Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5

1. Cümlede yaklaşma, bulunma, uzaklaşma bildiren, yüklemi yer anlamıyla tamamlayan ögeye yer……………….denir.
2. Utanma, utanç duyma.
3. a. “Sabahları Rana erken kalkar.” cümlesindeki özne. b. “Hangi kişi?” anlamında cümlede özne, tümleç, nesne, yüklem görevinde kullanılan bir söz.
4. a___bilenin, kılıç kuşananın. b. Bu iki güreşçi başa……….güreştiler.
5. Cümlede öznenin yaptığı iş ve eylemden doğrudan etkilenen ögedir.
6. “Elalem ne der?” cümlesindeki özne.
7. Dikbaşlı anlamında bir söz.
8. a. “Hemen aşağıya in!” cümlesinin yüklemi. b. “Faturalarınız ödenir, sigorta işlemleriniz yapılır.” cümlesindeki yüklemlerden biri.
9. a. Yön, zaman, tarz, sebep, miktar, vasıta ve şart bildirerek yüklemi tamamlayan ögeye …………tamlayıcısı denir. b. “Yeni müdürümüz şirketimize teknoloji, sistem ve yeni bir bakış getirdi.” cümlesindeki belirtisiz nesne görevinde bir sözcük.
10. a. “Bugün pazardan gelirken ne aldın?” cümlesindeki belirtisiz nesne. b. “Yeşil ve iri gözleri çok sevimliydi.” cümlesinde öznenin sıfatlarından biri.
11. a. “Ürün bozuk çıkınca aldığı yere ürünü………………….etti.” cümlesinin yüklemini tamamlayınız. b. “Kalbimde derin izler bıraktı.” cümlesinde belirtisiz nesne ögesi olan sözcüklerden birinin yalın hâli.
12. “Eğitim bireydeki davranışları………………………………………..yönde değiştirmeyi amaçlar.” cümlesinde boşluktaki sözcük.
Yukarıdan aşağıya
1. “Türkçemiz bizim dil bayrağımızdır.” cümlesinin öznesi.
2. “Dün marketten nane aldım.” cümlesindeki belirtisiz nesne.
3. a. “Soruyu benim soruşum da manidardı.” cümlesinin yüklemindeki sözcüğün yalın hâli. b. Türk alfabesinin yirmi birinci harfinin adı, okunuşu.
4. a. “Yazın başı pişenin kışın …ı pişer.” Boşluğa gelecek sözcük. b. Cümlelerde öge olarak kabul edilmeyen bir ünlem. c. Dumanın değdiği yerde bıraktığı kara leke.
5. a. Cümlelerde özneyi bulduktan sonra belirtisiz nesneyi bulmaya yarayan soru. b. “Yemekten sonra evin üst katına çıktık.” cümlesinde yer tamlayıcısı olarak kullanılmış sözcüklerden birinin yalın hâli.
6. a. “Bırak dertlerimle, hüzünlerimle beni.” cümlesinde “bırak” sözcüğünün öge olarak karşılığı. b. “Kışın rüzgâr sert esiyor.” cümlesinde yüklemin kök hâli. c. Cümlelerde ögeler bulunurken cümle dışı unsur olarak kabul edilen bağlaçlardan biri.
7. “Ansızın susuverdi.” cümlesindeki zarf tamlayıcısının yerine getirilebilecek bir sözcük.
8. a. “Cemre, Ali, Cem ve Nihal soruların tamamına doğru cevap verdiler.” cümlesinde öznelerden biri. b. “Bu sis çok hoş görünmüyordu.” cümlesinde nitelenen özne.
9. “Belirtiler hastanın iyileştiğini gösteriyor.” cümlesindeki öznenin yalın hâli.
10. a. “Seni anladığımı sana kaç kez söyledim?” cümlesindeki yer tamlayıcısı. b. “Yemekten önce elma yemem, erik severim.” cümlesindeki nesnelerden biri.
11. a. Ezgi, türkü, nağme, şiir anlamında bir sözcük. b. “Bu yıl şehrimiz turist akınına uğradı.” cümlesinin öznesi.

  • Cevap:

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 4. Ünite Sayfa 5 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!