Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Meb Yayınları

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 17

“Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 MEB Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları (2. Kitap) Sayfa 17

Abdullah b. Amr (ra)
Abdullah b. Amr (ra), Peygamberimiz Hz. Muhammed’in (sav) sahabelerinden biridir. Güzel ahlakıyla tanınan bir kişidir. “En iyileriniz, ahlâk bakımından en güzel olanlarınızda.” (Buhari, Edeb, 39) hadisini kendisine rehber edinen Abdullah b. Amr (ra), insanlara karşı merhametli, cömert, sabırlı ve yardımsever davranmıştır.
Kâşgarlı Mahmud
Kâşgarlı Mahmud, 11. yüzyılda Karahanlılar zamanında yaşamıştır. Yazdığı Dîvân-u Lugât’it-Türk adlı ünlü eseri, Türkçenin ve Türk kültürünün zenginliğini göstermektedir. Bu eserde Türk gelenek göreneklerine göre ahlaki yapının önemini vurgulanmıştır. Kâşgarlı Mahmud eserinde ahlaki değerleri ön plana çıkaran şiir ve atasözleri- ne de yer vermiştir. Kâşgarlı Mahmud’un eserinde “güzellik, zariflik, incelik, terbiye, hürmet, büyüklere saygı, sadakat, tevazu, haysiyet ve cesaret gibi değerler tekrarlanır. Vurgulanan değerlere ait örneklerden bazıları şunlardır:
“Yüze (ve onun solgun hâline) bakma, (insanın içindeki) erdeme ve terbiyeye bak.”
Kâşgarlı Mahmud
“Sahip olduğun tüm güçle yapabildiğin kadar iyilik yap.”
“Annenin babanın sözlerini işittiğinde öğütlerini geri çevirme.”
Yunus Emre
Yunus Emre, 13. ve 14. yüzyıllarda yaşamış büyük Türk şair ve mutasavvıftır. Şiirlerinde güzel ahlakın önemini vurgulamıştır. İnsanların birbirlerine ırk, renk, dil, din vb. yönlerden ayrım yapmamalarını; sevgi, adalet, merhamet, sabır gibi erdemlerle davranmalarını öğüt- lemiştir. Ayrıca ibadetlerin şekilden ibaret olmadığını; insanı ahlaken eğiten, donatan ve dönüştüren bir anlam taşıdığını belirtmiştir. Yunus Emre’nin aşağıdaki kıssası ahlaki yapısı hakkında bize bilgi vermektedir.
Eğri Odun Giremez
Yunus, Tapduk Emre’ye geldi. Hacı Bektaş’ın selâmını söyledi, olup biteni anlattı. Tapduk Emre “Safa geldin, halin bize bildirilmiştir. Hizmet et, emek yetir, nasibini al” dedi. Yunus dedi ki: “Ne hizmet var ise yapalım!” Tabduk’un tekkesinin ardında dağ vardı. Tapduk, Yunus’u dağdan odun getirme hizmetine koştu. Yunus her gün dağdan odun getirir oldu. Odunu sırtına vurup getirirdi. Ama, yaşını ve eğrisini kesmezdi. “Erenler meydanına eğri yakışmaz” derdi. Tam kırk yıl bu hizmeti gördü. Udunu sırtına vurup getirirdi. Bir defasında Tabduk Emre: “Yunus Can, dağda hiç eğri odun yok mu ki hep düzgün odunlar getirirsin?” diye sordu. Yunus da “Şeyhim, burası öyle bir Hak ve doğruluk kapısı ki, buraya değil eğri adam, eğri odun bile giremez.” dedi.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Ahlak ve Vatandaşlık Eğitimi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları 2. Kitap Sayfa 17 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!