Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları

9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159

9. Sınıf Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevapları Evrensel İletişim Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

9. Sınıf Kimya Evrensel İletişim Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 159

1. Dietil eter, etil alkol ve suyun normal kaynama noktaları sırası ile 34, 6 °C, 78 °C ve 100 °C’tur. Bu sıvıların moleküller arası çekim kuvvetlerini ve 25 °C sıcaklıktaki buhar basınçlarını karşılaştırınız.

  • Cevap:

Bu sıvıların molekülleri arasındaki çekim kuvvetlerini kaynama noktaları ile doğru orantılı kabul ederek karşılaştırabiliriz. Buna göre sıralama: Dietil eter < etil alkol < su şeklinde yapılır.

25 °C sıcaklıktaki buhar basınçları ise kaynama noktası sıcaklıkları ile ters orantılı olacaktır, çünkü kaynama noktası düşük olan 25 °C sıcaklıkta daha az moleküller arası bağa sahip. Bunun için yapacağımız sıralama diğerinin tam tersi: Dietil eter > etil alkol > su

2. Gerçek sıcaklık ve hissedilen sıcaklık nedir? Gerçek sıcaklığın farklı değerlerde hissedilmesine hangi faktörler etki eder?

  • Cevap:

Gerçek sıcaklık, bir maddenin sahip olduğu sıcaklık değeridir. Hissedilen sıcaklık ise, o maddeye dokunulduğunda veya o maddeyle bir şekilde etkileşime geçildiğinde hissettiğimiz sıcaklık değeridir. Etki eden faktörler;

➜ Ortamdaki nem – kuruluk değeri
➜ Hisseden varlığın sensörü

3. Viskozite nedir? İki farklı sıvının aynı sıcaklıkta viskozitelerinin farklı olmalarının sebebi ne olabilir?

  • Cevap: Sıvıların akışkanlığa karşı gösterdikleri dirence viskozite denir. Viskozite akmazlık olarak da tanımlanabilir. Bir sıvının akıcılığı ne kadar az ise viskozitesi o kadar büyüktür. Sıvılarda moleküller arası çekim kuvvetlerinin artması sıvının akışkanlığını azaltır, viskozitesini artırır. Çok belirgin bir örnek olarak su ve bal sıvılarını karşılaştıralım. Balda sıvı tanecikleri arası çekim kuvvetleri suya göre aynı sıcaklıkta daha fazladır. Bu sebeple aynı sıcaklıkta balın viskozitesi sudan daha yüksektir

4. 1 atmosfer dış basınçta bir sıvının kaynama noktası 86 °C olarak bulunmuştur. Bu sıvı, dış basıncın daha düşük olduğu, yükseltisi fazla olan bir ortama götürülüyor. Kaynama noktası nasıl değişir? Açıklayınız.

  • Cevap:

Kaynama noktası, sıvılar için ayırt edici bir özelliktir. Her sıvının, aynı şartlar altında kaynama noktası birbirinden farklıdır. Basınç, kaynama noktasının değişmesine neden olan bir faktördür. Şöyle düşünelim, taneciklerin birbirlerine tutunmalarını sağlayan çekim kuvvetleri vardır. Bu kuvvetler ne kadar çok ve büyükse, kaynama noktası, yani bu taneciklerin birbirinden ayrılmasını sağlayacak ortalama enerji miktarı o denli büyüktür. Basınç, bu taneciklerin birbirlerine tutunmasını kolaylaştıracak, birbirlerinden ayrılmasını zorlaştıracak bir etmendir. Bu yüzden yüksek basınçta sıvıların kaynama noktaları artar.

Soruda, 1 atmosfer dış basınçta, yani deniz seviyesinde (Deniz seviyesinde dış basınç 760 mmHg değerindedir ve bu değer 1 atm olarak kabul edilir.) olan bir sıvının kaynama noktası 86 °C olarak ölçülmüştür. Bu sıvının kaynama noktasının, dış basıncın daha düşük olduğu, yani rakımı (yükseltisi) fazla olan bir yerde nasıl değişeceği merak ediliyor. Dolayısıyla cevap, kaynama noktasının düşeceği şeklinde olmalıdır. Örneğin bu değer 75 °C gibi bir değer olabilir.

5. Aşağıdaki cümlelerin sonundaki kutucuklara ifade doğru ise “D”, yanlış ise “Y” yazınız.

  • Cevap:

(D) a. Sıvı molekülleri arasındaki çekim kuvvetleri arttıkça sıvının viskozitesi de artar.
(D) b. Sıvılarda sıcaklık arttıkça moleküller arası çekim kuvvetleri ve viskozite azalır.
(Y) c. Ağzı açık bir kaptaki sıvı sabit sıcaklıkta denge buhar basıncına ulaşabilir.
(Y) ç. Sıvı taneciklerinin buhar hâline geçmesi olayına yoğuşma denir.
(D) d. Bir sıvının sıcaklığı arttıkça denge buhar basıncı da artar.

9. Sınıf Evrensel İletişim Yayınları Kimya Ders Kitabı Sayfa 159 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!