5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 106
“5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Sayfa 106 Meb Yayınları (1. Kitap)” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
5. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları (1. Kitap) Sayfa 106
UNESCO, Dünya Mirası Listesi’nde yer alan öğelerin bakım ve onarımı için bir bütçe oluşturup bu ögeleri takibe almaktadır. Ülkemizdeki kültürel miras ögelerinin korunmasında ise T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Vakıflar Genel Müdürlüğü ile Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü sorumludur. Bunların yanı sıra valilikler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları da bu konuda bazı görev ve sorumluluklara sahiptir. Dünyanın farklı yerleri ile ülkemizde bulunan kültürel miras ögelerinin korunması, bakım ve onarımının yapılması için yürütülen çalışmalardan bazıları şunlardır:
UNESCO listesine eklenen ahşap direkli camilere bilimsel koruma
“… Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü ‘UNESCO tarihinde ilk defa bir seri adaylık olarak Osmanlı ve Selçuklu eseri, ahşap direkli camilerimiz listeye girdi (Görsel 3.14). Bu dosya bizim için oldukça özeldi. Beş camimiz, birbirine yakın dönem özellikleri gösteren benzer sistemlerle yapılmış.’ dedi. Ahşap direkli ve kirişli camilerin korunmasıyla ilgili ‘Ahşap olduğu için öncelikle nem ve böceklenme en büyük sorunlardan biri. Bilim komisyonumuzun tavsiye kararları neticesinde ne zaman, hangi adımların atılacağı planlanıyor ve bu plan dâhilinde hareket ediliyor.’ ifadelerini kullandı…”
Kuş dili olarak da bilinen ve UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınan ıslık dilinin korunması, yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması için sürdürülen çalışmalar ile ölü diller arasına girmesi önlendi (Görsel 3.15). Halk Eğitimi Merkezi tarafından açılan kurslarla yediden yetmişe bu dili öğrenenlerin sayısı arttı. Çeşitli etkinliklerle dilin tanıtımı yapıldı ve bu sayede Türkiye’nin dünya genelinde tanınır- lığına katkıda bulundu…”
“… Türkiye Selçuklu Devleti zamanında gözlemevi olarak kurulan, günümüzde cami olarak hizmet veren sekiz yüz yıllık Kırşehir Cacabey Medresesi’nde kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatıldı (Görsel 3.16). Yapıdaki yıpranmalar ve bozulmalar nedeniyle restorasyon kararı alındığını ifade eden Kırşehir Valiliğince ‘Çalışma neticelendiğinde bu eserin gelecek nesillere daha sağlıklı bir şekilde aktarılmasının da yolu açılacak.’ açıklaması yapıldı…”
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
5. Sınıf Meb Yayınları (1. Kitap) Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 106 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.