Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19
“Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 19 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 19
Hz. Peygamber, ahlaki özellikleriyle de Müs- lümanlara örnek olmuş; sevgi, saygı, merhamet, kardeşlik, samimiyet, adalet gibi pek çok değeri kendi yaşamında uygulayarak öğretmiştir. Ayrıca o; bir işe başlarken besmele çekmek, insanlara selam vermek, verdiği nimetler için Allah’a (cc) şükretmek, hastaları ziyaret etmek, hediyeleşmek gibi günlük hayata dair pek çok konuda da Müslümanlara rehberlik etmiştir.
Dikkat Edelim
“(Resul’üm!) De ki: Eğer Allah’ı seviyorsanız bana uyunuz ki Allah da sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah son derece bağışlayıcı ve esirgeyicidir.” (Al-i İmran suresi, 31. ayet.)
Hz. Muhammed’e (sav) Salavat Getirmek ve Onu Saygıyla Anmak
Müslümanlar, Hz. Peygamber’e olan bağlılıklarını, saygı ve sevgilerini ifade etmek amacıyla onun için dua eder; ona selam gönderirler. Hz. Peygamber’i anmak ve ona selam göndermek için okunan dualara salavat denir. Kur’an-ı Kerim’de “Şüphesiz Allah ve melekleri Peygamber’e salat ediyorlar. Ey iman edenler! Siz de ona salat getirin ve tam bir teslimiyetle selam verin.”21 buyrulmuş ve Hz. Peygamber’e salavat getirmenin Allah’ın (cc) bir emri olduğu bildirilmiştir.
Peygamberimize salavat getirmek ona karşı sorumluluklarımızdandır. Salavat dualarını okuduğumuzda Hz. Peygamber’i övgü ve hayırla anar, onun için rahmet ve bereket dileriz. Ayrıca onu bize peygamber olarak gönderdiği için Allah’a (cc) şükrümüzü ifade ederiz. Namazdaki oturuşlarda Salli Barik dualarını okuyarak ve Peygamberimizin adı anıldığında salavat getirerek ona olan sevgi ve bağlılığımızı gösteririz.
Salavat getirmek için çeşitli ifadeler kullanılır. Hz. Peygamber’in ismi anıldığında söylenen “Sallallâhu aleyhi ve sellem” bu ifadelerden biridir. “Allah’ın salat ve selamı onun üzerine olsun.” anlamına gelir.
Peygamber’e duyulan sevgi ve bağlılık ona saygı duymayı da beraberinde getirir. Bir Müslümanın Hz. Peygamber’e saygı duyması ona karşı ahlaki sorumluluklarından biridir. Kur’an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Seslerinizi, Peygamber’in sesinin üstüne yükseltmeyin…”22
buyrulmuş, bütün Müslümanların Hz. Peygamber’e saygı duymaları gerektiği vurgulanmıştır.
Hz. Muhammed’i (sav) Herkesten Çok Sevmek
Hz. Peygamber’e karşı yerine getirilmesi gereken ahlaki sorumluluklardan biri onun sevgisini her şeyden üstün tutmaktır.
Kur’an-ı Kerim’de “Peygamber, müminlere kendi canlarından daha yakındır…”23 ayetiyle Müslümanların Hz. Peygamber’i herkesten hatta kendilerinden bile daha çok sevmeleri gerektiği bildirilmiştir.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 2) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 19 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.