12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 Cevapları İlke Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı İlke Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79
A. Aşağıdaki cümlelerde yer alan boşlukları uygun kelimelerle tamamlayınız.
- Cevap:
1…minimal.….hikâye de denen küçürek hikâye türünde eser veren yazarlar, en az sayıda kelime kullanarak etkili bir anlatım sağlamayı amaçlamışlardır.
2. Postmodernizmin etkisiyle hikâye yazarı, eserinde..parodi..…tekniğinden yararlanarak başka bir yazarın eserindeki içeriği kullanabilir.
3..Durum(kesit)..hikâyesi olarak da bilinen Çehov tarzı hikâyede serim-düğüm-çözüm bölümleri görülmez.
4. “Türk hikâyeciliğini taçlandıran Ömer Seyfettin, Sait Faik gibi büyük ustalardan sonra gelen birçok genç yazar, yeni teknikler enemişlerdir.” cümlesinde altı çizili kelime…. mecaz(değişmece)....anlam özelliği göstermektedir.
5. Bir edebî metni kişiler aracılığıyla canlandırma olarak da tanımlanabilecek . dramatize. çalışmalarında jest, mimik, vurgu, tonlama gibi ayrıntılara dikkat etmek gerekir.
6. Bir cümlede eş görevli kelimeleri birbirinden ayırmak için kullanılan. virgül .işareti, anlam karışıklığını önlemek için de kullanılır.
B. Aşağıda numara ve harfte verilen ilgili terim ve kavramları eşleştiriniz.
- Cevap:
a.Çığlık, b.hikâyenin yapı unsuru, c.postmodemizm, ç.imla, d.dolaylama, e.Yüksek Gerilim, f.Eşikte Duran İnsan, g.minimal hikâye, ğ.güzel adlandırma, h.Sevgiyi öğreten Kuşlar
(d) 1.beyaz altın
(b) 2.Necati Tosuner
(f) 3.Rasim Özdenören
(c) 4.metinler arasılık
(e) 5.Adalet Ağaoğlu
(b) 6.olay örgüsü
(h) 7.Akif Bey
(ç) 8.yazım
(a) 9.Ferit Edgü
C. Aşağıdaki cümlelerden doğru olanların başına “D”, yanlış olanların başına “Y” yazınız.
1. (.Y.) Türk edebiyatının 1960 sonrası döneminde yazarlar daha çok Guy de Maupassant’ın adıyla da anılan klasik hikâye türünde eserler vermişlerdir.
2. ( .Y.. ) Edebiyatımızda küçürek hikâye türünde ilk örnekleri veren Memduh Şevket Esendal’dan sonra Oğuz Atay, Yaşar Kemal, Aziz Nesin gibi birçok sanatçı, küçürek hikâye türünde başarılı çalışmalar ortaya koymuşlardır.
3. (.Y..) Erdal Öz, Dursun Akçam, Orhan Duru, Talip Apaydın, Sevgi Soysal, Yusuf Atılgan, Bekir Yıldız gibi sanatçılarımız bireyin iç dünyasına yönelen, mistik konulara değinen hikâyeler yazmışlardır.
4. (..D.) “Yaşar Kemal’le başbaşa oturmuş, Türk hikâyeciliğinin geldiği güzel noktayı zevkle konuşuyorduk.” cümlesindeki ikilemenin yazımında yanlışlık vardır.
5. (.D.) Pastiş, parodi, ironi, bilinç akışı gibi anlatım teknikleri, hikâye türünde de kullanılan anlatım tekniklerindendir.
6. ( .Y. ) Sevinç Çokum’un Rozalya Ana kitabından alınan Karanfilsiz adlı hikâyesi, postmodernist yönelimin derin izlerini taşıyan bir eserdir.
7. ( .Y. ) İki cümleyi birbirine bağlayan “ama, fakat, lâkin” gibi bağlaçlardan önce noktalı virgülün kullanılması gerekir.
12. Sınıf İlke Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 79 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.