Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Meb Yayınları

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Sayfa 103

“10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 103 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 103

Soru: 3) Hâsılum yoh ser-i kûyunda belâdan gayrı Garazum yoh reh-i ışkunda fenâdan gayrı Yukandaki beytin birinci dizesindeki her kelime ikinci dizede altında bulunan kelimeyle ahenklidir. Siz de metinden buna benzer örnek bulunuz. Bulduğunuz bu ahenk unsurunun şiire katkısını söyleyiniz.

  • Cevap: Beşinci beyit olan “Ne yanar kimse mana âteş-i dilden özge / Ne açar kimse kapum bâd-ı sabâdan gayrı” beytinde vardır. Bu ahenk unsuru şiire söyleyiş güzelliği katar böylece şiir kulağımıza hoş gelir.

Soru: 4) Şair üçüncü beyitte gözyaşından ne istemektedir? Bu istekle amaçlanan nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Ayrılık günü gözünü perdelemesini istiyor böylelikle gözünün sevgilisinden başka hiçbir şeyi görmemesini istiyor.

Soru: 5) Metnin şekil özellikleri ile ilgili istenen bilgileri aşağıda verilen tablodaki başlıkların karşısına yazınız. Yazdığınız unsurlardan hareketle divan şiiri ile ilgili çıkarımlarınızı söyleyiniz.

  • Cevap:

Nazım birimi: beyit
Ölçü: Aruz ölçüsü
Kafiye ve redif: Yarım kafiye, ek ve kelime halinde redifler
Kafiye düzeni: aa-ba-ca-da…

Soru: 6) Beşinci beyitte yapılan edebî sanatları belirleyiniz. Belirlediğiniz edebî sanatların şiire etkisini açıklayınız.

  • Cevap: Beşinci beyitte gönül ateşinden başkasının ona yanıp üzülmeyeceğini ve sabah rüzgarından başkasının kapısını çalmayacağını söyleyerek insana ait özellik cansız varlıklara verilmiştir. Yani teşhis (kişileştirme) yapılmıştır.

Soru: 7) Size göre şiirin en güzel beyti hangisidir? Neden?

  • Cevap: Şiirin en güzel beyti beşinci beyittir. Şiirin hem anlam hem söyleyiş yönünden en iyi dizesidir.

Soru: 8) Aşağıdaki dizeleri dil ve anlam yönünden karşılaştırınız. Ulaştığınız sonuçları açıklayınız.

Ne yanar kimse mana âteş-i dilden özge
Ne açar kimse kapum bâd-ı sabâdan gayrı
Fuzûlî

Yalnız’ın odasında
İkinci bir yalnızlıktır
Ayna.
Özdemir Asaf

  • Cevap: Fuzûlî’nin dizeleri, eski Türkçeyle yazılmış olup aşk acısını, yalnızlığı ve çaresizliği vurgular. Özdemir Asaf’ın dizeleri ise modern Türkçeyle yazılmış ve yalnızlığı ayna üzerinden ifade eder. Fuzûlî’nin dili daha süslü ve klasik, Özdemir Asaf’ın dili ise sade ve çağdaş bir tarzda. Her iki şiir de yalnızlık temasını işler, ancak anlatım tarzları ve kullanılan imgeler farklıdır.

Soru: 9) Metindeki millî, manevi ve evrensel değerleri belirleyiniz. Belirlediğiniz değerleri şiirin yazıldığı dönemin gerçekliği ile ilişkilendiriniz.

  • Cevap: Fuzûlî’nin şiirinde millî, manevi ve evrensel değerler iç içe geçmiştir. Millî değerler arasında Osmanlı Türkçesi, aşk ve kadercilik temaları öne çıkar. Manevi olarak aşkın ilahi boyutu ve acıya sabır, dönemin tasavvufi anlayışını yansıtır. Evrensel değerler ise yalnızlık ve aşkın insana verdiği derin acıdır. Bu temalar, 16. yüzyılın divan edebiyatı ve dönemin edebî düşüncesiyle uyum içinde aşkın manevi bir yolculuk olarak algılandığı bir toplum gerçekliğini yansıtır.

Soru: 10) Metinden hareketle Fuzûlî’nin sanat anlayışı hakkında çıkarımlarda bulununuz. Ulaştığınız sonuçları söyleyiniz.

  • Cevap: Fuzûlî’nin sanat anlayışı, aşkı hem beşerî hem de ilahi bir duygusal derinlikte ele alır. Şiirlerinde acı, yalnızlık ve çile gibi duygular öne çıkar. Söz sanatlarını ustaca kullanarak duyguları yoğun ve süslü bir dille ifade eder. Şiirlerinde hem klasik edebiyatın estetiğini hem de tasavvufi düşünceyi birleştirir. Ona göre sanat, duygusal ve manevi bir derinlik taşımalı, insanın ruhuna dokunmalıdır. Aşk ve acı, sanatının merkezinde yer alır.

Soru: Perde çek dîdeme hicrân günü ey kanlu yaşum Ki gözüm görmeye ol mâh-likâdan gayrı Bu beyitteki isim tamlamasını bularak altını çiziniz. Bu tamlamanın işlevini söyleyiniz.

  • Cevap: Hicran günü ifadesi belirtisiz isim tamlamasıdır.

10. Sınıf Meb Yayınları Türk Dili ve Edebiyatı Ders Kitabı Sayfa 103 Cevapları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!