Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Meb Yayınları

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

“7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 81 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

7. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 81

güvendiği kimsedir. Müslüman, dilinden ve elinden Müslümanların güvende olduğu kişidir. Nefsim kudret elinde bulunan Allah’a ant olsun ki yapacağı kötülüklerden komşusunun güvende olmadığı kimse cennete giremez.”63 sözü ile iman ve güvenilir insan olmak arasındaki bağa dikkat çekmiştir. Huzur ve güven yurdu cenneti kazanmanın yolu, insanların güvendiği iyi bir şahıs olmaktan geçmektedir.

Peygamberimiz (s.a.v.), bir gün arka arkaya üç kere yemin ederek “Vallahi iman etmiş olmaz!” buyurdu. Mecliste hazır bulunanlar “Ey Allah’ın Resulü! Bu iman etmiş olmayan kimdir?” diye sordular. Resul-i Ekrem “Kim olacak? Komşusunun zulmünden, şerrinden emin olmadığı kişi!” diye cevap verdi.64

Allah Resulü’nün (s.a.v.) Mekke’deki evi, iki İslam düşmanı olan Ukbe b. Ebi Muayt ve amcası Ebu Leheb’in evlerinin arasındaydı. Bu komşuları, Peygamberimizin (s.a.v.) gerek kapısına gerekse de geçeceği yollara diken ve çeşitli pislikler dökerek onu üzmek istemişlerdi. Onların bu tutumları karşısında Rahmet Elçisi “Ey Abdi Menafoğulları! Bu nasıl komşuluk?” diye sitem ederek her seferinde kapısının önünü temizlerdi.65 Hatta Ukbe b. Ebi Muayt, Peygamberimize (s.a.v.) hicretinden hemen önce suikast tuzağını hazırlayarak gece evine baskın düzenleyen kişiler arasındaydı.66 O, bir komşunun komşusuna yapabileceği en büyük ihaneti Resul-i Ekrem’e yapmışti.

Peygamberimiz (s.a.v.) komşu hakkını şöyle derecelendirmiştir: “Komşu üç türlüdür: Onlardan kimisinin üç hakkı, kimisinin iki, kimisinin de bir hakkı var. Üç hakkı bulunan, akraba olan Müslüman komşudur. Onun İslam hakkı, komşuluk hakkı ve akrabalık hakkı var. İki hakkı olan Müslüman komşudur. Onun İslam hakkı ve komşuluk hakkı var. Bir hakkı olan ise gayrimüslim komşudur. Gayrimüslim komşunun da komşuluk hakkı vardır.”67 Resulullah’ın (s.a.v.), hicretinden sonra Müslüman olmayan bir komşusu vardı.
Peygamberimiz (s.a.v.) onun davetine gidip ikramlarını da kabul etmişti.68

Resulullah (s.a.v.) “Allah’a ve ahiret gününe iman eden, komşusuna ikram etsin.”69 diyerek komşuya iyilik ve ihsanda bulunmayı öğütlemişti. Evde pişen aşın komşuya da ikramını sağlamak adına Resulullah (s.a.v.) Ebu Zer’e (r.a.) “Ey Ebu Zer! Çorbanı pişirdiğin zaman suyunu çok koy ve komşularını da (onların haklarını) düşün!”70 diyerek ona tavsiyede bulunmuştur. Bu hadise, komşusu aç olan bir Müslüman’ın ağzının tadının da olamayacağına ve elindeki imkânlar nispetinde komşusuna destekte bulunması gerektiğine dair güzel bir örnektir. Allah Resulü (s.a.v.) şu önemli uyarıda da bulunmuştu: “Yanı başında komşusu açken tok yatan bizden değildir.”71

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

7. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 81 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!