11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Gezegen Yayıncılık
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 94 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
11. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 94 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Hazırlık
1. “1920’lerde Yahya Kemal’in başım çektiği etkinlik kuşkusuz önemlidir fakat bu çaba daha çok şiirin ufuklarını genişletmek, şiiri divan ve Tanzimat edebiyatlarının kalıplarından Baudelaireci bir duyuma çıkarmak ve daha ötelere taşımak içindir. Aslında Y. Kemal’in çabalarına gelinceye değin Tanzimat şiiri belli çıkışlar yapmış, şiirsel söylemin sınırlarım belli ölçülerde genişletmiştir. Yahya Kemal şiire, şiirsel dilin ve söylemin işlevini ve önemini getirmeye çalışmaktadır.”
(Hasan Bülent Kahraman, Türk Şiiri, Modernizm, Şiir)
Bu metne göre Yahya Kemal Beyatlı’nın hangi bakımdan Türk şiirine yenilik getirme çabası içinde olduğunu söyleyiniz.
- Cevap: Yahya Kemal Türk şiirine yeni bir söyleyiş kazandırmayı amaç edinmiş önemli bir şairimizdir. Onun özellikle dize namusumdur anlayışı ile bir kuyumcu hassasiyeti ile yazdığı şiirlerde verdiği emek bunun en güzel göstergesidir.
2. Mevsimler insanların iç dünyaları, ruh hâlleri üzerinde farklı etkiler bırakır mı? Bu açıdan yaz mevsimi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Yaz aylarında insan bedeni ve psikolojisi, tempoya ve aktiviteye alışır, kış aylarına gelindiğinde bu temponun düşmesi, evde oturmanın sıklaşmasıyla asosyallik ortaya çıkabilir. Mevsim geçişlerinde fiziksel rahatsızlıklar gibi ruhsal rahatsızlıklarda da artış yaşanır. Yaz aylarından doğanın yenilenmesi tazelenmesi ile beraber insanlarda doğayla bütünleşme aydınlık ve ferah bir anlayış ile yaşamdan zevk alma duyguları gelişir.
11. Sınıf Gezegen Yayıncılık Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 94 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.