Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Meb Yayınları

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 26

“Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 26 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 26

Hak, doğru gerçek ve adaletli davranmak anlamlarına gelmektedir. Kur’an-ı Kerim’de “Bilerek hakkı bâtıl ile karıştırmayın, hakkı gizlemeyin.” (Bakara suresi, 42. ayet) ayeti ile bize hakka uygun davranışlar sergilememizi emredilir. Hak kelimesi “Ve de ki: Hak, rabbinizden gelendir. Artık dileyen iman etsin dileyen inkâr etsin.(…)” (Kehf suresi, 29. ayet) ayetinde Kur’an-ı Kerim, “De ki: Hak geldi bâtıl yıkılıp gitti! Zaten bâtıl yıkılmaya mahkûmdur.” (İsrâ suresi, 81. ayet) ayetinde ise İslam anlamında kullanılmıştır. Bireyler kendi haklarını savunmalı, başkalarının haklarına da saygı göstermelidir. Başkalarının haklarına saygı göstermenin ahlaki bir sorumluluk olduğunu unutmamalıyız. Örneğin bir arkadaşımızın düşüncelerine saygı göstermek, onun düşüncelerini özgürce ifade etme hakkına önem verdiğimizi gösteren bir davranıştır. Bu davranışlarda bulunmak ahlaki ölçütlere uygun davranış sergilediğimizi gösterir.

Saygı; değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaktır. Kültürümüzün bizlere yüklediği sorumluluk gereği saygı çok önemlidir. İnsanlar arası iletişimde saygı, özel bir yer tutar. Tarihî şahsiyetlere, aile büyüklerine, öğretmenlere, üzerimizde hakkı olanlara saygı duymalıyız.

Eşitlik, nsanların temel haklar bakımından ve insan olma niteliği itibariyle eşit kabul edilmesini ifade eden ahlâk ve hukuk ilkesidir. Biz de günlük yaşantımızda her bireye eşit şekilde davranmalıyız. Örneğin sınıf başkanı seçilen bir öğrencinin, kendisine oy versin veya vermesin, sınıftaki tüm arkadaşlarına eşit şekilde davranması ahlaki davranıştır.

Sorumluluk, kişinin kendi davranışlarını veya kendi yetki alanına giren herhangi bir olayın sonuçlarını üstlenmesidir. Her bireyin sorumlulukları vardır. Örneğin bir öğrenci olarak okula zamanında gitmek, verilen ödevleri yapmak, okul araç gereçlerini düzenli ve temiz kullanmak bireylerin sorumluluklarından bazılarıdır (Görsel 1.6).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 2. Kitap Sayfa 26 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!