11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 250 Cevapları Gezegen Yayıncılık
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 250 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 250 Cevapları Gezegen Yayıncılık
■ Sanatçıya dönük eleştiride eserle yazarın yaşamı ve kişilik özellikleri arasında kurulan ilgi sayesinde eser açıklanmaya çalışılır.
■ Eserle dış dünyaya dönük eleştiride eserin doğmasında etkili olan tarihsel ve toplumsal şartlar tespit edilir ve eser bu yolla açıklanmaya çalışılır.
■ Esere dönük eleştiride eleştirmen esere biçim özellikleri açısından yaklaşır. Eseri oluşturan yapı ögelerinin bağı irdelenerek eser açıklanmaya çalışılır.
■ Okura dönük eleştirinin merkezinde okur vardır. Herhangi bir kurala bağlı olmadan süren bu eleştiri türünde tek ölçüt okurun beğenisidir.
■ Eleştirmenin tavrı açısından eleştiri öznel ve nesnel olmak üzere iki biçimdedir. Öznel eleştiride eleştirmen ya sanatçıya ya da okura dönük eleştiri yapar. Nesnel eleştiride ise esere veya dış dünyaya dönük tutum ön plandadır.
■ Öznel eleştiriye “izlenimci eleştiri” de denir. Bu tür eleştiride eleştirmenin sanat eseri karşısındaki kişisel tavrı ön plandadır. Eleştirmen eserden aldığı zevki yansıtır.
■ Nesnel eleştiri, eleştirmenin belirli ölçütlerle esere yaklaştığı eleştiri türüdür.
Metni Anlama ve Çözümleme
1. Metinde geçen “sap çekimi”, “döğen sürmek”, “tınaz savurmak” , “paradoks” “yiv” ifadelerinin anlamlarını metnin bağlamından hareketle söyleyiniz.
- Cevap:
sap çekimi: Tarımda tohumların sürülmesi ve sonrasında bir makine aracılığı ile var olan sapların çekilmesini anlatmak için kullanılan sözcük grubudur.
döğen sürmek: Harmanda ekinlerin sapı ve tanelerini ayırmak için kullanılan, önüne koşulan hayvanlarla çekilen, alt yüzünde keskin çakmak taşları dikine çakılı bulunan, kızak biçiminde araç.
tınaz savurmak: Tınaz, yığın anlamına gelmektedir. Tınaz savurmak ise tınaz, yığın halindeki ekinlerin savrularak içerisindeki yabancı nesnelerin birbirinden ayrılması amacıyla yapılan eylemdir.
paradoks: Paradoks, görünüşte doğru olan bir ifade veya ifadeler topluluğunun bir çelişki oluşturması veya sezgiye karşı bir sonuç oluşturmasıdır.
yiv: bir dişli çarkta ya da bir vidada iki diş arasında kalan çukur bölüm
2. Yazar, Talip Aydın’ın “Sarı Traktör” romanını hangi bakımlardan başarısız bulmaktadır?
- Cevap: Yazara göre Apaydın gerçekliği görüşü bakımından biraz eksik gelmektedir. Yazarın ilkel üretimin yerini makineli üretim alınca bunun gerektireceği ekonomik, toplumsal değişmelere hiç değinmediğinden bahsetmektedir.
3. “Romanda önemli olanın örneğin öğretmen değil, ‘öğretmen Ahmet’ olduğunu, yani tip değil kişi olduğu gerçeğine pek önem vermemiş.” cümlesinden ne anladığınızı açıklayınız.
- Cevap: Mesleklerin ya da iş alanlarının değil bu meslekleri yapan kişilerin önemli olduğu yani fertlerin gelişiminin toplumun gelişmesinde daha büyük rol oynayacağı kast edilmektedir.
4. Fethi Naci’nin “Sarı Traktör” romanıyla ilgili görüşlerini yerinde buluyor musunuz? Niçin?
- Cevap: Bence bazı açılardan haklılık payı var. Çünkü yazar gerçekten de traktörün sadece olumlu yanlarını anlatmaktadır oysa getireceği olumsuzluklardan da bahsedebilirdi.
5. Metinde ortaya konan bilgi, tespit ve yorumları belirleyiniz. Bunları gerekçe, kanıt, tutarlılık ve geçerlilik açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Sap çekimini, döğen sürmeyi, tınaz savurmayı, saman çekmeyi, bunlardan başka, pancar sulamayı, pancar sökümünü, pancar taşımayı bütün ayrıntılarıyla görüyoruz cümlesi ortaya konan bilgi değerini taşır. Ama gerçekliği görüşü bana biraz eksik geldi cümlesi tespit cümlesidir. İlkel üretimin yerini makineli üretim alınca bunun gerektireceği ekonomik, toplumsal değişmelere hiç değinmemiş cümlesi de tespit cümlesidir.
6. Metinde öne çıkarılan köyü ve köylüyü anlama, onları bir gözlemci olmaktan ziyade bir roman gerçeği olarak anlatma niçin önemlidir? Açıklayınız.
- Cevap: Çünkü insanlar kurgusal olanı sanatsal bir tarzla yazılmışsa okumayı tercih ederler. Yaşamı olduğu gibi değil de süsleyerek biraz da sanatçı bakışıyla anlatmak gerçek sanatın temelini oluşturmaktadır.
7. Metnin anlam özelliklerini etkileyen unsurlar nelerdir?
- Cevap: Metinde yapılan yorumlar, ulaşılan sonuçlar ve verilen bilgiler metnin anlam özelliklerini etkilemektedir.
8. Metinden yola çıkarak Fethi Naci’nin fikrî ve edebî yönüyle ilgili olarak neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Fethi Naci eserlere tarafsız objektif olarak bakabilen bir eserin iyi ve kötü yanlarını ortaya koyabilen bir eleştirmendir. Onun bu başarısı okunurluğunu da arttırmaktadır.
11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 250 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.