10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Tuna Matbaacılık
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Tuna Matbaacılık Sayfa 136 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 136 Cevapları Tuna Matbaacılık
yaşadığı dikkate alındığında deniz suyu seviyesinin artmasıyla yaşanabilir alanların azalacağı; barınma, işsizlik ve açlık problemlerinin ortaya çıkacağı ifade edilmektedir. Ayrıca aşırı sıcakların özellikle risk grubundaki insanların ölümüne neden olabileceği bildirilmektedir. Küresel ısınmanın canlılar üzerinde çeşitli etkileri gözlemlenmektedir. Hayvanların yaşam döngülerinde ve göç alışkanlıklarında, bitkilerin ise yaşam döngülerinde görülen değişiklikler bunlardan bazılarıdır. Örneğin bazı hayvanlar kış uykusundan normal zamandan erken uyanabilmekte, göçmen kuşlar farklı zamanlarda göç edebilmekte veya göç yollarını değiştirerek farklı yerlere gidebilmektedir. Bitkiler ise gelişmeye ve çiçeklenmeye erken başlayabilmektedir.
Okuma Metni
İklim İnsan Eliyle Değişiyor, Yükselen Deniz Seviyesi Medeniyeti Tehdit Ediyor!
2014 yılı konusunu “Kalkınmakta Olan Küçük Ada Devletleri Yılı” ilan eden Birleşmiş Milletler, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde iklim değişikliğinin küresel etkilerinden “deniz seviyesindeki artış” sorununu gündeme taşıdı.
Atmosferdeki karbondioksit miktarı, insan kaynaklı faaliyetler sebebiyle son 650.000 yıldır gelmediği bir düzeye geldi. Fosil yakıt kullanımı, ormanlar ve tarım arazileri gibi yeşil alanların kaybedilmesi, hızla artan karbondioksit miktarı, iklimin insan kaynaklı sebeplerle değişmesine yol açıyor.
Değişen iklimler dünyadaki tüm ekosistemleri ve medeniyeti etkiliyor. Kuzey Buz Denizi’ndeki buzulların iklim değişikliğine bağlı olarak erimesiyle deniz seviyesi yükseliyor. Gerçekleşen kuraklık, sel, fırtına gibi olaylar Türkiye dâhil olmak üzere birçok ülkeyi ciddi şekilde etkiliyor.
2013 Dünya Afet Raporu’nda en fazla ölümün siklon, sel ve su baskınlarında yaşandığı gösterilirken sel ve su baskınlarından dolayı 2 milyon insanın mağdur olduğu belirtiliyor. Türkiye’de de diğer tüm ülkelerde olduğu gibi başta kuraklık ve sel olmak üzere meteorolojik ve hidrolojik afetler oldukça sık meydana geliyor, bu afetler ciddi can ve mal kayıplarına yol açıyor. 2012 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan çalışmaya göre Türkiye’de insan kaynaklı iklim değişikliğine bağlı olarak sadece büyük şehirlerde meydana gelen sel hasarlarının neden olduğu maddi kayıplar, depremlerin neden olduğu maddi kayıplara yaklaşmış durumda. Sadece yıldırımların yol açtığı can kaybı sayısı ise son iki yılda yüzlerce kişiye ulaştı.
İklim değişikliği kaynaklı deniz seviyesindeki artışa, binlerce bilim insanının katkı sunduğu IPCC* raporları da vurgu yapıyor. IPCC raporlarında, deniz seviyesinin geçtiğimiz yüzyıla göre yaklaşık 20 cm yükseldiği belirtilmektedir. Bu rakam, her ne kadar düşük gibi görünse de denizden yüksekliği yalnızca birkaç metre olan birçok ada devletinin varlığını tehdit ediyor. Üstelik bilim insanları, deniz seviyelerindeki artışın önümüzdeki yüzyılda da devam edeceğini öngörüyor.
İklim değişikliğinin sebep olduğu deniz seviyesindeki artışın Türkiye’nin kıyı şeridindeki şehirleri de tehdit etmesi bekleniyor. Bununla beraber, Türkiye’nin içinde olduğu bölge için yapılan öngörüler, iklim değişikliğine bağlı olarak artacak kuraklıklara, su varlığının azalmasına ve ani yağışlarla gelebilecek sellere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini de gösteriyor. İklim değişikliğiyle mücadele etmek için hâlâ zamanımız varken harekete geçmemiz gerekiyor. TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma) Vakfı, acilen fosil yakıta bağımlı hayat tarzlarımızı değiştirmemiz gerektiğinin altını çiziyor ve meralar, ormanlar, denizler, nehirler gibi atmosfere salınan karbondioksidi tutacak yeşil alanları korumamız gerektiğini belirtiyor.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
10. Sınıf Tuna Matbaacılık Biyoloji Ders Kitabı Sayfa 136 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.