Akıllı Evlat Metni Etkinlik Cevapları (5-6-7-8. Sınıf)
Akıllı Evlat metni cevapları ve soruları, MEB Yayınları 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Masal ve Destanlarımız Ders kitabı sayfa 52-53-54-55-56-57-58-59-60-61 (Masallarımız Ünitesi)
Akıllı Evlat Metni Cevapları
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 52 Cevapları
METNE HAZIRLIK
Soru: “İnsanın en büyük sanatı iyiliktir.” sözünü kısaca açıklayınız.
- Cevap: Bu söz, insanın yapabileceği en değerli şeyin iyilik yapmak olduğunu vurgular. İyilik, insanın kalıcı ve anlamlı bir miras bırakmasını sağlar.
1. ETKİNLİK
Soru: Metnin başlığından ve görselinden hareketle okuyacağınız masalın içeriği hakkında tahminde bulunarak aşağıya yazınız.
- Cevap: Görsellerden ve metnin başlığından hareketle, masalın bir aile ve yaşlı bir bilge ya da dedenin etrafında döndüğünü tahmin ediyorum. Yaşlı adam, aileye bir öğüt vermekte veya mallarını çocukları arasında paylaştırmaktadır. Bu süreçte çocuklar ve torunlar arasında paylaşımlar yapılırken, bilgece sözler veya dersler verilmiş olabilir.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 53 Cevapları
AKILLI EVLAT
(•••)
Evvel zaman içinde, zenginlerden zengin bir adam varmış.
Zengin adam, bir gün üç oğlunu da yanına çağırarak demiş ki:
— Sevgili yavrularım… Bakın artık saçım sakalım iyiden iyiye aklaştı. Yüzüm, ellerim adamakıllı buruştu. Gözlerim her şeyi seçemez, ellerim her şeyi tutamaz, bacaklarım da beni uzaklara götüremez oldu. Daha ne kadar yaşayacağım belli değil ama herhalde günlerim sayılı. Ölmeden önce mallarımı aranızda bölmek istiyorum. Ne olur ne olmaz, belki ben öldükten sonra aranızda anlaşamaz, kavga edersiniz. Hâlbuki ben, sizin kardeş kardeş, birbirinizi severek yaşamanızı istiyorum. Zaten kardeşlere yakışan da budur.
İhtiyar adam, sözlerinin burasında biraz duraklamış. Arka arkaya birkaç defa öksürdükten sonra, sözlerine şöyle devam etmiş:
— Şimdi her birinize birer kese altın vereceğim. İstediğiniz yere gidin. Üç yıl dolmadan buraya dönmeyin. Üç yıldan sonra döndüğünüz zaman, her biriniz bana bu üç yıl içinde neler yaptığınızı, altınları nerelere harcadığınızı anlatacaksınız. Hanginizin yaptığı işleri daha çok beğenirsem, mallarımı, paralarımı ona vereceğim. Üçünüz de beni memnun ederseniz, mallarımı aranızda eşit olarak paylaştırırım. Haydi, şimdi yolunuz açık olsun evlatlarım!
Çocuklar hemen hazırlığa başlamışlar. İşlerini bitirdikleri zaman gelip babalarının elini öpmüşler. Atlarına binip yola çıkmışlar.
Üçü birlikte bir zaman gittikten sonra, önlerine üç yol çıkmış. Büyük kardeş sağdaki, ortanca kardeş ortadaki, küçük kardeş de soldaki yola yürümüş, uzaklaşmışlar.
Günler günlerle birleşiverip aylar olmuş. Aylar aylarla birleşiverip yıl olmuş da kimse farkına varamamış. Derken efendim, baharlar yazları, yazlar da kışları kovalamış. Yel esmiş, sel gelmiş, üç yıl gelip çatmış.
İhtiyar babanın da artık sabrı tükenmişmiş. Çocukları burnunda tütüyormuş. Onları o kadar göreceği gelmiş.
Zenginler zengini ihtiyar, etrafındaki adamlara:
— Artık, demiş, çocuklarım nerede ise gelirler. Hasretlik çöktü içime.
Daha sözünü bitirmemiş ki adamlardan biri gün doğusunu göstererek:
— Gelenler var, demiş, herhalde sizin çocuklardır.
Hep birden o tarafa bakmaya başlamışlar. Tozu dumana katarak bir şeydir geliyor. Gele gele büyük oğlan çıkagelmiş. Arkasında da birbirinden babayiğit kırk atlı varmış. Hemencecik koşup babasının elini öpmüş.
Derken, arkadan ortanca oğlan görünmüş. Onun yanında da yüz tane deve varmış. O da gelip babasının elini öpmüş.
En sonra küçük oğlan gelmiş. O da kırk katırın üzerinde kırk erkek çocuk getirmiş. Çocukları yere indirdikten sonra gelip babasının elini öpmüş. Katırlardan inen çocuklar da gelip ihtiyar adamın elini öperek bir kenara çekilmişler.
İhtiyar zengin, yanındaki adamlara:
— İzin verirseniz, demiş, oğullarım bugüne kadar neler yaptıklarını anlatsınlar!
Orada bulunanlar:
— Hay hay, demişler, biz de merak ediyorduk zaten.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 54 Cevapları
Önce büyük oğlan söze başlamış:
— Az gittim, uz gittim. Dere tepe düz gittim. Altı ay bir güz gittim. Öyle bir yere vardım ki, her taraf ormanlık. Pınarlardan buz gibi sular akıyor. Kayalıklarında keklikler sekiyor. Yaylalarında geyikler, ceylanlar dolaşıyor. İnsanların yüzlerinden de kan damlıyor. Şu kırk babayiğidi oradan aldım. Onlara ata binmeyi, kılıç kuşanmayı öğrettim. Bana vereceğin malları, paraları bu adamlar koruyacaklar.
İhtiyar baba, büyük oğluna hiçbir şey söylememiş. Dönüp ortanca oğluna bakmış. Ortanca oğlan, sıranın kendisine geldiğini anlayarak konuşmaya başlamış:
— Az gittim, uz gittim. Dere tepe düz gittim. Altı ay bir güz gittim. Öyle bir yere geldim ki, insan ayağını uzatıp otursa da hiç iş görmese, aç kalmaz. Giderken bana verdiğin altınlarla şu yüz deveyi aldım. Ama görüyorsunuz, öyle develer ki, her biri bir kese altın eder. Burada onları satarak zengin olacağım. Fazla mal göz çıkarmaz ya.
Ortanca oğlan sözlerini bitirince ihtiyar baba ona da bir şey söylememiş. Sıra küçük kardeşe gelmiş. O, demiş ki:
— Az gittim, uz gittim. Dere tepe düz gittim. Altı ay bir güz gittim. Bir ulu su başına
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 55 Cevapları
vardım. Öyle bir su ki kızıl akar, boz akar, durmaz yatağını yıkar. Sordum, araştırdım, öğren – dim ki; bu su nice yiğitleri almış, nice gelin duvakları yutmuş da, nice çocukları yetim bırakmış. Dört bir tarafa haberci gönderip ustalar getirttim. Kayaları kırdırıp suyun üzerine köprü kurdurdum. O suyun yetim bıraktığı çocukları da toplayıp buraya getirdim. Mallarını kime verirsen bu çocuklar onun evlatları olacak. O, bu çocukları büyütüp yetiştirecek. Hem iyilik yapmış, hem de memlekete faydalı insanlar kazandırmış olacak.
Küçük oğlan sözlerini bitirdiği zaman, ihtiyar babanın yüzü gülüyormuş.
Öteki kardeşler, babalarının bu halinden bir şey anlamamışlar. Fakat o, bastonuna dayanarak ayağa kalkmış, eliyle işaret ederek küçük oğlunu yanına çağırmış. Eğilip onu alnından öptükten sonra:
— Aferin sana, demiş, üçünüzün içinde ben yalnız senin yaptığın işi beğendim. Paralarımın, mallarımın hepsi de senindir! Bu yetimlere sen babalık edeceksin. Büyük ağabeyin adamlarıyla seni koruyacak. Küçük ağabeyin de develeriyle senin vereceğin işleri görecek. Sen de hepsine baş olacaksın. Bunu hak ettin!
Onlar ermiş muradına… Darısı dostlar başına…
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 56 Cevapları
3, 7, 9 ve 40 Sayıları
Hikâyelerde ve masallarda işlenen sayılar mitolojik kökenli olduğu için metinlere zenginlik katar. Sayılar hikâyelerde ve masallarda diğer unsurlarla kaynaşmış bir şekilde yer bulur. 3 sayısının mitolojide önemli bir yere sahip olması, birçok mitolojik metinde bu sayının kullanılma sıklığıyla doğru orantılıdır. Bir canlının kaç tane olduğunu belirtmek için genelde 3 sayısı kullanılır. Mitolojik metinlerde 7 ve 9 sayıları ya birlikte kullanılmış ya da birbirlerinin yerine kullanılmıştır. 9 sayısı, genellikle doğum için geçen süreyi ifade ederken kullanılmıştır. 40 sayısının da mitolojide önemli bir yeri vardır. Birçok halk anlatıları kırklı düzen içindedir. 40 yiğit hiç kaybolmayan ve değişmeyen bir motiftir.
2. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz masalda bu sayılardan hangileri geçmektedir? Sayıları ve sayıların geçtiği olayları yazınız.
- Cevap: Masalda 3 sayısı geçmektedir. Üç oğuldan bahsedilmekte ve her biri üç yıl boyunca ayrı yollara gitmektedir. Ayrıca, küçük oğlan 40 katır ve 40 çocukla dönmüştür.
3. ETKİNLİK
Soru: Küçük oğlanın, babasının verdiği altınlarla neler yaptığını kısaca yazınız ve yaptıklarının günümüzde hangi değerleri karşıladığını açıklayınız.
- Cevap: Küçük oğlan, su taşkınlarının zarar verdiği bir bölgeye köprü kurdurmuş ve yetim çocukları yanına almıştır. Bu yaptıkları, günümüzdeki toplumsal sorumluluk, yardımlaşma, çevre koruma ve yetimlere sahip çıkma gibi değerleri karşılamaktadır.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 57 Cevapları
4. ETKİNLİK
Soru: Ömer, okuduğu masalı daha iyi anlayabilmek için masaldan çeşitli çıkarımlar yapmak istemektedir. Bu amaçla, metinle ilgili bazı sorular hazırlamıştır. Sorulara cevap vererek Ömer’e yardımcı olunuz.
Soru: 1) Zengin adam oğullarını yanına çağırıp onlardan ne yapmalarını istemiştir?
- Cevap: Zengin adam oğullarını yanına çağırıp onlara birer kese altın vererek, üç yıl boyunca bu altınları nasıl harcadıklarını görmesi için ayrı yerlere gitmelerini istemiştir.
Soru: 2) Masaldaki babanın mirasını paylaştırmak için izlediği yol doğru mudur? Yazınız.
- Cevap: Evet, babanın mirasını paylaştırmak için izlediği yol doğru olabilir. Çünkü bu yöntemle oğullarının çalışkanlıklarını ve sorumluluklarını ölçmüştür.
Soru: 3) Masalda dördüncü çocuk olsaydınız babanızın vereceği bir kese altınla neler yapardınız? Yazınız.
- Cevap: Dördüncü çocuk olsaydım, altınla hayır kurumlarına bağış yapar, geri kalanını da eğitimim için kullanırdım.
Soru: 4) Bu masaldan çıkarılabilecek ders nedir? Yazınız.
- Cevap: Bu masaldan çıkarılabilecek ders, insanın yaptığı iyiliklerin ve toplum yararına olan işlerin, zenginlikten ve maddiyattan daha değerli olduğudur.
Soru: 5) Masalda geçen tekerlemeleri yazınız.
- Cevap: Masalda geçen tekerleme: “Az gittim, uz gittim. Dere tepe düz gittim. Altı ay bir güz gittim.”
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 58 Cevapları
5. ETKİNLİK
Soru: Yaşadığımız dünya ile masalların dünyasını karşılaştırarak aşağıya yazınız.
- Cevap:
Soru: Bir masal kahramanı olsaydınız hangi olağanüstü özelliklere sahip olmak isterdiniz? Bu özelliklerinizle neler yapardınız? Aşağıya yazınız.
- Cevap: Bir masal kahramanı olsaydım, uçma ve zamanı durdurma yeteneğine sahip olmak isterdim. Uçarak dünyayı keşfeder, zamanı durdurarak insanların zor anlarında onlara yardım ederdim.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 59 Cevapları
6. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki yönergeleri takip ederek verilen konuyu tartışınız.
- Cevap:
Soru: İnsanların kazandıkları mı yoksa kazandıkları ile yaptıkları mı önemlidir? Günlük yaşamdan örnekler vererek açıklayınız.
1. Sınıfta öğrencilerin birbirini görebileceği şekilde sandalyeler yuvarlak bir biçimde konumlandırılır.
2. Sonra bu çemberin ortasına bir sandalye yerleştirilir.
3. Etkinliğe katılım sağlayacak öğrenciler yuvarlak oluşturulan sandalyelere oturur.
4. Sınıfın geri kalan öğrencileri çemberin dışında bırakılır.
5. Sandalyede oturan öğrencilerden konu hakkında fikrini belirtmek isteyen ortadaki sandalyeye oturur. Konuşmasını yaparak yerine geçer.
6. Daha sonra sıradaki öğrenci çemberin ortasındaki masaya geçer ve konuşmaya devam eder.
7. Bu şekilde tüm öğrencilerin de katılımıyla bir tartışma ortamı oluşturularak çözümlenmek istenen konu hakkında fikirler beyan edilir.
8. Çember dışındaki üyeler tartışmayı izler, not alır ve katılım sağlar.
9. Tartışma bittikten sonra gözlemcilerin notlarıyla beraber tartışma özet şeklinde sunulur.
- Cevap: İnsanların kazandıkları mı yoksa kazandıkları ile yaptıkları mı önemlidir? Bence kazandıkları ile ne yaptıkları daha önemlidir. Örneğin, çok para kazanmak başarı olabilir ama bu parayı toplum yararına kullanmak, hayır işleri yapmak veya ihtiyaç sahiplerine yardım etmek, kazanılanın değerini gösterir. Kazançlar, doğru amaçlar için kullanıldığında gerçek anlamda önem kazanır.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 60 Cevapları
7. ETKİNLİK
Soru: Okuduğunuz “Akıllı Evlat” masalını sınıfta canlandırınız. Aşağıdaki yönergeleri sırasıyla uygulayınız.
Sınıfta arkadaşlarınızla gruplara ayrılınız.
Okuduğunuz masalı tiyatro metnine çeviriniz.
Metninize göre rol dağılımı yapınız.
Masalı sınıfta canlandırınız.
- Cevap: Bu etkinliği sınıftaki arkadaşlarınızla yapabilirsiniz.
Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı 1. Modül Sayfa 61 Cevapları
8. ETKİNLİK
Soru: Aşağıdaki afiş örneklerini inceleyiniz. Siz de “iyilik yapmak, yardımseverlik, sorumluluk” değerleriyle ilgili afiş tasarımı yapınız.
- Cevap:
5, 6, 7 ve 8. Sınıf Masal ve Destanlarımız Ders Kitabı MEB Yayınları Masallarımız Ünitesi Sayfa 52-53-54-55-56-57-58-59-60-61 Akıllı Evlat Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.