Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
4. Sınıf Din Kültürü Anka Kuşu Yayınevi

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevapları Anka Yayınevi

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Cevapları Anka Kuşu Yayınevi Sayfa 9 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

4. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevapları Anka Yayınevi

GÜNLÜK HAYATTAKİ DİNİ İFADELER

Din, ahlak ve dua kavramlarının anlamlarını araştırınız.

  • Cevap:

Din: Akıl sahibi insanları kendi arzuları ile bizzat hayırlara sevk eden ilâhî bir yoldur. Yüce Allah’ın, insanları dünya ve ahirette mutlu kılmak için peygamberleri aracılığıyla gönderdiği ilahi kurallar bütünüdür.

Ahlak: İnsanın doğuştan getirdiği ya da sonradan kazandığı birtakım tutum ve davranışların tümü. Bir kişinin iyi ve ya kotu özelliklere sahip olmasına neden olan manevi değerlerin ve davranışların bütününe ahlak denir. Örneğin yalan söylememek ahlaklı bir davranıştır. Emanete ihanet etmek ise ahlaksız bir davranıştır.

Dua, Kulun bütün benliğiyle yüce yaratana yönelerek ondan istek ve dilekte bulunması anlamında dinî terim ve bu amaçla icra edilen bir ibadet şekli.

Günlük hayatta söylenilen dua ifadelerine üç örnek araştırınız.

  • Cevap:

Allah zihin açıklığı versin: Kültürümüzde gelenekler ile birlikte gelmiş olan bu dua, genellikle anne- babalar tarafından çocukları için edilir. Sınava girecek olan ya da okula giden çocukların akasından ”Allah Zihin Açıklığı Versin” denir.

Allah yolunu açık etsin: Genelde uzun yola çıkanlar için edilen bir duadır. Bununla birlikte iş değiştiren ya da hayatında yeni bir yola girmiş olan kişiler için de Allah Yolunu Açık Etsin denir.

Allah sağlık sıhhat versin: Sağlığımızın kıymetini genelde sadece hastayken biliriz.

Eûzü besmelenin nasıl söylendiğini ve ne anlama geldiğini aile büyüklerinize sorunuz.

  • Cevap: Adından da anlaşılacağı gibi Eûzü besmele, Eûzü ve besmelenin birleşiminden oluşan söz öbeğidir: Eûzübillâhimineşşeytânirracîm bismillâhirrahmânirrahîm. (Okumakta zorlananlar için heceyle: E-û-zü-bil-lâ-hi-mi-neş-şey-tâ-nir-ra-cîm. Bis-mil-lâ-hir-rah-mâ-nir-ra-hîm.) Eûzü besmelenin manası: “Kovulmuş şeytanın şerrinden Allah’a sığınırım. Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla,” demektir

Salavat nedir ve nasıl söylenir? Araştırınız.

  • Cevap: Salavat en kısa şekli ile “Âllâhümme salli alâ Muhammed.” cümlesi ile getirilir. Salavat Anlamı: “Allâh’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed’e, salatu selam eyle.” demektir.

Sevap, günah, haram ve helal kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

  • Cevap:

Sevap: Kişinin iman, ibadet, ahlak ve tüm güzel davranışlarının karşılığı olarak Yüce Allah tarafından kendisine verilen mükâfattır. Sevap, İslam dininde kişinin iyi hareketleri ve farz ve nafile ibadetleri yerine getirmesinden dolayı kazandığı hayra verilen isimdir. Karşıtı günahtır ve kişiler günahı haram olan şeyleri yapmaları, farz olan şeyleri terk etmeleri ve kötü hareketleriyle kazanırlar.

Günah: Dinin emir ve yasaklarına aykırı olarak yapılan ve bazı durumlarda cezayı gerektiren söz ve davranışlardır. Günah lügatte; cezayı gerektiren amel, dine aykırı iş ve Allah’ın (cc) emirlerine uymayan hareket manasına gelir.

Helal: Yüce Allah’ın izin verdiği ve serbest bıraktığı iş ve davranışlardır.  Allah tarafından müsaade edilen, zararsız düşünce, eylem, söz ve davranışlardır. Helal olan her şey güzel, faydalı ve temizdir.

Haram: Allah’ın (c.c.) yapılmasını kesin olarak yasakladığı söz ve davranışlardır. Cenab-ı Allah tarafından kesin olarak yasaklınmış olan şeylerdir. Haram olan şeyler kötü, çirkin, faydasız ve zararlıdır.

4. Sınıf Anka Yayınevi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!