Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Meb Yayınları

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (1. Kitap) Sayfa 162

“Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 162 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (1. Kitap) Sayfa 162

İnsan ve çocuk olarak sahip olduğumuz haklar aslında bir vatandaş olarak doğumdan itibaren kazandığımız haklardır (Görsel 6.2.). Bu sebeple doğduğumuz andan itibaren belirli hak ve görevlerimiz vardır. Genel olarak birey, doğduğu ülkenin vatandaşı olmaya yasal olarak hak kazanır. Her bireyin doğduktan sonra nüfus kaydının yapılması, devletin temel görevlerinden biridir. Bu kayıt, vatandaşın var olduğunun ve doğduğu ülkenin vatandaşı olduğunun resmî belgesidir. Nüfus kaydının yapılması; bireyin kimliğini, hukuki kişilik hakkını ve diğer haklarını korumak için gereklidir.
Hepimiz kim olduğumuzu gösteren bir kimlik belgesine sahibiz. Büyüklerimizin “nüfus cüzdanı” dedikleri kimlik belgesi, bir ülkenin vatandaşlarına devlet tarafından verilen resmî belgedir. Vatandaşlık haklarımızı kullanmak için kimlik belgesine ihtiyacımız vardır. Bu belgeyle kim olduğumuzu kanıtlayabiliriz. Örneğin okula kayıt yaptırırken veya bir sağlık hizmeti alırken kimlik belgemizi gösteririz. Anayasada yer alan haklarımızdan olan seyahat etme hakkını kullanırken de kimlik belgesine ihtiyaç duyarız. Yurt dışı seyahatlerinde ise pasaport denilen resmî belgeden yararlanırız (Görsel 6.3.). Pasaport, yabancı ülkelere gidecek olanlara yetkili kuruluşça verilen, yabancı ülke yetkililerinin kimlik incelemesinde geçerli olan belgedir.
Her çocuğun üzerine düşen hak ve sorumlulukları bilmesi gerekir. Hak ve sorumlulukları bilmek ve her ortamda kurallara uygun davranmak önemlidir fakat bir vatandaş olabilmek için yeterli değildir. İyi bir vatandaş, yaşadığı topluma imkânları ölçüsünde hizmet eder. Bu amaçla çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yer alarak aktif bir vatandaşlık örneği ortaya koyar.
Birey olarak kendimize, ailemize ve çevremize karşı sorumluluklarımız vardır. Ailemize saygılı davranmak başlıca sorumluluğumuzdur. Bunun dışında evdeki kurallara uymak, odamızı temiz ve düzenli tutmak, ev işlerinde ailemize yardımcı olmak gibi sorumluluklarımız da vardır. Yaşadığımız çevreyi temiz tutmak, doğadaki tüm canlılara özenli davranmak da çevreye karşı sorumluluklarımızdandır. Toplumun ortak değerlerini bilmek ve korumak, toplumsal yaşamda diğer bireylere karşı saygılı olmak ve devletin kurallarına uygun davranmak ise toplumsal sorumluluklarımızdan bazılarıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 1. Kitap Sayfa 162 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!