Gülümse Şiir İncelemesi
Gülümse Şiirinin İncelemesi Tahlili Kafiye ve Redifleri Zihniyeti Nazım Birimi Ahenk Unsurları Söz Sanatları Ses Olayları Kemal Burkay
Gülümse Şiir Tahlili
Şiirin Nazım Biçimi: Serbest Şiir
Şiirin Nazım Birimi: Bent
Şiirin Birim Sayısı: 3 Bent
Şiirin Ölçüsü: Serbest Ölçü
Şiirin Ahenk Unsurları: Ahenk ses tekrarları, kafiye ve rediflerle sağlanmıştır.
Şiirin Kafiye ve Redifleri:
Anlıyor musun’lar redif. Küstüm ve küskün kelimeleri de şiire ayrı bir ahenk katmaktadır. Serbest şiir olduğu için bildiğimiz klasik anlamdaki kafiye düzeni ve kafiyeleniş bu şiirde görülmemektedir.
Şiirin Söz Sanatları:
- Hüsn-i Talil: Hadi gülümse bulutlar gitsin Güzel sebebe bağlama vardır. Sevgili gülümserse bulutlar dağılacak güneş doğacaktır.
- Mecaz-ı Mürsel: Tüm şehir bana küskün Ad aktarması yapılmıştır. Tüm şehir denilmiş ama aslında içinde yaşayan insanlar kastedilmiştir.
- İstifham Soru Sorma Sanatı: Bir kedim bile yok anlıyor musun? Şair soru sorma sanatına başvurmuştur.
Şiirin Dili: Şiir toplumcu gerçekçi bir şiirdir. Bundan dolayı da sade günlük konuşma diliyle yazılmıştır. Hatta şiirin dili basit olmakla birlikte aslında uyum konusunda yakalanması zor bir basitlikle güzel anlatımı sağlaması bakımından oldukça başarılı bir şiirdir.
Şiirin Teması: Şiirin teması ayrılık ve yalnızlıktır.
Şiirde Gelenek: Özellikle 1980 yılları ve sonrasındaki Türk şiirinin seyrine baktığımızda yaşanılan toplumsal olaylar ve sorunlar çatışmalardan dolayı birçok insanın yurt dışına kaçtığını görürüz. Oradayken ülke için yazılan gurbet temalı şiirlerden biridir.
Şiir ve Şair: Kemal Burkay yurtdışında sürgünde olduğu yılarda yazmış olduğu bu şiirinde yalnızlığını karamsarlığını duyduğu özlemleri gerçekçi ve sade bir dille anlatma yoluna gitmiştir.
Şiirdeki Ses Olayları:
- İşçiler: İş+ci=işçi c sesi ç sesine dönüşmüştür. Ünsüz sertleşmesi vardır.
- Şehre: Şehir+e = şehre i sesi düşmüştür. Ünlü düşmesi vardır.
- Çakıltaşları:Çakıl+taş = çakıltaş birleşik kelime vardır.
- Anlıyormusun: anla+yor musun= anlıyor musun a sesi i sesine dönüşmüştür ünlü daralması vardır.
“Kemal Burkay Gülümse” Şiirinin İncelemesi Tahlili Kafiye ve Redifleri Zihniyeti Nazım Birimi Ahenk Unsurları Söz Sanatları Ses Olayları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.