Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Sayfa 58 Cevapları Meb Yayınları ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Uluslararası İlişkiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 58

Çağdaş uluslararası sistemin temelleri 1950’lerde yaşanan bazı gelişmelerle atılmıştır. 1950’ler- den itibaren dünya siyasal sistemi iki kutuplu bir yapıdan çok kutuplu bir yapıya geçmeye başlamıştır. Bir yanda Çin büyük bir güç olarak ortaya çıkarken öte yanda “bağlantısız” ülkelerin bir araya gelmesiyle “Üçüncü Dünya” oluşmuştur. Bağımsızlıklarını yeni elde etmiş az gelişmiş ülkeler, elde ettikleri siyasal ağırlıkla her iki blokun etkisinden uzak kalmaya çalışmışlardır. Sovyetler Birliği’nin yıkılmasıyla birlikte iki kutuplu sistem geçerliliğini yitirmiş ve dünya yeni bir uluslararası sistemle tanışmıştır. 1990’lı yılların başlarında pek çok siyaset bilimci ABD’nin mutlak üstünlüğünden hareketle ABD önderliğinde tek kutuplu bir sistemin kurulacağına vurgu yaparken sistemin yapısına ilişkin görüşler zamanla tek kutupluluktan çok kutupluluğa dönüşmeye başlamıştır. Günümüzde uluslararası siyasal yapının hegemonik tek kutuplu mu yoksa bölgesel merkezli çok kutuplu mu olduğu tartışma konusu olmaya devam etmektedir. Çin ve Hindistan, nükleer askerî yapıları ve kalabalık nüfusları ile Avrupa Birliği ve Japonya, güçlü ekonomileri ve artan savunma harcamaları ile Rusya ise enerji kaynakları ve silah sanayisiyle yakın geleceğin kutupları olabilecek potansiyele sahiptirler.

b. Uluslararası Hukuk
Dış politikayı belirleyen temel etkenlerden biri de uluslararası hukuktur. Devletler, genellikle karşılıklı bağlayıcılık ilkesi çerçevesinde uluslararası hukuk kurallarına uymayı tercih etmektedirler. Uluslararası hukuk kuralları egemenliklere saygı gösterme, başka ülkelerin iç işlerine karışmama, seyahat özgürlüğü ve ekonomik ilişkiler gibi pek çok alandaki kuralları düzenlemektedir. Devletlerin uluslararası hukuka uyma zorunluluğu yoktur, devletler bu kurallara gönüllü olarak uyarlar. Uluslararası hukuk kurallarını ihlal eder görünmekten kaçınma düşüncesi, devletleri uluslararası hukuk kurallarına uymaya sevk etmektedir. Bu nedenle devletler, dış politika kararlarını belirlerken daha önce imzaladıkları uluslararası antlaşmaları ve uluslararası toplumun teamüllerini dikkate alırlar.

  • Cevap: Bu sayfada herhangi bir soru bulunmamaktadır.

Uluslararası İlişkiler Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 58 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!