Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 16

Fatma Öğretmen, öğrencilerine derste “Sanayileşme, Göç ve Şehirleşme” konusunu anlattıktan sonra akıllı tahtaya Görsel 1 ve Grafik 1’i yansıtmıştır. Fatma Hanım, otuz yıl önce yaşadığı ve bugün Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan İkitelli OSB içinde kalan Ziya Gökalp Mahallesinin (Başakşehir/îstanbul) hızlı sanayileşme faaliyetlerinin yoğunlaşmadan önceki hâlini anlatmak istemiş ve sözlerine şöyle devam etmiştir:
İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nin içinde kalan ilk yerleşme, eskiden köy statüsünde olan Ziya Gökalp Mahallesi’dir. Günümüzde halk arasında bu mahalle, hâlâ İkitelli köyü olarak anılmaktadır. 1990’lı yıllara kadar mahalle halkının büyük bölümünü mübadele sonucu Yunanistan’dan gelenler oluşturmaktaydı. Bu insanlar; geçimlerini geniş çiftliklerde besi hayvancılığı, süt ürünleri üretimi ve tarımsal faaliyetler yaparak sürdürüyordu. Mahalleye taşındığımız dönemde evimize çok yakın mesafede küçük bir göl vardı. Göldeki kurbağaların sesi sokağımıza kadar gelirdi. Bulunduğumuz sokağa çok yakın mesafelerdeki tepelik alanlarda büyüklerimiz çeşitli yabani otları toplardı. 1970’lere kadar çok az hane bulunduğu için belediye otobüslerinin uğramadığı mahallemize çok az sayıda minibüs hattı ile ulaşım sağlanırdı. 1975 yılından sonra köyün yakın çevresinde, Ayamama Deresi Vadisi’nde sanayi tesislerinin kurulmaya başlamasıyla nüfusta artış yaşanmışsa da asıl nüfus çoğalması 1980‘lerden sonra gerçekleşmiş ve bu yerleşim alanı, köy statüsünden çıkarılarak mahalle statüsüne geçirilmiştir. 1990’lardan sonra ise çok hızlı sanayileşme sonucunda mahallenin mekânsal çevresinde, idari ve kültürel yapısında değişimler yaşanmıştır.1987 yılında Bakırköy’den sonra Küçükçekmece ilçesine bağlanan mahallemiz, 2007 yılında idari olarak Başakşehir ilçesine bağlanmıştır.

1. 1990’lardan sonra yaşanan hızlı sanayileşme ile Ziya Gökalp Mahallesi’nde mekânsal, idari ve kültürel açıdan nasıl bir değişim gerçekleşmiştir? Açıklayınız.

  • Cevap: Hızlı sanayileşmeye bağlı olarak tarım ve mera alanlarında spor kompleksleri, toplu konut alanları ve ticaret merkezleri kurulmuştur. İdari olarak nüfusunun hızla artmasından dolayı 1987de Bakırköy ilçesinden önce Küçükçekmece’ye, daha sonra 2000’ lerden sonra kurulmuş ve gelişmiş olan Başakşehir ilçesine (2007) bağlanmıştır. Farklı bölgelerden göç alması nedeniyle (Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinden ayrıca Suriye ve Özbekistan vb.) günümüzde çok kültürlü bir yapıya sahiptir.

2. Yakın çevrenizde Ziya Gökalp Mahallesi gibi hızlı sanayileşmeye bağlı olarak değişim gösteren mekânlar var mıdır? Hangi mekânsal ve sosyal değişimler dikkatinizi çekmiştir, araştırarak örnekler veriniz.

  • Cevap: Örnek: Kocaeli’nin Dilovası ilçesi sanayileşmeye bağlı olarak mekânsal olarak hızlı bir değişim göstermiştir. İlçe Gebze ilçesine bağlı bir semtken sanayileşmeye bağlı göç alımının artması ile idari olarak ilçe olmuştur. Tarım alanlarında sanayi ve yerleşim alanları, spor kompleksleri ve alışveriş merkezleri gibi yapılar artırılmıştır. (Öğrencilerin bilgi birikimine ve yorumlama kabiliyetine göre cevaplar farklılık gösterebilir.)

3. Ziya Gökalp Mahallesi’ndeki sanayileşme ve göç alımına bağlı olarak ulaşım ağında nasıl değişimler meydana gelmiş olabilir?

  • Cevap: Nüfus yoğunluğunun artmasıyla ulaşım hatları hızla gelişmiştir. Şehir içi ve şehirler arası otoyollar yapılmış, metro hatları hizmet vermeye başlamış ve bu ulaşım ağları zamanla çeşitlenmiştir. Metrobüse ulaşımı kolaylaştırılan ek otobüs ve minibüs hatları oluşturulmuştur. İstanbul Havaalanı ve Kanal İstanbul Projesine yakınlığı nedeniyle gelecek yıllarda bu alandaki nüfus yoğunluğun daha da artması beklenmektedir. Artan nüfusa bağlı olarak ulaşım çeşitliliğinin de artması beklenmektedir.

4. 2015 yılında riskli bölge ilan edilerek kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen Ziya Gökalp Mahallesinin geçmişten günümüze doğru şehirleşme sürecindeki arazi planlamasında sizce hangi hatalar yapılmıştır? Açıklayınız.

  • Cevap: Ziya Gökalp Mahallesinde sanayileşmeye bağlı yoğun göç sonucunda yaşanan kontrolsüz büyümden dolayı besi ve tarım alanları çarpık yerleşik alanlarına dönüşmüştür. Sanayi bölgesinin yakınında olmasından dolayı işçi göçlerine bağlı olarak alanı genişlemiş ve sanayi bölgesi içerinde sıkışmış bir yerleşke olarak kalmıştır. (Öğrencilerin bilgi birikimine ve yorumlama kabiliyetine göre cevaplar farklılık gösterebilir.)

12. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 16 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!