Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 23

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 23 Meb Yayınlarına ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 23

ON İKİ HAYVANLI TÜRK TAKVİMİ
Dîvânu Lugâti’t-Türk’ün sözlük bölümünde sıra bars “pars” sözünü açıklamaya geldiğinde Kâşgarlı Mahmud önce bir hastalığı, ardından yırtıcı bir hayvan olan bars ”pars” sözünü açıklamış, sonra da “Türk takviminin on iki yılından biri” diyerek bars sözünün bir diğer anlamını vermiştir. Ancak Kâşgarlı bu bilgiyi vermekle de yetinmemiş, ansiklopedik sözlük yazarlığının gereğini yerine getirerek (1) on iki hayvanlı Türk takviminin özelliğini, nasıl ortaya çıktığını, bu takvimin Türklerin hayatındaki yerini ayrıntısıyla anlatmıştır.
(2) Türklerin on iki farklı hayvan adını yıllara vererek on iki yıllık bir takvim oluşturduğunu; çocuklarının yaşlarını, savaş tarihlerini ve diğer olayları bu şekilde tarihlendir- diğini belirten Kâşgarlı Mahmud, Dîvânu Lugâti’t-Türk’te bu takvimin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor:
Türk kağanlarından biri, kendi yönetiminden önce, eski dönemlerdeki bir savaş hakkında bilgi edinmek ister. Çevresindekiler bu savaşın tarihi konusunda çelişkiye düşünce kağan kurultay toplar ve halkına danışır.
(3) “Biz bu tarihte yanılıyorsak, bizden sonrakiler de yanılacaklar. Yanılmamaları için göğün on iki burcuna ve on iki ay sayısına göre bir düzenleme yapalım; her yıla bir ad verelim. Böylece bu yılları sayarak zamanı belirleyelim. Bu düzenleme, hepimiz için bir belge olsun.” der. Kağanlarının bu düşüncesini halk da onaylar. Yıllara verilecek adları da şöyle belirlerler:
(4) Kağan ava çıkar ve yaban hayvanlarını Ila Vadisi’ndeki büyük bir ırmağa doğru sürmelerini buyurur. Halk yaban hayvanlarını ürküterek, avlayarak ırmağa doğru sürer. Yalnızca on iki hayvan ırmağı geçmeyi başarır. (5) İlk geçen hayvan sıçgan ‘sıçan’dan başlayarak her geçen hayvanın adı birbirini izleyen yıllara verilir. Böylece takvim, sıçgan yılı ile başlar. Sıçgandan sonra da ırmağı aşağıda belirtilen sırayla geçen hayvanlara göre on iki hayvanlı Türk takviminde yıllar şöylece belirlenir:

■ sıçgan yılı ”sıçan yılı”
■ ud yılı ”öküz yılı”
■ bars yılı ”pars yılı”
■ tavışgan yılı ”tavşan yılı
■ nag yılı ”timsah yılı”
■ yılan yılı ”yılan yılı”
■ yund yılı ”at yılı”
■ koy yılı ”koyun yılı”
■ biçin yılı ”maymun yılı”
■ takagu yılı ”tavuk yılı”
■ ıt yılı ”köpek yılı”
■ to^uz yılı ”domuz yılı”

  • Cevap:

8. Sınıf Türkçe Çalışma Sayfaları Kitabı Cevapları 1. Ünite Sayfa 23 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!