Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 234

“12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 234 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

12. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 234

Soru: Aşağıdaki parçada boş bırakılan yerlere kutucuklardaki kelimelerden uygun olanlarını yazınız.

eleştirdiği kişisel gözlemlediği durum plan düşünce sistematik evrensel düzyazı

  • Cevap:

1) Deneme evrensel düşüncenin ifade alanı ve bir düzyazı türüdür. Yazarın gözlemlediği yaşadığı olay, olgu durum ve izlediği varlıklarla ya da herhangi bir kavramla ilgili izlenimlerini yansıtır.Denemeler, bir yazarın istediği her konuda tamamen kişisel görüşüyle serbestçe yazıya döktüğü birkaç sayfayı geçmeyen metinlerdir.

Soru: Aşağıda rakamlarla verilen eser isimlerini harfler ile verilen yazar isimleriyle eşleştirerek harfleri rakamların yanındaki yay ayraçların içine yazınız.

Yazarlar

a) Nurullah Ataç
b) Suut Kemal Yetkin
c) Montaigne ç) Nermi Uygur
d) Sabahattin Eyüboğlu

  • Cevap:

Eserler

(d) I. Mavi ve Kara
(ç) II. Dilin Gücü
(a) III. Sözden Söze
(b) IV. Edebiyat Üzerine

3-4. soruların cevabını boş bırakılan yere yazınız.

3) Deneme yazarı üslup bakımından da yaratıcı olmalıdır, bir başka deyişle “sanatçı” bir kişiliği olmalıdır. “Engin bir kültür ve engin gönüllülük” deneme yazarında aranan başka özelliklerdendir. Sanata, tarihe; felsefeye değgin zengin ve sindirilmiş birikimi yanı sıra, yaşamla ilgili yoğun gözlem ve deneyleri de olmalıdır; geniş kültürünü bu deney ve gözlemlerle besleyip zenginleştirmelidir.

Soru: a) Bu parçanın konusu ve ana düşüncesi nedir?

  • Cevap:

Parçanın konusu: Deneme yazarının özellikleri

Parçanın ana düşüncesi: Deneme yazarı, bilgi, kültür, sanat vb. yönünden birikimli olmalı ve bu birikimleri de kişiliği ile birleştirmiş olmalıdır.

Soru: b) Parçayı, konusu ve ana düşüncesine uygun biçimde devam ettirecek üç cümle yazınız.

  • Cevap: Deneme yazarı, kültürlü ve bilgili olduğu kadar dili de güzel kullanmalı. Okuyucuya o bilgileri aktarırken sıkıcı olmamalı. Aksine onların ilgisini çekebilmeli. Böylece okuyanlar da onun bakış açısını ve deneyimlerini öğrenerek düşüncelerini zenginleştirebilir.

Soru: 4) Deneme için “civa gibi bir tür” benzetmesi ile ilgili düşüncelerinizi aşağıda boş bırakılan yere yazınız.

  • Cevap: Civa sıvı bir metaldir. Metal olması dolayısıyla ağırdır ancak sıvı olması sebebiyle akıcıdır ve girdiği kabın şeklini alabilir. Akıcı olabilir. Deneme türü de edebiyatta ağırlığı olan önemli bir tür olmasının yanında hemen her konuda yazılması sebebiyle de girdiği her kabın şeklini alan civaya benzer.

12. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 234 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!