Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
Temel Dini Bilgiler İslam 2 Meb Yayınları

Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

“Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 91

Şükür kelimesinin geçtiği ayetlerin çoğunda Yüce Allah’ın nimetlerinden ve ikramlarından söz edilir, insanların Allah’a (cc) şükretmesi gerektiği bildirilir ve şükredenlere verilecek ödüller anlatılır. Bir ayette şöyle buyrulur: “… Kim şükrederse kendi iyiliği için şükretmiş olur, kim de nankörlük ederse şüphesiz Rabbimin kimseye ihtiyacı yoktur, lütuf ve keremi ise pek çoktur.”33

Verdiği nimetler için Yüce Allah’a şükreden kişi bunun karşılığını ahirette göreceği gibi bu dünyada da görür. Rabbimiz başka bir ayette de şükredenlere verdiği nimetleri artıracağını belirtmektedir.34

Yüce Allah’ın insana verdiği bütün nimetler birer imtihan vesilesidir. Kur’an-ı Kerim’de Allah’ın (cc) insanları bağışlaması35, onlara yardım etmesi36, duyular ve kavrama kabiliyeti vermesi37 gibi nimetler sayılır ve Müslümanların bu nimetler için şükretmeleri beklenir. Böylece nimetlerin insanlar için şükür konusunda birer sınama olduğuna vurgu yapılmakta, nimet sahibine şükretmenin ahlaki bir görev olduğuna işaret edilmektedir. Nimeti vereni hatırlayıp O’na teşekkür etmek nimeti bereketlendirir. Nimeti vereni tanımayıp nimetin asıl sahibini unutmak ise nimete karşı nankörlük anlamına gelir.

Peygamber Efendimize, Yüce Allah kendisini bağışladığı hâlde geceleri uzun uzun namaz kılıp ağlayarak ibadet etmesinin sebebi sorulduğunda şöyle cevap vermiştir: “Ben Allah’a şükreden bir kul olmayayım mı?”38 Bu cevap, onun geceleri ayakları şişinceye kadar ibadet etmesinin ardında yatan duygunun Allah’a (cc) şükretme isteği olduğunu göstermektedir.

Müslüman “Elhamdülillah.” ve “Allah’a şükürler olsun.” gibi ifadelerle Rabbinin verdiği nimetlere daima şükreder. Bu güzel sözlerin yanında davranışlarıyla da şükrünü gösterir. İbadetlerde gözetilen hikmetlerin başında, insanın Allah’a (cc) şükretme arzusu gelir. Namaz, oruç, hac, kurban özellikle zekât, sadaka ve infak gibi yardımlaşma ibadetleri, nimetleri veren Yüce Allah’a şükretme anlamını içinde barındırır. İnsan yaradılışı gereği şükretme ihtiyacı hisseder. Tertemiz fıtratını muhafaza eden her insanın kendisine yapılan küçük bir iyiliğe bile bir teşekkür borcu hissederken bütün nimetleri veren Rabbine karşı şükretmemesi düşünülemez. Bu, kulluk bilincinin sonucudur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 91 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!