Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89
“Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 89 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 89
Müslümanın güzel özelliklerinden biri de dost canlısı olmasıdır. Peygamber Efendimiz bu konuda şöyle buyurmuştur: “Mümin cana yakındır. (İnsanlarla) yakınlık kurmayan ve kendisiyle yakınlık kurulamayan kimsede hayır yoktur.”22 23 İnsanlarla sıcak ve samimi dostluk kurmak ancak tevazu sahibi olmakla mümkündür. Kibirli insanlar yanlarına kimseyi yaklaştırmazlar. Mümine yakışan tavır da kibirden uzak durarak mütevazı olmaktır. Müslüman bu sayede güzel arkadaşlıklar kurar ve bunları sürdürür.
Dost, insanı iyiliklere ve güzelliklere götürebileceği gibi kötülüklere de sürükleyebilir. Nice insanlar seçtikleri dostlar sebebiyle perişan olmuşlar hem dünyada hem de ahirette ziyana uğramışlardır. Niceleri de dostları sayesinde iyiliğe, güzelliğe ve mutluluğa ulaşmışlardır. Bu nedenle insan, dost edineceği kimseleri iyi seçmelidir. Hz. Peygamber, “Mümin, müminin aynasıdır””23 buyurarak müminlerin hatta bütün dostların birbirleriyle benzeşmelerine dikkat çekmiştir. Toplumumuzda yaygın olan “Arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim.” atasözü de arkadaşların ahlak ve davranış bakımından benzeşmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade eder. Öte yandan Hz. Peygam- ber’in, “Kişi dostunun dini üzeredir.”24 hadisi de dinî ve kültürel kimlik bakımından arkadaşların birbirleri üzerindeki etkilerini vurgulamaktadır.
Gerçek dost olarak Yüce Allah’ı gören bir Müslüman, dostlarını da Rabbini tanıyıp seven, güzel ahlaklı kimselerden seçer. Hiç kimsenin kusursuz olmadığını ve hatasız dost arayanın dostsuz kalacağını bilir. Ancak herhangi bir hata yaptığında hem Allah’a (cc) hem de ona olan sevgisinden dolayı dostunu nazikçe uyarır. Çünkü Müslüman, “… İyilik ve takva (Allah’a karşı gelmekten sakınma) üzere yardımlaşın. Ama günah ve düşmanlık üzere yardımlaşmayın.”25 26 ayetinin gereği olarak günah ve düşmanlıkta dostuna dahi yardım etmemesi gerektiğini bilir. Yine Peygamber Efendimizin “Kişi zalim de olsa mazlum da olsa din kardeşine yardım etsin. Eğer kardeşi zalimse onu engellesin. Çünkü zalimi yaptığı işten döndürmek ona yapılacak bir yardımdır. Eğer mazlum ise ona yardım etsin!”26 buyruğu doğrultusunda kardeşini yanlıştan vazgeçirmeye çalışır.
Müslüman, hayatının merkezine iyiliği alır. Sadece kendisine yapılan iyiliklerin bir karşılığı olarak değil, her durumda iyilik yapmaya gayret eder. İyilik düşünür, iyilik planlar ve hangi şartta olursa olsun iyiliği hayata geçirmeye çabalar. Ancak gönül zenginliğiyle ve yüksek bir ahlaki olgunlukla başarılabilecek bu erdemi Rabbimiz de Kur’an-ı Kerim’de şöyle öğütlemiştir: “İyilikle kötülük bir olmaz. Sen kötülüğe iyiliğin en güzeliyle karşılık ver. Bir de bakarsın ki, seninle arasında düşmanlık bulunan kimse sanki sıcak bir dost oluvermiştir.”
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 89 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.