Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
11. Sınıf Fizik Ata Yayınları

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 107

“11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 107 Ata Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

11. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ata Yayınları Sayfa 107

2. Esneklik Potansiyel Enerjisi
Potansiyel enerji, cisimlerin bulundukları fiziksel durumlardan ötürü depoladıkları kabul edilen enerjidir. Örneğin yükseğe kaldırılan bir cisim, barajlarda biriken su, sıkıştırılan veya gerilen yay, potansiyel enerji depolar.
Potansiyel enerji, çekim potansiyel enerjisi ve esneklik potansiyel enerjisi olmak üzere iki şekilde incelenir. 9. sınıfta çekim potansiyel enerjisini ve nasıl hesaplandığını öğrenmiştiniz. Bir cisim yerden daha yüksek bir noktaya kaldırıldığında yer çekimine karşı bir iş yapılır. Yapılan bu iş, cisimde enerji olarak depolanır ve cismin iş yapabilecek duruma gelmesine neden olur. Bu enerji, çekim potansiyel enerjisidir. Potansiyel enerji genel olarak “Ep” ile gösterilir. Yeryüzünden h yüksekliğinde olan m kütlesine sahip olan bir cismin çekim potansiyel enerjisi,
Ep = m • g • h bağıntısı ile hesaplanır.
Acaba esneklik potansiyel enerjisi nasıl hesaplanır? Günlük yaşamımızda esneklik potansiyel enerjisi ile ilgili hangi örnekleri verebilirsiniz?
Çevremizde esneklik potansiyel enerjisine birçok örnek verilebilir. Örneğin bir paket lastiği Görsel 1.6.10’daki gibi parmaklar arasında gerilip sonra serbest bırakılırsa lastiğin hızla ileri doğru fırladığı gözlemlenir. Paket lastiği gerilirken lastikte esneklik potansiyel enerjisi depolanır. Lastik serbest bırakıldığında bu enerji sayesinde ileri doğru fırlar. Görsel 1.6.11’de- kine benzer kurmalı oyuncaklar ve kurmalı saatler, içlerindeki yayların her kurmada sıkıştırılarak esneklik potansiyel enerjisinin depolanması sayesinde çalışır.
Sırıkla yüksek atlama yapan sporcu esneklik potansiyel enerjisi sayesinde atlayışlarını gerçekleştirir. Sporcu sırıkla koşarken kinetik enerjisi vardır. Yüksek atlama sırasında sırık esner ve kinetik enerji sırıkta esneklik potansiyel enerjiye dönüşür. Sırıkla yükselen sporcu, potansiyel enerji kazanır.
Şimdi, bir cismin sahip olacağı esneklik potansiyel enerjisini bir örnek üzerinde inceleyelim.
Görsel 1.6.12.a’daki gibi kütlesi ihmal edilebilen bir yay ve takoz düşünelim. Takoz sayesinde yay, Görsel 1.6.12.b’deki gibi sıkıştırılırsa yay-takoz sistemi bir potansiyel enerjiye sahip olur. Yayda depolanan, esneklik potansiyel enerjisidir. Yay, Görsel 1.6.12.c’deki gibi serbest bırakılırsa takoz ileri doğru itilir ve v hızı ile yaydan uzaklaşır.
Bir sarmal yay sıkıştırıldığında ya da gerildiğinde yayda esneklik potansiyel enerjisi depolanır. Uygulanan kuvvetle bu enerji arasındaki ilişkiyi incelemek için Etkinlik 1’i yapalım.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

11. Sınıf Ata Yayınları Fizik Ders Kitabı Sayfa 107 ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2025 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!