Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 397

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 397 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 397

Aşağıdaki metni okuyunuz. Metinden hareketle soruları cevaplayınız. (Metin, aslına sadık kalınarak alınmıştır.)

Dilimiz Kimliğimizdir

(…)
Dil anlaşmanın ve haberleşmenin bir parçası olarak görülse de donanım olarak beynin, tesir ve tezahür olarak milletin alanına girer.
Dili kullanmak için anlamak gerekir. Dilin bir anlaşma-bildirişme aracı olduğunu kabullenmek, içine her türlü işaretleşmenin girebileceği ilkel-göçebe seviyede; bir düşünme-üretme aracı olduğunu kabullenmek ise içine düşünülebilen bir işaretleşmenin girebileceği ileri-yerleşik seviyede bir kabuldür.
Dil olmasaydı anlam denilen yumağı çözemez, anlatım denilen dokumayı öremezdik. Biz dil ile gördüğümüzü düşünüyor, bildiğimizi bildiriyoruz. Bu dil ile gönül sözümüzü söylüyor, dediğimizi dinletiyoruz. Nesnelerin iç yüzünü kavrayamasaydık dış görünüşünü anlatabilir miydik?
Bir ırka mensup kimselerin heyet-i mecmuasına millet denilmesi yenidir. Millet, bir toprak üstünde yaşayan müşterek menşe ve lisana veya öteden beri müşterek menfaatlere malik olan bir insan zümresidir. Millet din, dil ve toprak üçgenindeki kader birliğidir.
Peki, millet gider ulus gelirse ne olur? Dış görünüşüyle bir yabancı kelime gider öbür yabancı kelime gelir. îç görünüşüyle hafıza elden gider. Beyin sarsıntısı yaşarsınız. Ezik şahsiyetli olur ve bükük boyunlu kalırsınız. Hafızanız boşalır. Fetih ruhu ile gittiğiniz yerden işgalci ithamı ile geri çıkarılırsınız. Bu coğrafyada kazandığınız dil ağzınızdan giderse bu coğrafyada kazandığınız toprak da altınızdan kayar. Vatan ve iskân mefhumu kalkar. Adlandırmalarınızı siz yapamaz olursunuz.
(…)

Prof. Dr. Mustafa S. KAÇALîN, 2017 Türk Dili Yılı Tanıtma Toplantısını Açış Konuşması

Kelime Dağarcığı:
heyet-i mecmua: Genel, tüm. menşe: Köken, kaynak, sebep. 1

1. Metinde geçen Dil olmasaydı anlam denilen yumağı çözemez, anlatım denilen dokumayı öremezdik. Biz dil ile gördüğümüzü düşünüyor, bildiğimizi bildiriyoruz. Bu dil ile gönül sözümüzü söylüyor, dediğimizi dinletiyoruz. cümleleriyle dilin hayatımızdaki önemi anlatılmaktadır. Sizce dil olmasaydı hayatımızda neler eksik olurdu?

  • Cevap: Hayatımızda dil olmasaydı duygu ve düşüncelerimizi bu kadar rahat ve açık bir şekilde ortaya koyamazdık, insanlarla iletişimimiz çok sorunlu hâle gelirdi. Dil olmasaydı insanlığın gelişimi bu boyutta olmazdı. Çünkü dil ile insanın zihnî gelişimi arasında sıkı bir ilişki vardır. İnsan dille düşünür, kendini dille ortaya koyar. Çoğu zaman dille sorunlarını çözer. Dilin olmaması durumunda düşünmemiz, gelişimimiz, kendimizi ifade etmemizin bu düzeyde gerçekleşmesi mümkün olmazdı.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 397 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!