gerçek yaşamdan almıştır. Bu hikâyelerinde yapmak istediği şey, milli bilinci uyandırmaktır. Sade bir dille ve günlük yaşamdan aldığı kahramanlarıyla da Milli Edebiyat akımına uygunluk gösterir bu öykü.

8. Hikâyeyi konu ve teması itibarıyla gerçekçi bulup bulmadığınızı tartışınız.
  • Cevap: Hikaye bence çok gerçekçi. Çünkü çocuk aklıyla düşünen kahramanlar, ölen çocuk, diğer çocuğun yaşadığı suçluluk utanma hisleri gerçek yaşamda da karşımıza çıkabilecek türdendir.

9. Ömer Seyfettin’in biyografisinden de yararlanarak yazarın üslup özelliklerini belirleyiniz.
  • Cevap:
Toplumun aksak yönlerini mizah yoluyla eleştirmiştir. Batı hayranlığı içinde yozlaşmış züppe tipleri eleştirir. Efruz Bey romanında Efruz Bey’in kişiliğinde onun gibi olanları eleştirmiştir. Hikâyeleri genellikle beklenmedik biçimde sonuçlanır. Realizm akımının etkisinde kalmıştır. Hikâyelerinde gözleme önem vermiştir. Hikâyelerinde çok sade bir dil kullanmıştır. Günlük konuşma dilini kullanmıştır.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı MEB Yayınları Sayfa 31 Cevapları (MESEM) ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.