Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 36

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 36

1.Haritaların başlıklarının birbirinden farklı olmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Haritaların başlıklarını belirleyen unsur, haritanın hangi amaç ile çizildiğidir. Bu sebeple, birinci haritanın amacı Avrupa’nın yer şekillerini göstermek ikinci haritanın amacı Türkiye’de yıllık ortalama yağış miktarının dağılışını göstermek olduğundan haritaların başlıkları farklılık gösterir.

2.Haritaların lejantlarında kullanılan sembol ve işaretlerin birbirinden farklı olmasının nedenini açıklayınız.

  • Cevap: Lejant ilgili haritada kullanılan işaret ve sembollerin ne anlama geldiğini ifade eden bir harita unsurudur. Her haritada, haritanın amacına göre kullanılan işaret ve semboller birbirinden farklılık gösterir. İki haritanın amaçlarındaki farklılık lejantlarının da farklı olmasına neden olmuştur.

3. Haritalardan hangisi, tematik harita olma özelliğine sahiptir? Neden?

  • Cevap: Topoğrafik altlık harita üzerine ilgili bölgenin mekânsal verilerinin (jeoloji, ulaşım, maden, basınç, yağış, sıcaklık, turizm vb.) aktarılmasıyla oluşturulmuş olan haritalara, tematik haritalar adı verilir. İkinci harita, Türkiye’nin ortalama yağış verilerinin dağılışını gösteren bir harita olması nedeniyle tematik harita özelliğine sahiptir.

4. Haritalardan hangisinin ölçeği diğerine göre daha büyüktür? Neden?

  • Cevap:

5.Haritalardan, Türkiye’nin en doğusu ile en batısı arasındaki yaklaşık uzunluğu hesaplayınız.

  • Cevap: Birinci haritada Türkiye’nin en doğusu ile en batısı arası uzaklık 20,33 mm iken ikinci haritada bu uzaklık 90,19 mm’dir.

6. Türkiye’nin her iki haritada, doğu-batı yönünde farklı uzunluğa sahip olmasını belirleyen unsur ne olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Türkiye ‘nin farklı iki haritadaki doğu-batı yönlü uzunluğunun farklı olmasının nedeni, bu iki haritanın ölçeğinin birbirinden farklı olmasıdır. Birinci harita küçük ölçekli harita olduğu için küçültme oranı fazladır. Bu da Türkiye’nin harita üzerinde daha fazla küçültülmesine neden olmuştur. Bu sebeple, Türkiye’nin doğu-batı yönlü uzunluğu birinci haritada ikinci haritaya göre daha kısa kalmıştır.

7.Haritalardan verilecek hangi örnekler, haritaların ayrıntıyı gösterme güçlerinin birbirinden faklı olduğunu ortaya koyar?

  • Cevap:

Haritaların ölçek paydasındaki sayı, haritalardaki küçültme oranını ifade eder. Küçültme oranı, haritalardaki pek çok özelliğin değişmine neden olur. Bunların başında da haritaların ayrıntıyı gösterme gücü gelmektedir. Birinci haritanın ölçeği ikinci haritanın ölçeğinden daha küçük olduğundan ikinci haritada;
Türkiye’nin kapladığı alanın,
Van Gölü’nün kapladığı alanın,
Marmara Deniz’nin kapladığı alanın,
Türkiye’nin en doğusu ile en batısı arasındaki uzaklığın olduğundan daha fazla olması
ikinci haritanın ayrıntıyı gösterme gücünün birinci haritadan daha fazla olduğunu yani haritaların ayrıntıyı gösterme güçlerinin birbirinden farklı olduğunu ortaya koymaktadır.

9. Sınıf Meb Yayınları Coğrafya Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 36 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!