Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Dörtel Yayıncılık

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Dörtel Yayınları

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Cevapları Dörtel Yayınları Sayfa 15 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 15 Cevapları Dörtel Yayınları

3. Surelerin İsimleri

Sözlükte “sıçramak, duvara tırmanmak” anlamındaki sevr (sevre) kökünden türeyen sure kelimesi “yüksek ve güzel bina, evin bir bölümü veya katı, yüce mertebe, şan ve şeref, alamet ve nişan” manalarına gelir. Terim olarak “Kur’an-ı Kerim ayetlerinin bir araya getirilmesi sonucunda oluşan, sınırları vahiy doğrultusunda Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından belirlenen bölüm” demektir. Kur’an-ı Kerim’de 114 sure mevcuttur. Surelerin en uzunu 286 ayet ile Bakara suresi, en kısası ise 3 ayet ile Kevser suresidir. Bazı sureler, isimlerini ilk kelimelerden (Lem yekün gibi), başlarındaki huruf-u mukattaadan (Yâsîn gibi), kıssası geçen şahsiyetlerden (Nûh gibi) veya topluluklardan (Münafikûn gibi) ya da konularından birinden alırlar (Fîl suresi gibi). Bazı sureler ise isimlerini içerdikleri konulardan alırlar (Yûsuf, İbrahim sureleri gibi). Bazı sureler ise ismini, iniş nedeni (sebeb-i nüzul) olan olaydan alır. Örneğin Mücadele suresi, bir hanım sahabinin kadınların uğradığı bir haksızlığı Hz. Peygamber’e şikâyet etmesi üzerine inmiştir. Bu haklı mücadeleyi konu ettiği için de bu sureye “Mücadele Suresi” adı verilmiştir. Yine “Enfâl suresi”, Bedir Savaşı’nda alınan ganimetler hakkında inmiştir. Bundan dolayı, “(Ey Muhammed!) Sana ganimetlerden soruyorlar…” ayetiyle başlayan bu sureye “Ganimetler” anlamına gelen “Enfâl suresi” denmiştir. Bazen bir surenin birden fazla ismi vardır. Mesela Fâtiha suresinin yirmiden fazla ismi bulunur. es-Seb’ul-mesâni (ikilenen, tekrarlanan yedi), Ümmü’l Kitab (Kitabın aslı, temeli anası) ve Ümmü’l Kur’an (Kur’an’ın anası) bunlardan bazılarıdır.

Surelerde ayetlerin dizilişi tevkifîdir. Yani inen her ayetin hangi surenin neresine konacağı Vahiy Meleği Cebrail (a.s.) tarafından Hz. Muhammed’e bildirilmiştir. Peygamberimiz (s.a.v.) de inen her ayeti, Cebrail’in (a.s.) bildirdiği sıralamaya göre yazdırmıştır. Bugün dünyada mevcut bütün Kur’an Mushaflarında surelerin diziliş sırası aynıdır. Sureler Mekkî ve Medenî sureler olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

9. Sınıf Dörtel Yayınları Kur’an-ı Kerim Ders Kitabı Sayfa 15 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!