9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 62
“9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Sayfa 62 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.
9. Sınıf Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Cevapları Meb Yayınları Sayfa 62
Hz. Hatice’nin Hz. Muhammed’le (sav) evlenmek istemesinde onun erdem sahibi, dürüst ve güvenilir bir insan olarak tanınması etkili olmuştur. Peygamberimizin evlilik ve ticari hayatında eriştiği refahla birlikte cömertlik, muhtaçlara yardım, kerem, ihsan gibi meziyetleri de ortaya çıkma imkânı bulmuş ve bu hasletler ona toplum içinde mümtaz bir konum kazandırmıştır. Nitekim Mekkelilerin Hacerülesved’i Kâbe’deki yerine yerleştirme işinde Hz. Muhammed’in (sav) hakemliğinden duyduğu memnuniyet; Kureyşlilerin onu güvenilir, tutarlı, zeki ve saygın bir şahsiyet olarak kabul ettiğini gösterir.
Kureyş kabilesi bir sel felaketi sebebiyle zarar gören Kâbe’yi yeniden inşa etmeye karar vermişti. Bu amaçla Kâbe’nin her bir duvarının inşası için kabileler arasında görev dağılımı yapılmış, her bir kabile ayrı ayrı taş toplamak suretiyle Kâbe’nin duvarlarını Ha- cerülesved adlı taşın konulacağı yere kadar örmüştü. Ne var ki Hz. İbrahim tarafından tavafın başlangıç noktası olarak tespit edilen bu taşı yerleştirme şerefini hiçbir kabile diğerine bırakmak istemiyordu. Bu sebeple kabileler arasında büyük bir anlaşmazlık çıktı. Neredeyse bir savaş yaşanacaktı. Her kabile bu şerefin kendilerinden alınması durumunda savaşmaktan kaçmayacaklarına dair yeminler ediyordu.
Kureyşliler dört beş gün bekledikten sonra Mescid-i Haram’da toplanarak sorunu çözmeye uğraştılar fakat bir sonuca varamadılar.
Sonunda Kureyş’in en yaşlısının teklifine uyarak Mescid-i Haram’ın kapısından ilk giren kişinin hakemliğine razı oldular. Büyük bir merak ve endişeyle gelecek olan kişiyi beklemeye başladılar. Haremin Şeybe kapısından ilk giren kişi “emin” lakabını verdikleri Hz. Muhammed (sav) olunca “İşte emin! İşte Muhammed! Biz ondan razı olduk.” diyerek memnuniyetlerini ifade ettiler. Aralarındaki anlaşmazlık konusunda kendisinden hakemlik yapmasını istediler. Peygamberimiz Hacerülesved’i yere serilen bir örtüye koyup her bir kabileye bu örtünün ucundan tutturarak duvarın köşesine kadar taşıttı. Sonra da Hacerülesved’i alarak yerine koydu. Böylece kabileler arasında yaşanması muhtemel bir çatışmanın önüne geçilmiş, Kâbe’nin inşasına kalındığı yerden devam edilmiş oldu. (İbni Hişam, ts., 1/204-210)
Soru: Sahip olduklarınızın değerini bilip tasarrufta bulunmakla aile içi sorumlukları yerine getirme bilinci arasındaki ilişkiyi yaşamınızdan örnekler vererek yorumlayınız.
- Cevap: Sahip olduklarının değerini bilmek, aile içinde sorumluluk bilincini artırır. Örneğin, evde elektrik ve suyu tasarruflu kullanmak aile bütçesine katkı sağlar ve sorumluluk duygusunu geliştirir.
9. Sınıf Meb Yayınları Peygamberimizin Hayatı Ders Kitabı Sayfa 62 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.