Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90
“Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Sayfa 90 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 90
Hz. Muhammed (sav) “Ey Aişe! Allah rıfk (nezaket ve yumuşaklık) sahibidir ve rıfktan hoşlanır…'”33 hadisiyle bir müminin nezaketli olması gerektiğini ve bu vesileyle Allah’ın (cc) hoşnutluğunu kazanacağını bildirmiştir.
Hadislerde ahlakın önemine vurgu yapılmıştır. Bu konuda şöyle buyrulmuştur: “Kıyamet günü müminin mizanında güzel ahlaktan daha ağır bir şey yoktur.” Hz. Muhammed (sav) çocukluk, gençlik, yetişkinlik gibi hayatının her döneminde Müslümanlara güzel ahlakın örneği olmuştur. Müslümanın başkalarına dil uzatan, insanlara çirkin ve kaba konuşan ve hakaret eden biri olamayacağını vurgulamıştır.
Müslümanların birbirini rencide edici sözlerden uzak durmaları gerekir. Hz. Muhammed (sav) bir hadisinde şöyle buyurmuştur: “… Şeytan birbirinizi rencide edecek davranışlarınızdan hâlâ büyük haz alıyor.”36 Bu hadisle Müslümanlardan her zaman insanın kötülüğünü isteyen şeytanın mutlu edilmemesi istenmiştir.
Hz. Muhammed (sav) her işinde kolaylaştırıcı olmaya, zorlaştırıcı olmamaya ve çevresindekileri incitmemeye özen göstermiştir. Hz. Peygamber’in evinde yetişmiş olan Hz. Enes b. Malik onun nezaketini “Hz. Peygamber’e on yıl hizmet ettim. Bu süre içinde bana bir kez bile ‘öf!’ demedi. Yaptığım bir şeyden dolayı ‘Niçin böyle yaptın! Şöyle yapsaydın ya!’ diyerek azarlamadı.” sözleriyle ifade etmiştir.
Müslümanlar insanlarla iyi geçinmeyi, güler yüzlü olmayı, mütevazı olmayı ve konuşma adabını Hz. Muhammed’in (sav) yaşantısından öğrenirler. Onu örnek alarak nezaket kurallarına uygun davranışlar sergilerler. Enes b. Malik onun edep ve nezaketini şu sözlerle ifade etmiştir: “Hz. Peygamber bir kimseyle karşılaşınca onunla tokalaşır, karşısındaki kimse elini bırakmadan elini onun elinden çekmezdi. Karşısındaki kimse yüzünü çevirmeden o da yüzünü muhatabının yüzünden (başka tarafa) çevirmezdi. Resulullah’ın (sav) beraber oturduğu bir kimsenin önüne doğru bacaklarını uzatarak oturduğu görülmemiştir.”38 Bu sözler onun saygılı davranmaya önem verdiğini gösterir.
Paylaşalım
“Üç kişi iseniz ikiniz diğerini bırakıp da fısıldaşmasın, çünkü bu onu üzer.”
(Müslim, Selam, 38.)
Soru: Hz. Muhammed’in (sav) bu hadisinde hangi nezaket kuralı vardır? Böyle bir durumla karşılaşsanız neler hissedersiniz? Arkadaşlarınızla paylaşınız.
- Cevap: Bu hadiste, insanların bir arada iken kimseyi dışlamadan ve kırmadan iletişim kurmaları gerektiği nezaket kuralı vurgulanmaktadır. İki kişinin, üçüncü kişiyi dışlayarak fısıldaşması, diğer kişiyi üzeceği için uygun bir davranış değildir. Böyle bir durumla karşılaşsam kendimi dışlanmış, üzüntülü ve önemsiz hissederdim. Bu nedenle herkesin dahil edildiği bir iletişim tarzı daha nazik ve saygılıdır.
Temel Dini Bilgiler (İslam 1) Meb Yayınları Ders Kitabı Sayfa 90 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.