Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33

“8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 33 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

8. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 33

Allah Resulü, Medine’ye hicretinin hemen sonrasında toplumsal düzeni sağlamak için muhacirle ensarı kardeş ilan etmişti. Bu amaçla yaptığı diğer bir uygulama da Medine Vesikası idi. Bu antlaşma Medine’de yaşayan bütün kesimleri kapsıyordu. Yahudilerin de kişisel ve kamusal hakları bu antlaşma ile güvence altına alınmıştı.102
Bedir Gazvesi’nde Müslümanların kazandığı zafer Yahudileri endişelendirmişti. Bazı Yahudiler, insanları Müslümanlar aleyhinde kışkırtıyordu. Efendimiz de onları bu konuda sürekli uyarıyordu. Bedir Gazvesi’nden dönen Efendimiz, Yahudi bir kabile olan Kaynukaoğullarını çağırıp onları tatlı bir dille İslam’a davet etti. Fakat onlar bu davete, “Ey Muhammed! Kureyş’ten savaş bilmeyen tecrübesiz bir toplumla savaşmış olman seni aldatmasın. Eğer sen bizimle savaşsaydın bizim nasıl bir topluluk olduğumuzu ve bizim gibi bir cemaatle hiç karşılaşmamış olduğunu anlayacaktın.”103 şeklinde karşılık vermişlerdir.
Bir diğer Yahudi Kabilesi olan Nadiroğulları da Müslümanlar ile yaptıkları antlaşmayı ihlal edecek davranışlar sergilemeye başladılar. Bu ihanetlerini daha ileriye götürüp Peygamber Efendimiz’e suikast planladılar.104 Peygamberimiz, bu planın farkına vararak ashabından bir ekibi, onların din adamlarından oluşan bir toplulukla konuşmaları için görevlendirdi. Ancak Yahudilerin niyeti Efendimiz’le anlaşmak değildi. Hz. Peygamber, Nadiroğullarının kendisini öldürmek istediklerini ashabına bildirerek hazırlık yapmalarını istedi. Nadiroğullarına da antlaşmaya ihanet etmeleri sebebiyle on gün içinde Medine’yi terk etmeleri gerektiğini bildirdi. Medine’de yaşayan münafıkların desteklediği Nadiroğulları, Resulullah’ın bu uyarısını dikkate almayarak savaşmak istediklerini bildirdiler. Resulullah, Nadiroğullarını kuşatma altına aldı. On beş gün süren kuşatmadan sonra münafıkların vadettiği yardımı göremeyen Yahudiler, teslim olup Medine’yi terk etmek zorunda kaldılar.105 Haşr suresi, Nadiroğullarına düzenlenen bu gazve üzerine nazil oldu. Yahudiler, tüm bu yaşadıklarından ders almadılar. Hendek Gazvesi’nde müşriklerin safında savaştılar. Orada da kaybeden taraf oldular.

Soru: Peygamber Efendimiz, bir gün ashabıyla birlikte otururken yanından bir cenaze geçmiş, o da hürmeten ayağa kalkmıştı. Sahabiler, Efendimiz’in bu davranışına bir anlam veremeyip “O bir Yahudi’dir.” deyince Resulullah “O da bir can değil mi?” diye cevap vermişti. (bk. Müslim, Cenaiz, 81.) Hz. Peygamber’in bu tavrını, Ehlikitap’la ilişkileri açısından arkadaşlarınızla değerlendiriniz.

  • Cevap: Peygamber Efendimiz’in bu tavrı, Ehlikitap’a (Yahudi ve Hristiyanlara) karşı saygı ve insanlık onurunu koruma anlayışını gösterir. O, tüm insanlara, inançlarına bakmaksızın, insan olma değerine saygı duymayı öğretmiştir. Bu tavır, hoşgörü ve merhametin en güzel örneğidir.

8. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 33 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!