Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75
“Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Adabımuaşeret Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 75
Nitekim yalnızlık duygusundan akrabalarla geçirilecek vakit sayesinde kurtulmak mümkündür. Bu amaçla akrabalar korunup gözetilmeli, onlarla her fırsatta iletişim kurulmalı, ilişkiler kuvvetlendirilmelidir. Akrabalar arasında dayanışma ve yardımlaşmayı canlı tutmak için çaba gösterilmelidir.
“Demek fırsat bulup iş başına geçtiğinizde bozgunculuk çıkaracak ve akrabalarla bağları koparacaksınız.” (Muhammed suresi, 22) ayeti bozgunculuk çıkarmak ile akrabalarla bağların koparılması arasında ilişki olduğunu göstermektedir. Kur’an-ı Kerim’de “Hiç şüphesiz ki Allah adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emrediyor.” (Nahl suresi, 90) buyrulması akrabalara iyilik yapma sorumluluğuna dikkat çeker. Hz. Muhammed’in “İlgisini senden kesenden sen ilgini kesme, sana vermeyene sen ver, kötülük yapanı affet.” (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 4/148) hadisişerifi bu emrin her durumda -akrabaların bize karşı davranışları iyi olmasa bile- yerine getirilmesi gerektiğini gösterir.
Nitelikli bir toplum kurabilmek için akrabalarla sağlıklı ilişkiler geliştirmek gerekir. Toplumu iyileştirmeyi hedefleyen Kur’an-ı Kerim’deki “Allah’a kulluk edin ve ona hiçbir şeyi şirk koşmayın. Bununla beraber anne ve babanın ikisine, akrabaya, yetimlere, miskinlere, yakın komşuya, uzak komşuya, yakın arkadaşa, uzak arkadaşa, yolda kalmışa, elinizin altındakilere iyilik yapın.” (Nisa suresi, 36) ayeti iyiliğin halka halka genişletilmesi yöntemiyle toplumsal ilişkiler ağının güçlenmesine katkıda bulunulabileceğine işaret etmektedir.
Bugün iletişim kurma yollarının çeşitlenmesi, akrabalarla haberleşmeye katkıda bulunmaktadır. Yüz yüze görüşmek iyi bir yol olsa da bunun mümkün olmadığı zamanlarda telefonlaşmak, görüntülü konuşmak, mesajlaşarak hâl hatır sormak da akrabalar arası iletişimin kesilmemesini sağlar.
Hayatın olağan akışı içinde beklenmedik durumlarla karşılaşmak söz konusu olabilmektedir. Akrabalar kayıplar yaşadığında ya da olumsuz durumlarla karşı karşıya kaldığında onların yanlarında olmak, süreci kabullenip yeni duruma uyum sağlamalarına yardımcı olur. Özellikle hastalık, yas gibi zor süreçlerde akrabaların üzüntüsünü paylaşmak ve onlara destek olmak akrabalık bağlarını kuvvetlendirir. Doğum, nişan, kına gecesi, düğün gibi mutluluğun yoğun olduğu zamanlarda yakınlarla beraberlik, sevgi ve minnet duygusunu artırır (Görsel 3.4). Ayrıca böyle zamanları fırsat bilip birbirine dargın akrabalar arasında ara buluculuk yapmak, aile içi sorunların çözümüne katkıda bulunur.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Meb Yayınları Adabımuaşeret Ders Kitabı Sayfa 75 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.