Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Meb Yayınları

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 27

“Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 27 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 27

Adalet; hak sahibine hakkını vermek, hak ve hukuka uygun davranmaktır. Adaletin önemi, Kur’an-ı Kerim’de geçen “Muhakkak ki Allah adaleti, ihsanı, akrabaya karşı cömert olmayı emreder; hayâsızlığı, kötülüğü ve zorbalığı yasaklar. İşte Allah, aklınızı başınıza alasınız diye size böyle öğüt veriyor.” (Nahl suresi, 90. ayet) ayeti ile vur- gulanmıştır.Örneğin bir münazarada öğretmen tarafından jüri olarak görev alan bir öğrenci puanlamayı arkadaşlık ilişkilerine göre değil yarışanların performansına göre yapmalıdır. Bu şekilde adaletli davranmış olacaktır.
Barış; uyum, karşılıklı anlayış, müsamaha anlamlarına gelir. Karşılıklı olarak olumlu davranışlar sergilemek, iyiliği benimsemektir. Örneğin dinî bayramlarda küslüklere son vermek barış kavramına uygun bir davranıştır.
Dayanışma; bir topluluğu oluşturan insanların duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirlerine karşılıklı bağlanmasıdır. Millet olarak iyi günde, kötü günde dayanışmanın en güzel örneklerine sahibiz. Millî Mücadele’de cepheye cephane taşıyan kadınlarımız, askerlerimizin ihtiyaçlarını karşılayarak büyük bir dayanışma örneği sergilemişlerdir.
Yardımlaşma; bireylerin güç ve imkânlarını kullanarak birbirine yardım etmesidir (Görsel 1.7). Örneğin köylerde tarım alanında çalışanlar, işlerini imece usulü ile görürler. Bir çiftçinin ürünü el birliği ile tarladan kaldırılır, başka bir gün de başka bir çiftçinin yardımına gidilir.

Kur’an-ı Kerim’de adaletle ilgili bir çok ayet yer almaktadır. Bunlardan biri de Mâide suresi, 8. ayettir.
“Ey iman edenler! Allah için hakkı ayakta tutun, adaletle şahitlik eden kimseler olun. Herhangi bir topluluğa duyduğunuz kin, sizi adaletsiz davranmaya itmesin. Adaletli olun; bu, takvâya daha uygundur. Allah’tan korkun. Şüphesiz Allah yaptıklarınızdan haberdardır.”

İslam, insanlar arasında yardımlaşma ve dayanışmaya büyük önem vermiş, bunları engelleyen her türlü olumsuz davranışı yasaklamıştır. İyilik ve hayırda yarışmak, Allah yolunda harcamada bulunmak ve toplumdaki ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmak, Kur’an-ı Kerim’in en çok üzerinde durduğu ve teşvik ettiği davranışlardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 2. Kitap Sayfa 27 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!