9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 110
“9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Sayfa 110 Ferman Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Cevapları Ferman Yayınları Sayfa 110
İç kanamalar genellikle darbe, şiddetli travma, kırılma, silahla yaralanma gibi nedenlerle oluşabilir. Yaralıda şok belirtileri olabilir. İç kanama şüphesi olduğunda; yaralının bilinci ve ABC si değerlendirilir, tıbbi yardım istenir (Acil 112), üzeri örtülerek ayakları 30 cm yukarı kaldırılır. Yiyecek ve içecek verilmez, hareket ettirilmez, yaşamsal bulguları incelenir ve sağlık kuruluşuna sevki sağlanır.
Kulak, burun, ağız gibi bölgelerdeki kanamalarda yapılacak ilk yardım biraz farklıdır. Yarada kanama durmuyorsa tıbbi yardım istenir (Acil 112).
Burna darbe gelmesi, yabancı cisim kaçması, burnun parmakla karıştırılması, yüksek tansiyon gibi durumlarda burun kanaması olabilir. Burun kanaması hasta/yaralıya şu uygulamalar yapılır:
• Sakinleştirilir ve endişeleri giderilip oturma pozisyonuna getirilir.
• Oturtularak başı hafif öne eğilip hızlıca sümkürmemesi sağlanır.
• Ağızdan soluk aldırarak burun kanatları yaklaşık beş dakika iki parmak arasına alınıp sıkılır.
• Kanamanın durup durmadığı ara ara kontrol edilir.
• Kanama durmazsa en yakın sağlık kuruluşuna taşınır.
Kulak kanaması, iç ya da dış kulakta olabilir. İç kulak kanaması uzman hekim müdahalesi gerektirir. Dış kulak kanamalarında ilk yardım uygulaması şöyle yapılır:
• Yaralı sakinleştirilir, endişeleri giderilir.
• Kanama hafifse kulak temiz bir bezle silinir, ciddi ise kulağı tıkamadan temiz bezle kapatılır (Görsel 1.6.14).
• Yaralının bilinci yerindeyse hareket ettirmeden sırt üstü, bilinç kaybı varsa kanayan kulak üzerine yan yatırılır.
• Yaralı, kanama örnekleriyle birlikte en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılır.
Genel olarak kanamalarda ilk yardımın amacı, kanama ve şok durumunu engellemektir. Bu nedenle her kanama ciddiye alınıp uygun ilk yardım hızlı ve etkin biçimde yapılmalıdır. Çünkü vücuttaki kanın %20’sinden fazlası kaybedilirse yaşamsal tehlike oluşur. Bunu bilerek kanamanın büyük ya da küçük olmasına bakılmadan müdahale edilmelidir.
Şok geçiren bir insan sağlıklı insandan farklı olarak ne gibi davranışlar gösterir? Açıklayınız.
Şok, kelime anlamıyla “sarsılma” demektir. Biyolojik olarak da vücut hücrelerinin oksijence zengin kandan yeterince yararlanamaması sonucu ortaya çıkan ve tansiyon düşmesiyle süren dolaşım yetmezliğidir. Şok durumunda vücut hücrelerine yeterince oksijen iletilemediği için hücre fonksiyonları bozulur.
Şok, çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Nedeni ne olursa olsun hastada/yaralıda şok belirtileri ve bulguları benzerdir. Hastada/yaralıda başlıca şok belirtileri şunlardır:
Vücutta hareketsizlik, endişe, telaş, huzursuzluk,
Zor algılanabilen nabız sayısında artma,
Solunum sayısında artma ve solunumun yüzeysel olması,
Kan basıncında azalma, hızlı ve zayıf nabız,
Terleme, titreme, deride solukluk ve soğukluk,
Aşırı susama,
Baş dönmesi, mide bulantısı,
Bilincin zayıflaması ya da kaybı.
- Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.
9. Sınıf Ferman Yayınları Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü Ders Kitabı Sayfa 110 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.