Metin Türleri
Masal Nedir, Açıklaması, Örnekleri, Özellikleri, Maddeler Halinde
MASAL
Masal Nedir, Açıklaması, Örnekleri, Özellikleri, Maddeler Halinde
Bu yayınımızda masalın özelliklerini maddeler halinde ve ayrıntılı olarak anlatmaya çalışacağız. Masalın diğer edebi türlerden hangi yönüyle ayrıldığını, en belirgin özelliklerini bu yazımızda anlatacağız. Umarım öğrencilerimizi bu konu hakkında bilgilendirip, öğrencilerimiz sınavlarına ödevlerine yardımcı olacağız.
- Alışılmışın dışında özellikler taşır.
- Zaman ve mekan bu türde belli değildir.
- Halkın, toplumun muhayyilesinin ürünüdürler.
- Eğitici-öğretici bir görevi vardır. Masalın amacı insanları iyiye, güzele, doğruya yönlendirmektir.
- Genellikle miş’li geçmiş kipiyle kullanılır.
- Masalların, “evvel zaman içinde kalbur saman içinde”, “bir varmış bir yokmuş”, “gökten üç elma düşmüş…” gibi tekerleme nakarat bölümleri vardır. Masalın tekerleme bölümüyle başlaması okuyucuyu olağanüstü olaylara hazırlama (döşeme bölümü) amaçlıdır.
- Bu türde alışılmışın dışında karakterlerin başından geçen alışılmışın dışında olaylar anlatılır.
- Masal vezirler, yoksul kızlar, periler, devler, padişahlar, kahramanları, şehzadeler gibi kişilerdir.
- Fabl ile masalların mekanlarında alışılmışın dışınd özellikler görülür. Masalların mekânı Kaf Dağı, Yedi Derya Adası gibi hayalî masal memleketleridir.
- Masallarda olay bilinmeyen bir vakitte geçer.
- Masallarda kahramanlar iyi – kötü ve haklı – haksız olmak üzere iki eksende toplanır.
- Masallarda her daim iyiler, haklılar kazanır kötüler, haksızlar kaybetmektedir.
- Masallarda da fabllarda da vakit bellli değildir, Tanrısal anlatıcı vardır. Masal anlatıcıları genellikle kadınlardan oluşur.
- Fabllarda her zaman insan dışı varlıklar, kişiler kahramanken masallarda her zaman insan dışı kahramanlar bulunmaz. Fabllarda insan dışındaki varlıklar kahraman durumundayken masallarda kahramanların olağanüstü özellikleri vardır.
- Uygurca olan Kalyanamkara Papamkara masalı Budizmle ilgili öğretici bir masaldır.
- Türk edebiyatında Keloğlan masalları oldukça sevilmektedir. Pertev Naili Boratav (Az Gittik Uz Gittik), Tahir Alangu (Billur Köşk Masalları), Naki Tezel (Türk Masalları) ve Eflatun Cem Güney (Evvel Zaman İçinde) masal derlemeleriyle ünlüdürler. Nâzım Hikmet’in Sevdalı Bulut adlı bir masalı, Orhan Seyfi Orhon’un da Peri Kızı ile Çoban Hikâyesi adlı bir manzum masalları ünlüdür.
- Dünya edebiyatında ise Anderson Masalları (Kibritçi Kız), Binbir Gece Masalları (Alaaddin’in Sihirli Lambası, Şahmeran,Ali Baba ve Kırk Haramiler), Grimm Kardeşler’in yazdığı Grimm Masalları en önemli masallardan sayılır.
2025 Ders Kitabı Cevapları