9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Gezegen Yayıncılık
9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Gezegen Yayıncılık Sayfa 95 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 Cevapları Gezegen Yayıncılık
Kur’an’ın emanetin ehline verilmesi emri, en açık ve güzel bir biçimde Hz. Peygamber (s.a.v.) tarafından uygulanmıştır. O, bir işi kim en iyi biçimde yapabilecek ise yaş, cinsiyet, asalet vb. gözetmeksizin ehline vermiştir. Şu olay Hz. Peygamber’in (s.a.v.) bu konudaki hassasiyetini gösteren güzel bir örnektir: Ebu Zerr el-Gıfari (r.a.) adlı sahabi, Hz. Peygamber’den (s.a.v.) vergi memurluğu görevi ister. Bunun üzerine o şöyle buyurur: “Ey Ebu Zerr! Sen güçsüzsün. Bu iş emanettir. Emanet, üstesinden gelemeyen kimse için kıyamet gününde perişanlık ve pişmanlık doğurur. Ancak bu görevi layıkıyla yapanlar ve sorumluluğunu yerine getirenler kurtulur.” Hz. Peygamber’in (s.a.v.) herhangi bir yere öğretmen gönderirken, orduya kumandan atarken vb. işi ehline vermesi, toplumda güven ve adalet duygusunu güçlendirmiştir.
Sonuç olarak İslam’ın adalet anlayışı, temel hak ve değerler açısından insanlar arasında hiçbir ayrım yapılmaksızın her hakkın sahibine verilmesini temin etmeyi amaçlar. Hz. Peygamber’in (s.a.v.) “…Her hak sahibine hakkını ver.” hadisi bu konuda temel bir ilkedir. Buna göre temel ölçülere bağlı kalmak şartıyla her kişiye hak ettiğinin verilmesi, insanlar arasında adaletin en güzel şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacaktır. İslam’a göre adalet üzere davrananlar bunun ödülünü ahirette alacaklardır. Bu konuda Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: “Yönettikleri insanlara, ailelerine ve sorumlu oldukları kişilere karşı adaletli davrananlar Allah katında, Rahman’ın yanında nurdan minberler üzerinde ağırlanacaklar.” Adaletin zıddı zulümdür. Zulüm, hak sahibine hakkını vermemek, ona haksızlık etmek, eksik vermek, zamanında veya kararlaştırılan yerde ve şekilde vermemektir. İslam inancına göre zulüm haram ve büyük günahlardandır.Hakkı çiğneyerek zalim olan bir kişi, ahiret günü bu zulmünün karşılığını görecektir.
Etkinlik
Numan b. Beşir’in annesi Amre binti Revâha, eşinden çocuğu için bir miktar mal ister. Numan’ın babası ise işin üzerine düşmez ve bir yıl kadar eşini oyalar. Ancak eşi talebinden vazgeçmez. Sonunda babası Numan’a bağışta bulunmayı kabul eder. Ancak bu sefer de annesi, yapacağı bu bağışı Hz. Peygamber’i (s.a.v.) şahit göstermedikçe ikna olmayacağını ifade eder. Babası, daha bir çocuk olan Numan’ı Hz. Peygamber’e (s.a.v.) götürür ve durumu anlatır: ‘Yâ Resulallah! Bu çocuğun annesi Binti Revaha, ona yaptığım bağışa şahit olmanı istiyor.’ der Hz. Peygamber (s.a.v.) hemen sorar: “Başka çocuğun var mı?” ‘Evet, var.’ cevabını alınca tekrar sorar: “Peki, hepsine aynı miktarda mal verdin mi?” Baba, ‘Hayır, ey Allah’ın Resulü!’ diye yanıtlar. Bu cevap üzerine Hz. Peygamber (s.a.v.) şöyle buyurur: “O zaman beni şahit tutma. Çünkü ben adaletsizliğe şahit olamam!”
(Müslim, Sahih-i Müslim, Hibe, 14.)
Bu hadisten hareketle adaletin kapsamı hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir liste oluşturarak arkadaşlarınızla değerlendiriniz.
- Cevap: Kadınlar, çocuklar, yaşlılar, şehit yakınları ve gaziler ile özel gereksinimli bireylerle ilgili ‘pozitif ayrımcılık’ ve ‘mağdur hakları’ gibi kavramların işleneceği derslerde, düşünce özgürlüğü, kişi dokunulmazlığı, mülkiyet hakkı, ailenin korunması ve çocuk hakları, özel hayatın gizliliği, tüketici hakkı gibi konulardır.
9. Sınıf Gezegen Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.