Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Din Kültürü FCM Yayıncılık

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 9

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevapları FCM Yayınları’na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi FCM Yayınları Ders Kitabı Cevapları Sayfa 9

1. Âlem, melek, ahiret ve kıyamet kavramlarının anlamlarını araştırıp öğreniniz.

  • Cevap:

Alem; yeryüzü ve uzayda var olan şeylerin tümüne denir. Eş anlamlısı: evrendir.

Kâinat, mahlûkât, mevcûdat, mümkinât mâsivâ, felek, yaratılmışların tümü, kısacası Cenâb-ı Allah’ın dışında kalan ve yeryüzü ile gökyüzündeki maddî, manevî bütün eşya ve varlıklar. Kâinat, bütün yaratılmışlar, havadis, evrende var olan her şey âlemi oluşturmaktadır. Kâinattaki bütün varlıkların her bir türü de ayrı bir âlem oluşturmaktadır. Cinler âlemi, ins âlemi, ruhlar âlemi, hayvanlar âlemi, melekler âlemi… gibi.

Melek kelimesi sözlükte haberci, elçi, güç ve kuvvet anlamlarına gelir.  Terim olarak “Allah tarafından yaratılmış, çeşitli şekillerde görülebilen, zor işlere gücü yeten, erkeklik ve dişilikleri olmayan ve Allah’a itâatten ayrılmayan latîf varlıklar” diye tarif edilir. Melekler, duyu organlarımızla idrak edilmeyen, gözle görülmeyen ruhâni ve nurâni varlıklardır.

Âhiret kelimesinin manası: Arapçada ‘son, sonraki’ anlamına gelen ‘âhir’ kelimesinin müennesidir. Dünyadan sonra gidilecek son ve asıl mekânımız olan ebedi âlemin adıdır.

Kıyamet, evrenin düzeninin bozulması, her şeyin alt üst edilerek yok olması, yok olan ve ölen şeylerin yeniden yaratılıp diriltilerek ayağa kalkması ve mahşere doğru yönelmesi demektir. Bu durumda kıyamet genel bir ölümden sonra genel bir dirilişi kapsamaktadır.

Kıyametin kopması, aklın imkânsız göreceği bir olay değildir. Çünkü evrenin yaratıcısı ve yöneticisi olan Allah’ın, evrendeki düzeni bozması, dolayısıyla bugün tabiatı düzenleyen kanunların alt üst olması akıl açısından mümkündür.

2. “Melek yüzlü”, “Sanki kanatsız bir melek!” ifadeleri ne anlama gelir? Aile büyüklerinizle bu konuda konuşunuz.

  • Cevap: Melekler iradesi olmayan varlıklardır. Bu yüzden günahsızlardır ve nurdan yaratılmışlardır. Tolumda çok iyi olan insanlara melek yüzlü ifadesi kullanılır. Melekler daima iyilikle anıldıkları için toplumda iyi olan insanlarda kanatsız melek olarak anılmaktadır.

3. Bir Kur’an mealinden, melekleri konu alan iki ayet araştırıp bunları defterinize yazınız.

  • Cevap: “Bir de «Şuna bir melek indirilse de görsek?» diyorlar. Eğer öyle bir melek indirseydik muhakkak iş bitirilmiş olur, kendilerine bir an bile göz açtırılmazdı! Kendisini bir melek de yapsaydık, yine onu bir erkek kılacak ve onları yine düştükleri şüpheye düşürecektik.” (En’am, 6/8, 9)
    “De ki: «Ben size «Allah’ın hazineleri benim yanımdadır.» demiyorum; gaybı da bilmem, size «Ben meleğim.» de demiyorum; ben ancak bana verilen vahye uyarım.» De ki: «Kör ile gören bir olur mu? Artık biraz düşünmez misiniz?” (En’am, 6/50)

4. Dört büyük melek hangileridir? Bunların adını ve görevlerini genel ağ, ilmihâl kitapları vb. kaynaklardan araştırınız.

  • Cevap:

Cebrail(a.s): Vahiy meleğidir. Allah’tan aldığı vahyi peygamberlere ulaştırır.

Azrail(a.s):Ölüm meleğidir. Eceli gelenlerin canını almak ile görevlidir.

Mikail(a.s): Tabiat olaylarından sorumlu melektir.

İsrafil(a.s): Kıyametten önce ve sonra sur’a üflemek ile görevlidir.

5. Ahiret hayatını konu alan bir ayet araştırarak defterinize yazınız.

  • Cevap:

Bakara / 8. Ayet – İnsanlardan bir grup da vardır ki, gerçekte mü’min olmadıkları halde “Allah’a ve âhiret gününe iman ettik” derler.

Âl-i İmrân / 22. Ayet – Onların bütün yaptıkları dünyada da âhirette de boşa gitmiştir. Onları azaptan kurtaracak hiçbir yardımcıları da yoktur.

6. Hz. İsa’nın (a.s.) kim olduğunu araştırınız. Araştırmanız sonucunda elde ettiğiniz bilgileri defterinize özetleyiniz.

  • Cevap: Hristiyanlar tarafından çarmıha gerdirilerek öldürüldüğü fakat Müslümanlar tarafından göğe yükselerek öldüğü düşünülen Hz. İsa en büyük beş peygamberden bir tanesidir. Hz. İsa diğer peygamberlerinde yaptığı gibi Allah’ın emirlerini insanlara tebliğ etmekle görevlendirilmiş ve görevini de başarıyla yerine getirmiştir.Meryem oğlu olarak ta anılmakta olan Hz. İsa’nın annesi Meryem, aile bireylerinin yanından ayrılarak kendisi için belirlenmiş olan bir yere gider ve orada Allah için ibadet eder. Bu şekilde yaşamına devam eden Meryem’in yanına bir gün vahiy meleği olan Cebrail gelir ve ona bir çocuk müjdeler. Sonrasında ise Hz. İsa babasız bir şekilde dünyaya gelir. Hz. İsa Kudüs bölgesinde peygamberlik görevini sürdürmüştür ve Kuran-ı Kerim’de bahsi geçen İsrail oğullarına gönderilmiş olan peygamberdir.Hz. İsa her peygamberin yaptığı gibi kendinden önce Allah tarafından indirilmiş olan kitapları tasdiklemiş ve Allah’tan gelen vahye herhangi bir söz eklemeden olduğu gibi insanlara bildirmiştir. Ayrıca İsa peygamber dünyaya geldikten sonra annesi Meryem’e sorulan bu çocuk nasıl doğdu sorularına karşı annesinin talimatı ile daha bebekken konuşarak peygamberliğini ve tebliğ etmekle görevli olduğunu söylemiştir.

7. Sınıf FCM Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 9 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!