Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Meb Yayınları

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 60

“Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 60 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 60

Kalıp yargı; farklı kültürlere, topluluklara insanlara ya da özelliklere atıfta bulunarak yapılan genelleme ifadeleridir. Örneğin birçok Asya ülkesinde yaşayan insan çekik gözlüdür. Bu durum genel bir kanıya varılarak “Bütün Asyalılar çekik gözlüdür.” şeklinde ifade edilirse kalıp yargı oluşturulmuş olur. Kalıp yargılarda toplumda değiştirilemeyen kanaatler söz konusudur. Her bireyin aynı düşünmesi istenir (Görsel 2.6). “En iyi pizzayı İtalyanlar yapar.”, “Afrikalılar atletizmde çok başarılıdır.”, “Uzun boylular iyi basket oynar.”, “Bütün gözlüklüler zekidir.” ifadelerinden her biri kalıp yargı ifadeleridir. “Japonlar çok çalışkandır.” Bu yargıda ele alındığı gibi bütün Japon halkı gerçekten çok mu çalışkandır? Bütünden söz etmek kalıplaşmış bir ifadedir. Oysaki başka milletlere ait insanlar da güzel pizza yapabilir, atletizmde başarılı olabilir ya da çok çalışkan bir insan Japon olmayabilir. Kalıp yargılarda varılan genellemeler tüm topluma mal edilir. Bunu yapmak yerine gerçekçi düşünmek daha doğru bir davranıştır.

Ön yargı ve kalıp yargılar, kişi ve toplumları zan altında bırakacak tutum ve davranışlara sebep olabilir. Bu yüzden ön yargı ve kalıp yargılardan uzak durulmalıdır. Kişilere özel davranışlar, topluluklara mal edilmemelidir. Kalıp yargı ve ön yargılar insanlar arasında barışçı yaşamaya engel olabilir. Toplumlar arasında ayrımcılık ve sınıfsal farklılıklara sebep olabilir. Bunun olmaması için her toplum ve kültüre karşı saygılı olmak gerekir.
Kültürümüzde örnek aldığımız kahramanlar kimseyi ötekileştir- memişlerdir. Güldürürken düşündüren Nasrettin Hoca’mız, birlikteliği sağlamak için halkı cesaretlendiren Dede Korkut’umuz, kendini uyanık sananlara karşı kıvrak zekasıyla ders veren Keloğlan’ımız toplumdaki insanları bütünleştirici rol oynamışlardır. İnsanların kimliği, kişiliği, dini, mezhebi ne olursa olsun kimse kimseden üstün değildir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) de Veda Hutbesi’nde ön yargı ve kalıp yargılara karşı çıkmıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 2. Kitap Sayfa 60 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!