Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43
“Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 43 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 43
Dinimizde bazı ibadetleri yerine getirmeden önce vücudun belli uzuvlarının yıkanması, giysilerin ve ibadet edilecek yerin her türlü kirden arındırılması gerekir. İbadetler, kulların Rabbi ile buluşmasıdır. Nasıl ki çok sevdiğimiz ve saygı duyduğumuz bir kişinin karşısına çıkarken beden ve kıyafet temizliğimize özen gösteriyorsak aynı özeni Rabbimizin huzuruna çıkarken de göstermeliyiz. Kalbimizi de tüm kötü duygu ve düşüncelerden arındırmalıyız. Böy- lece Hz. Peygamber’in “Allah temizdir, temizliği ve temiz olanları sever.” sözünü yaşamımız boyunca benimsemiş ve Allah’ın (cc) sevgisini kazanmak için çaba göstermiş oluruz.
Abdest
Abdest; yüzü, ağzı, burnu, dirseklerle birlikte elleri, topuklarla beraber ayakları yıkamak ve başı mesh etmek şeklinde yapılan dinî bir temizliktir. Kur’an-ı Kerim okurken, namaz kılarken ve Kâbe’yi tavaf ederken abdestli olmak gerekir.23 Yüce Allah, Kur’an-ı Kerim’de abdestle ilgili şöyle buyurmaktadır: “Ey iman edenler! Namaz kılmaya kalkacağınız zaman yüzlerinizi, dirseklere kadar ellerinizi yıkayın; başlarınızı mesh edin, ayaklarınızı da topuk kemiklerine kadar yıkayın…”24
Abdest alırken belli uzuvların yıkanması beden temizliğini sağlar. Kişiyi mikroplardan ve kirlerden arındırır, hastalıklardan korur. Ayrıca abdest insanı ibadete hazırlayıp günahlarından arındırır. Hz. Muhammed (sav) bu konuda “Her kim abdest alır ve de abdestini güzelce almaya özen gösterirse günahları vücudundan çıkar, hatta tırnaklarının altından süzülür gider.”23 24 25 buyurmaktadır. Ayrıca Hz. Peygamber, Müslümanlara abdestini alıp yatağına yatan bir Müslümanın uyuyana kadar Allah’ı zikretmesi hâlinde dualarının kabul olacağını,26 abdestli olduğu hâlde tekrar abdest alanların fazla sevap kazanacağını müjdelemiştir.27 28
Bilgi Kutusu
Abdestin farzı dörttür:
1. Yüzü yıkamak
2. Elleri ve kolları dirseklerle beraber yıkamak
3. Başın dörtte birini mesh etmek
4. Ayakları topuklarla beraber yıkamak
Not: Şafii mezhebinde bu dört şarta ilaveten abdeste niyet etmek ve abdest organlarını ayetteki sıraya uyarak yıkamak da farzdır.
Bu sebeple abdest alırken suyu israf etmemek de çok önemlidir. Hz. Muhammed’e (sav) sahabilerden biri “Abdestte israf olur mu?” diye sorduğunda Sevgili Peygamberimiz, “Evet, akan bir nehir üzerinde bile olsan (abdestte israf vardır).” 28 buyurarak suyun israf edilmemesini emretmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 43 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.