8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 4
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 4 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 4
İshak Paşa Sarayı
Ağrı ilinin Doğubayazıt ilçesinde şehre hâkim bir tepenin üstünde malikâne olarak kurulmuş bir külliye durumundadır. İkinci avlu, dört tarafı bina grupları ile çevrili ve dikdörtgen planlı bir sahadır. Sağ tarafında sarayın mâbeyin dairesinin dîvan sofası ile selâmlık teşkilâtına ait binalar ve ayrıca bir camiyle bitişiğinde bir türbe yer alır. Sağdaki selâmlık dairesine, sivri kemerli bir eyvan içinde düzenlenmiş olan dikdörtgen açıklıklı ve mukarnaslı yaşmaklı bir kapıdan girilir. Buradan merdivenli bir geçitle hol ve koridorlara ulaşılır.
İlk holden selâmlık kısmının dîvan salonuna ve sofalara geçmek mümkün olduğu gibi merdivenlerden üstteki terasa da çıkmak mümkündür. İkinci holden ise cami yanındaki odalara ve camiye geçiş sağlanmaktadır.
Alanya Kalesi
Alanya, ünlü tarihçi Strabon’un (Strabın) anlatımıyla Kilik- ya’ya batıdan girildiğinde görünen ilk şehir. Zapt edilmesi güç çok dik bir kayaya kurulması ve korunaklı limanı nedeniyle milattan önce 2. yüzyıldan itibaren korsanların merkezi oldu.
Pompeius’un (Pampiyıs) Korakesion (Kurekşın) Savaşı’nı kazanmasıyla Romalılar’ın eline geçti. Kalenin surlarının genişletilip yeni binalar eklenmesi de bu döneme rastlıyor. Bizans Dönemi’nde Kalonoros (Kılanoros) (Güzel Dağ) adıyla anılan ve Akdeniz’in en işlek limanlarından olan Alanya, 1221 yılında Selçuklu Sultanı 1. Alaaddin Keykubat tarafından teslim alındı.
Kale ve şehrin ismi “Alaiye” olarak değiştirildi, surlar sağlamlaştırılarak yeni sur ve sarnıçlar inşa edildi.
Gobeklitepe
Yerleşim yeri olarak kullanılmadığı bilinen ve tapınmaya hizmet eden Göbeklitepe, şaşırtıcı anıtsal mimarisiyle 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girdi. Türkiye’de de ”2019 Göbeklitepe Yılı” ilan edildi. Henüz küçük bir bölümü çıkarılan Göbeklitepe, yaklaşık 12 bin yıllık geçmişiyle insanlık tarihini değiştirdi. Dünyanın bilinen en eski ve en büyük tapınma (kült) merkezi sayılan Göbeklitepe ile dinsel inanışın yerleşik yaşama geçişteki etkisi kanıtlandı. Harran Ovası’na hâkim bu tarih öncesi yerleşimin sınırlı bir bölümü kazılsa da sıra dışı bulguları Neolitik Çağ’la ilgili pek çok bilgiyi altüst etti. Şanlıurfa’nın Örencik köyü yakınlarındaki Göbeklitepe kazılarını 1995’te Alman arkeolog Prof. Dr. Klaus Schmidt (Prof. Dr. Klas Şimid )başlattı ve çalışma 20 yıl sürdü.
Tlos Antik Kenti
Muğla’nın Seydikemer ilçesinin Yaka Mahallesi sınırları içerisinde yer alan tarihi Tlos Antik Kenti, yaklaşık 500 metre yüksekliğindeki dik yamaçları ile doğal açıdan korunaklı Akropol Tepesi’nin çevresi, yer yer sur duvarları ile tahkim edilmiştir. Tlos Kalesi’ne çıkarken yamaçtaki kayalara oyulmuş tapınak mezarlar dikkat çeker. Bu mezarların en görkemlisi kanatlı at Pegasus’un, üç başlı canavar Chimera (Kaymira) ile savaşırken resmedildiği Bellerephontes’e (Bileurefantes) ait mezar anıtıdır. Girişinde iki sütun, üç bölümlü duvar, ortada süslemelerle bezenmiş kapı, iki yandan mezar odasına giden kapılar yapıya ilgiyi daha da artırır.
- Cevap:
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 7. Ünite Sayfa 4 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.