Adil Ülke Metni Etkinlik Cevapları (6. Sınıf Türkçe)
Adil Ülke metni cevapları ve soruları, Anka Yayınları 6. Sınıf Türkçe Ders kitabı sayfa 83-84-85-86-87-88-89-90 (Hak ve Özgürlükler Teması)
Adil Ülke Metni Cevapları
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 83 Cevabı1
DÜŞÜNELİM-TARTIŞALIM
1. Adalet ne demektir?
- Cevap: Adalet, en geniş bağlamda, hem adil olanın sağlanmasını hem de felsefi açıdan neyin adil olduğunun tartışmasını içerir. Adalet kavramı; etik, akılcılık, hukuk, din, eşitlik ve hakkaniyeti de içeren birçok alana, farklı görüşlere ve perspektiflere dayanmaktadır.
2. Adaletin toplum hayatındaki önemi nedir?
- Cevap: Adalet toplumun oksijenidir; adalet olmazsa toplum nefes alamaz, gelişemez. Demokrasi ve barış, toplumdaki bireylerin adalet duygularının gelişerek vicdanlı olabilmeleriyle mümkündür. Modern toplum adaletle gelişir.
3. Hür yaşamak, ne anlama gelmektedir?
- Cevap: Hür yaşamak bir bireyin kimsenin baskısı altında kalmadan haklarını sınırsızca kullanmasıdır. Hür yaşamanın bir diğer adı özgür yaşamaktır.
Metni sessiz okuma yöntemiyle okuyunuz. ADİL ÜLKE Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u aldıktan sonra Bizans zamanında hapsedilen tüm tutukluları serbest bırakır. Ancak iki tutuklu, o dönemde adaletsiz bir yönetim gördükleri için hapisten çıkmak istemez. Bunu duyan Fatih onlara şöyle der: - Size bir önerim var. Önce ülkemizin mahkemelerini gezin. Eğer en ufak bir haksızlıkla karşılaşırsanız bunu bana bildirin. Sonra da istediğiniz gibi yaşayın. Bu öneri Bizanslıların hoşuna gider ve hemen yola çıkarlar. İlk önce Bursa’ya gidip bir davaya katılırlar. Yaşlı bir çiftçi, hâkime başından geçenleri anlatmaktadır: - Hâkim Bey, geçenlerde bu köylüden bir at almıştım. Bana sağlam diye sattığı at akşam hastalandı. Ertesi gün hemen size başvurdum ancak yerinizde yoktunuz. Çaresiz eve döndüm ve o gece at ölüverdi. Bu köylüden şikâyetçiyim. Hâkim, derin derin düşünür ve sonunda kararını açıklar: - Ey çiftçi, ben eğer dün burada olsaydım sana sağlam diye satılan atı sahibine geri verip paranı alabilirdim. Ne var ki yerimde yoktum. Bu nedenle atının parasını sana ben ödeyeceğim. İki Bizanslı, hâkimin kararı karşısında çok şaşırır. Bundan sonra gittikleri her yerde benzer durumlarla karşılaşırlar. Sonra da Fatih Sultan Mehmet Han’ın yanına gidip böylesi adaletli bir ülkede hür yaşamaktan mutlu olacaklarını ona bildirirler.
1. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 84 CevabıMetindeki anlamını bilmediğiniz kelimeleri aşağıdaki peteklere yazınız.
- Cevap: hür olmak, çiftçi, hakim, sahip, öneri.
Bu kelimelerin anlamlarını tahmin ediniz. Tahminlerinizi aşağıya yazınız.
- Cevap:
Bu kelimelerin anlamlarını sözlükten bulup aşağıya yazınız.
- Cevap:
Kelimelerin tahmin ettiğiniz anlamlarıyla sözlük anlamlarının örtüşüp örtüşmediğini belirten aşağıdaki tabloyu doldurunuz.
- Cevap:
1. kelime : örtüşüyor
2. kelime : örtüşüyor
3. kelime : örtüşüyor
4. kelime : örtüşüyor
5. kelime : örtüşüyor
2. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 85 CevabıAşağıdaki öykü haritasını metne göre doldurunuz.
- Cevap:
Konu: Fatih Sultan Mehmet'in döneminde adalet
Kahraman: Hakim ile çiftçi ve iki mahkum
Olay: İki mahkumun Fatih dönemindeki adalet düzenine hayran kalmaları
Olayın Geçtiği Yer ve Zaman: Fatih Sultan Mehmet zamanındaki dönemdir
Ana Düşünce: Adalet bir ülkenin temelidir.
3. ETKİNLİK
Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.
1. İki tutuklu neden hapisten çıkmak istememektedir?
- Cevap: İki tutuklu, o dönemde adaletsiz bir yönetim gördükleri için hapisten çıkmak istemez.
2. Fatih Sultan Mehmet, Bizanslı iki adamın ülkenin mahkemelerini gezmesini neden istemiştir?
- Cevap: Ülkedeki adalet sistemini ve gelişen hukuk durumunu anlamaları için.
3. Hâkim yaşlı çiftçiye atın parasını neden ödemiştir?
- Cevap: Yerinde olmadığı için. Yerinde olsaydı adaleti sağlayabilirdi. O yüzden ödemiştir.
4. Bizanslılar neye çok şaşırmıştır?
- Cevap: O dönemdeki adalet sisteminin mükemmelliğine.
5. Fatih Sultan Mehmet’in yerinde olsaydınız bu iki suçluya nasıl davranırdınız?
- Cevap: Ben olsam onlara bir yaşam hakkı daha tanırdım. Kimse suçlu yaşamak dört duvarda kalmak istemez. Bu mahkumlara adaleti gösterir ama suçları yenilerlerse çok büyük ceza alacaklarını söylerdim.
4. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 86 Cevabıa. Aşağıdaki kelimeleri bulmacada bulup işaretleyiniz.
- Cevap:

b. Bu kelimeleri cümle içinde kullanınız.
- Cevap:
5. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 87 CevabıAşağıdaki cümleleri cümlenin bağlamına uygun bir şekilde tamamlayınız.
- Cevap:
6. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 88 Cevabı Bir varmış bir yokmuş. Bir zamanlar ormanın birinde kurnaz mı kurnaz bir tilki yaşarmış. Bu tilki bir gün komşusu leyleği yemeğe çağırmış. Leylek, seve seve tilkinin davetini kabul etmiş. Giyinmiş, süslenmiş, tilkinin evine gitmiş. Tilki, sofrayı hazırlamış onu bekliyormuş. Leyleğin karnı çok açmış. Hemen sofraya oturmuş. Tilki çok geçmeden yemekleri getirmiş. Aaa! O da ne? Yemekler dümdüz tabakların içindeymiş. Tilki diliyle şlap şlap yemeğini yemeye başlamış. Fakat leylek upuzun gagasıyla nasıl yesin! Zavallıcık hiçbir şey yiyemeden sofradan aç kalkmış. Tilki leyleğin hâline kıs kıs gülüyormuş. Leylek ise komşusu tilkinin yaptığına içten içe kızmış. Tilkiye “Komşu, yarın da sen bize gel.” demiş. Evinin yolunu tutmuş. Ertesi gün tilki, yiyeceği yemekleri hayal ede ede leyleğin evine gitmiş. Leylek, “Hoş geldin tilki kardeş. Sofra hazır. Haydi, otur da yemeğimizi yiyelim.” demiş. Tilki büyük bir iştahla sofraya oturmuş. Fakat leylek yemekleri ağzı dar, vazo gibi upuzun kaplarda getirmesin mi? Tilki şaşırıp kalmış. Doğrusu bu kaplar tam leyleğe göreymiş. Leylek uzun gagasıyla yemeğini rahatça yemiş. Tilki ise koca ağzı kaba girmediği için önündeki yemek dolu kaba bakakalmış. Kurnaz tilki o günden sonra kimseyi aldatmış mıdır dersiniz?Aşağıdaki soruları metinden hareketle cevaplayalım.
1. Leylek sofradan neden hiçbir şey yiyemeden kalkmıştır?
- Cevap: Çünkü onun gagasını sokamayacağı bir kapta yemek verilmiş.
2. Tilkinin davranışı misafirperverlik örneği midir? Açıklayınız.
- Cevap: Hayır değildir. Çünkü misafiri düşünmeme davranışını göstermiştir.
3. Leylek, tilkiyi evine neden davet etmiştir?
- Cevap: Ona bir ders vermek yaptığı yanlışı anlaması için davet etmiştir.
4. Leyleğin davranışı doğru mudur?
- Cevap: Bence doğrudur. Çünkü bazen insanlara yaptıkları davranışların yanlışlıklarını göstermek gerekir.
5. Leyleğin yerinde olsaydınız ne yapardınız?
- Cevap: Ben olsam ben de öyle yapardım. Önce çağırır ona dersini verir sonra da onu güzelce ağırlardım. Utanmasını sağlardım.
6. Leylek ve tilki ne yapsalardı doğru davranmış olurlardı?
- Cevap: Tilki leylek ilk geldiğinde onun rahatça yiyeceği bir kapta yemek ikram etmeliydi. Leylek de öç alma değil ders verme amaçlı misafir etmeliydi.
7. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 89 CevabıAşağıdaki görselin vermek istediği mesajlar neler olabilir?
- Cevap: Eşitliği, adaleti bütün insanlar el ele vererek kurabilirler anlayışını yansıtmaktadır.
8. ETKİNLİK
Aşağıdaki cümlelerde yer alan isim ve sıfat tamlamalarını bulup altlarını çiziniz.
- Cevap:
9. ETKİNLİK
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 90 CevabıAşağıdaki resimlerin vermek istedikleri iletiyle ilgili düşüncelerinizi anlatan bir yazı yazınız. Yazarken yazım kurallarına dikkat ediniz.
- Cevap: Eşitlik, iki şeyin her yönden denk olması demektir. Adalet ise, her hak sahibine hakkını vermek ve haksızları cezalandırmak şeklinde tarif edilir.
SONRAKİ METNE HAZIRLIK
İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini “edu” ve “gov” uzantılı güvenilir sitelerden bularak inceleyiniz.
- Cevap:
6. Sınıf Türkçe Ders Kitabı Anka Kuşu Yayınları Hak ve Özgürlükler Teması Sayfa 83-84-85-86-87-88-89-90 Adil Ülke Metni Etkinlik Soruları ve Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.
😃 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
Henüz yorum yok
Sorularını paylaş, diğer öğrencilerin yorumlarını oku. Yorumlar onaydan sonra yayınlanır.
Henüz yorum yok