Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 400

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 400 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 400

ve hayatidir. Bunda başarılı olmanızı Yüce Allah’tan dilerim.
Mustafa Kemal Atatürk, Atatürk’ün Söylev ve Demeçlerinden Seçmeler
Kelime Dağarcığı:
maarif: Öğretim ve eğitim sistemi.

1. Metinde geçen Şimdiye kadar sürdürülen eğitim yöntemlerinin milletimizin tarihi geriliğinde önemli bir etken olduğu inancındayım. Onun için bir millî terbiye programından söz ederken eski devrin saçma sapan ve yaratılış özelliklerimizle hiç de ilişkisi olmayan yabancı düşüncelerden, doğudan ve batıdan gelebilen etkilerden bütünüyle uzak, millî ve tarihî karakterimize uyan bir kültürden söz ediyorum. ifadesiyle Atatürk ne anlatmak istemiş olabilir?

  • Cevap: Olası cevap: Sağlam nesiller ancak geçmişin üzerine geleceği koyarak yetişebilir. Bu nedenle gençlerin ilerleyebilmeleri adına kendi gelenek, görenek ve kültürlerini öğrenmesi gerekir. Ancak yetişmelerini olumsuz yönde etkileyecek eski alışkanlıklardan da yeri geldiğinde vazgeçilmelidir. Atatürk de yeni millî eğitim sisteminin geçmişten gelen yanlış uygulamalardan uzak, özenilen ancak kendi kültürümüzde uyuşmayan yabancı değerlerden arınmış, ulusal ve tarihsel doğamıza uygun olması gerektiğini belirtmiştir.

2. Dönemin ağır savaş koşullarına rağmen Atatürk’ün eğitim-öğretim seferberliğini başlatan bir kongre düzenlemesi, Atatürk ile ilgili size neler düşündürmektedir?

  • Cevap: Olası cevap: Atatürk, toplumun yeniden biçimlenmesinde eğitimi en önemli itici kuvvet olarak gören, Türkiye’nin çağdaş bir devlet hâline gelmesinde akıl ve bilimi ön planda tutan bir liderdir. Atatürk, öğretmenlere ve gençlere seslenerek millî bir eğitimin bağımsızlık savaşı kadar önemli olduğunu belirtmiştir. Savaş sırasında ve zor şartlar altında eğitim-öğretim kongresinin düzenlemesi; Atatürk’ün eğitime, öğretmenlere ve gençlere duyduğu güvenin göstergesidir. Böyle bir dönemde yapılan bu konuşma ve kongre dünya tarihinde belki de hiç bir ülkenin yapmadığı, hiçbir devlet adamının düşünmeye cesaret edemediği bir harekettir.

3. Kültür (Harâset-i Fikriyye) zeminle uygundur. O zemin (yer) milletin karakteridir. cümlelerinden kültür ve eğitim ilişkisi bağlamında hangi çıkarımlarda bulunabilirsiniz?

  • Cevap: Olası cevap: Milletin yapısı kültürlerini oluşturur. Bir millet ne kadar özgün ve millî bir karaktere sahipse oluşacak kültür o denli güçlü olacaktır. Eğitim, bu sağlam kültürel değerlerin izlerini taşır ve toplumun bir ürünüdür. Kültür de toplum bireylerine eğitim yoluyla aktarılır. Bu nedenle kültür ve eğitim arasında karşılıklı bir ilişki vardır.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 400 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!