Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Meb Yayınları

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 130

“Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 130 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 130

Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme ve davranma; herhangi bir şarta bağlı olmama durumuna özgürlük (hürriyet) denir (Görsel 5.2). İnsanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumunu hürlük olarak da tanımlayabiliriz. Demokrasinin temel ilkelerinden olan özgürlük, bireysel haklarımızdandır. İfade özgürlüğü, din ve vicdan özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, haberleşme özgürlüğü, seyahat özgürlüğü sahip olduğumuz özgürlüklere örnek olarak gösterilebilir. Demokratik bir devletin önemli görevlerinden biri de bireylerin temel hak ve özgürlüklerini korumaktır.
Temel hak ve özgürlüklerimiz, Anayasa’yla güvence altına alınmış olsa da hiçbirimiz sınırsız hak ve özgürlüğe sahip değiliz. Hak ve özgürlüklerimiz, başkalarının hak ve özgürlükleriyle sınırlıdır. Günlük hayatımızda diğer bireylerin haklarına saygılı davranarak daha özgür ve demokratik bir toplumun oluşmasına katkıda bulunuruz. Toplumsal ve ahlaki kuralların, anayasa ve yasaların amacı da demokratik ve huzurlu bir toplumun oluşmasını sağlamaktır.
Kanunlar yönünden insanlar arasında ayrım bulunmaması durumu eşitlik olarak tanımlanır. Sosyal yaşamda insanlar arasında haklar bakımından ayrım gözetilmemesi, var olan ayrımların ortadan kalkması, eşitlik ilkesi ile mümkündür. Demokratik toplumlarda kural ve yasalar herkese eşit şekilde uygulanır. Bir toplumda demokrasiden söz edilebilmesi eşitlik ilkesinin uygulanmasına bağlıdır. Demokratik toplumlarda yasalar hiç kimseye ya da hiçbir gruba ayrıcalık tanımaz. Herkes kanun önünde eşittir ve hakkını arayabilir.
Adalet, demokratik hukuk devletinde insan haklarını yaşatacak önemli bir kavramdır. Bu nedenle demokrasi, devlet içinde adaleti işleten hukuk kurallarının oluşmasını sağladığı ölçüde anlamlıdır. Çünkü adalet, haklı ile haksızın ayırt edilmesini sağlar. Özgürlük, eşitlik ve adalet gibi evrensel değerler demokrasinin temelini oluşturur.
Adalet, yasalarla sahip olunan hakların herkes tarafından kullanılmasının sağlanması, hak ve hukuka uygunluk anlamına gelir. Hak ise herhangi bir özgürlüğün sağlanması için bireylere anayasa ve yasalarla tanınan yetkilerdir. İnsan hakları ise bireylerin yalnızca insan olmalarından kaynaklı olarak kazandıkları haklardır. Yaşam hakkı, vatandaşlık hakkı, eğitim hakkı bunlardan bazılarıdır. Adalette toplumsal ve hukuki kararlar belirlenirken insan haklarının gerektirdiği ilkeler esas alınmalıdır.
Adaletin sağlanması için hak gözetilmesi, tarafsız olunması ve bireylere eşit davranılması gerekir. Adalet, herkesin bireysel ihtiyaçlarına uygun davranılmasını hedefler. Eşitlik ise kaynakların ve fırsatların bireyler arasında adil bir şekilde dağıtılması anlamına gelir. Eşitlik, her bireyin aynı imkâna sahip olması gerektiğini savunur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 2. Kitap Sayfa 130 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!