Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf İnkılap Tarihi Meb Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 211

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Sayfa 211 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf İnkılap Tarihi Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 211

uçakla Fransa’nın Normandiya sahillerine çıkarma yaptılar (Görsel 7.17). Kısa sürede Fransa, ardından da Belçika ve Hollanda Alman işgalinden kurtarıldı. Pasifik’te Japonya’nın direnişini kırmak için ABD 6 Ağustos 1945’te Hiroşima’ya, üç gün sonra da Nagazaki’ye atom bombası attı (Görsel 7.18). 143 binin üzerinde insanın ölümüne neden olan bu olaydan sonra Japonya’nın da teslim olmasıyla II. Dünya Savaşı sona erdi. Uzak Doğu’da Japonya-ABD mücadelesini Japonlar kaybettiler.

II. Dünya Savaşı başladığında Türkiye, tarafsızlık politikası izleyerek savaş dışında kalmayı tercih etmiştir. Toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını korumak için büyük çaba harcayan Türkiye, stratejik konumu nedeniyle Müttefik ve Mihver devletlerin baskılarıyla karşı karşıya kaldı. İtalya Akdeniz ve Balkanlar’da yayılmacı bir politika izlemekteydi. Akdeniz’de Türkiye’nin sahillerine yakın adaları silahlandırmaktaydı. Sovyetler Birliği’nin ise Boğazlar konusunda Türkiye’ye yönelik baskıları ülkede endişeleri arttırdı. Türkiye bu gelişmeler üzerine Ekim 1939’da Ankara’da İngiltere ve Fransa ile üçlü bir yardımlaşma antlaşması imzaladı. Antlaşmaya göre bir Avrupa devletinin Akdeniz’de savaşa yol açabilecek saldırısı karşısında Türkiye, her iki devletle etkin iş birliği yapacaktı. Bu antlaşmanın Türkiye’ye yüklediği sorumluluklar, İngiltere ve Fransa’nın söz verdiği askeri yardımların yapılmasına bağlandı. İtalya’nın 1940 yılı Haziran ayında İngiltere ve Fransa’ya savaş açması üzerine Müttefik Devletler, Türkiye’den antlaşmadaki yükümlülüklerini yerine getirmesini istediler. Buna karşılık Türkiye, kendisine vadedilen silah ve cephanenin verilmemesini gerekçe göstererek savaş dışı kalmayı sürdürdü.

Almanya’nın Bulgaristan’ı işgaliyle savaş Türkiye sınırlarına dayanmıştı. Almanya’nın Türkiye’ye saldırmazlık antlaşması önermesi üzerine 18 Haziran 1941’de, 10 yıl süreli bir saldırmazlık paktı imzalandı.

Almanların Rusya’ya askerî harekât başlatmaları ve yenilgiye uğramaları üzerine Müttefik Devletler ilerleyen dönemde Türkiye’nin kendi yanlarında savaşa girmesi için baskılarını arttırdılar. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü ile İngiltere Başbakanı Winston Churchill (Vinstın Çörçil) arasında 30 Ocak-1 Şubat 1943 tarihleri arasında Adana Görüşmeleri

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

8. Sınıf Meb Yayınları İnkılap Tarihi Ders Kitabı Sayfa 211 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!