“Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru seçeneklerini işaretleyiniz.” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru seçeneklerini işaretleyiniz.

Aşağıda verilen çoktan seçmeli soruların doğru seçeneklerini işaretleyiniz.

  • Cevap: 

1. I. Anadolu’nun Türkleşmesine ve İslamlaşmasına katkıda bulundular. II. Bulundukları bölgelerin bayındır hâle gelmesini sağladılar. III. Haçlılarla etkin bir şekilde mücadele ettiler.
Yukarıda verilenlerden hangisi ya da hangileri Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’da kurulan Türk beyliklerinin ortak özellikleri ile ilgilidir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: C

2. Türkiye Selçuklu Devleti ile Bizans arasında 1176 yılında yapılan Miryokefalon Savaşı sonucunda; I. Bizans’ın Anadolu’yu Türklerden geri alabilme umutlarının sona ermesi, II. Batı Anadolu’da Türkmen nüfusunun artması, III. Anadolu’daki ticaret yollarının denetiminin büyük ölçüde Türkiye Selçuklu Devleti’ne geçmesi
gelişmelerinden hangisi ya da hangileri Anadolu’nun büyük ölçüde Türk yurdu hâline geldiğine kanıt olarak gösterilebilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

3. Aşağıda verilenlerden hangisi Haçlı Seferleri’nin dinî sonuçları arasında gösterilebilir? A) Bazı Akdeniz limanları önem kazandı. B) Katolik kilisesi ile Ortodoks kilisesi arasındaki ayrılıklar daha da arttı. C) Derebeylik sistemi güç kazandı. D) Türklerin batıya ilerleyişi bir süre durdu. E) Anadolu’da ticari ve tarımsal faaliyetler azaldı.

  • Cevap: B

4. XI. yüzyıl sonlarından XIII. yüzyıl başlarına kadar süren Haçlı Seferleri’nin; I. Anadolu’da huzur ortamının bozulmasına, II. üretim ve vergi gelirlerinin azalmasına, III. Anadolu’da birçok Türk beyliğinin kurulmasına gelişmelerinden hangisi ya da hangilerine ortam hazırlamıştır? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: C

5. 1243 Kösedağ Savaşı öncesi ve sonrasında, Moğol istilasından kaçan Türkmenlerin çoğu daha güvenli bir bölge olarak gördükleri Batı Anadolu’ya yerleşmişlerdir. Buna göre; I. Batı Anadolu’da birçok Türk beyliğinin kurulmasına zemin hazırlanmıştır. II. Moğollar Anadolu’nun tamamını işgal edememişlerdir. III. Moğollar yıkıcı ve yayılmacı bir politika izlemişlerdir.
yargılarından hangisi veya hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

6. Türkiye Selçuklularının Anadolu’nun muhtelif yerlerinde yaptırdıkları, I. Vakıflar II. Kervansaraylar III. Medreseler
gibi imar faaliyetlerinin ekonomik, eğitim, sosyal alanlarla ilişkisi aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak gruplandırılmıştır?

  • Cevap: C

7. 1243 Kösedağ Savaşı sonrasında yaşanan, Moğol İlhanlılarının, Selçuklu şehzadelerinden istediklerini hükümdar olarak belirlemeleri, Anadolu’da birçok Türk beyliğinin kurulması gelişmeleriyle ilgili olarak, I. Anadolu’da Türk siyasi birliği bozulmuştur. II. Türkiye Selçuklu Devleti, İlhanlıların denetimine girmiştir. III. Moğollar Anadolu’yu büyük ölçüde denetimleri altına almışlardır.
yargılarından hangilerine ulaşılabilir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I, II ve III

  • Cevap: E

8. I. Baba İshak İsyanı II. Kösedağ Savaşı III. Haçlı Seferleri
Yukarıda verilen gelişmelerden hangisi ya da hangileri Türkiye Selçuklu Devletini olumsuz yönde etkilemiştir? A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) II ve III E) I, II ve III

  • Cevap: E

10. Sınıf Tarih Ders Kitabı Cevapları İlke Yayınları Sayfa 42 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.