6. Sınıf Evren Yayınları Alparslan
6. Sınıf Evren Yayınları Alparslan
6. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğrenci Çalışma Kitabı Evren Yayınları 3. Ünite İpek Yolu’nda Sayfa 50 Alparslan 13. Etkinlik Soruları ve Cevapları
ALPARSLAN
26 Ağustos Cuma günü askerlerini toplayan Alparslan, atından inerek secdeye vardı ve “Ya Rabbi! Seni kendime vekil yapıyor, azametin karşısında yüzümü yere sürüyor ve senin uğrunda savaşıyorum. Ya Rabbi! Niyetim halistir, bana yardım et,sözlerimde hilaf varsa beni kahret diye dua etti. Sonra atına binerek askerlerine döndü ve “Ey askerlerim! Eğer şehit olursam bu beyaz elbise kefenim olsun. O zaman ruhum göklere çıkacaktır. Benden sonra Melikşah’ı tahta çıkarınız ve ona bağlı kalınız. Zaferi kazanırsak istikbal bizimdir.” dedi. Bu sözler orduyu coşturdu.
Büyük şevkle ileri atıldılar. Alparslan son derece kurnazca bir harp taktiği planlamıştı. Hilal şeklinde yaydığı ordusuyla akşama kadar Malazgirt Meydanı’nda dövüştü. Şaşkına dönen Bizans ordusu, hilalin içine düştü. İki yüz bin kişilik koca ordu perişan oldu, imparator esir edildi.
Sultan Alparslan savaştan sonra huzuruna getirilen imparatoru, hiç ümit etmediği şekilde affetti. Bizans imparatorunun harp tazminatı ödemesi, her yıl haraç vermesi ve ihtiyaç hâlinde Selçuklu ordusuna asker göndermesi karşılığında barış antlaşması yapıldı. Fakat Diogenes (Diyojen), İstanbul’a geri dönerken Bizans tahtının el değiştirmesi, antlaşmayı geçersiz kıldı. Alparslan da Selçuklu şehzadelerini Anadolu’yu fetihle görevlendirdi. Türkler, kısa zamanda Anadolu ‘ya hâkim oldu.
***********
Yukarıdaki metne dayanarak o döneme ait siyasal olaylarla ilgili neler söyleyebilirsiniz? Çıkarımlarınızı hangi cümlelerle ilişkilendiriyorsunuz?
- Cevap: Alparslan’ın Selçuklu Devleti döneminde önemli bir hükümdarı olduğunu ve Anadolu’yu fethetmede ne kadar istekli, kararlı olduğunu görüyoruz.
Alparslan’ın ordusuna karşı yaptığı ünlü konuşmayı liderlik açısından değerlendiriniz.
- Cevap: Yaptığı konuşma orduya cesaret ve güven vermiş. Liderlik açısından çok motive edici olmuş. Askerlerinin Alparslan’a olan inançlarının artmasını sağlamış.
Bu metinden yararlanarak o dönemdeki askeri yapıyla ilgili neler söyleyebilirsiniz?
- Cevap: Ordu atlı veya yaya askerlerden oluşuyordu.